Vem är Åsa?

 

Åsa Halin, född och uppvuxen i Norrtälje, Roslagen. Via Italien, Åland och Stockholm har slutligen landat i den underbara byn Vissefjärda utanför Emmaboda i Småland. Faktiskt centralt belägen mellan Växjö, Kalmar och Karlskrona och, Ja -faktiskt också rätt nära Öland också för dem som besöker denna vackra ö. Efter ett yrkesliv inom turism, teknik och kommunikation startade jag ”eget”  2020. Mitt företags kretsar kring konstnärs skapet men jag har nu även valt in flera delar i mitt företag. Spretigt – ja kanske. Eller kanske mångsidig,  som någon sa.

Akvarell

Akvarellmåleriet som varit en central och viktig del av mitt liv har varit som en röd tråd i mitt liv sedan 80talet. Jag sökte ett sätt att kommunicera- peka på, sånt som jag tyckte var märkvärdigt och som jag tyckte man ofta tittar förbi. Det kan vara ljuset som strömmar in genom fönstret, ner i klädnype-korgen och ut genom gliporna mellan de flätade spånen. Välvda kronblad på en vacker blomma. Insekter som man ofta bara viftar bort, blänket i lacken på en nypolerad bil eller rosten i en, för mig abstrakt teknisk mackapär. Kanske en skrotbil som ser ut som en målning av Picasso, löst sammansatt med lyktorna bara nästan, på rätt plats.

Idag har jag en ateljé i Vissefjärda. Det är en bilutställningshall från 40-50 talet med riktigt stora skylfönster. Det blev en utmärkt lösning tillsammans med min webb utställning då pandemin gjorde sitt intåg i samma veva som jag startade mitt företag. Ny bransch och nya utmaningar. Du är välkommen att besöka mig i min ateljé om du vill titta på min konst. Men du kan också titta på utställningen genom skyltfönstren eller på webben.

Foto

Fotograferingen har utvecklats under alla åren jag inte hann måla. Jag fotograferade i hopp om att få tid att måla motivet en dag. Idag fotograferar jag mycket under mina vandringar här i skogsmarkerna. På Instagram : asahalin.se_foto och på Facebook : Vissefjärda Historiers foton kan du se många av mina bilder från trakten.

Men så vill jag berätta, både muntligt och i form av texter

Guidade turer och Berättar aftnar

Jag saknade berättandet som varit en central del av mitt yrkesverksamma liv.  Jag arbetade med internationella kundbesök där jag berättade och visade det senaste inom teknik och produktion. Vad skulle jag berätta om nu?  Varför inte alla de där fantastiska sägnerna och historierna som pö om pö hamnar i glömska. Idag då man hämtar underhållningen från datorn, tv eller smartphones. Kanske även väva in historia från den här intressanta delen av Sverige? Här borta i skogen låg ju riksgränsen mot Danmark  en gång i tiden. Här levde Nils Dacke, som startade upproret mot Gustav Vasa en gång.

Men här finns också sägner om jättar, drakar, tomtar, lindormar och troll. Kloka gummor och gubbar och annat spännande. Jag det man en gång faktiskt ansåg sig dela verkligheten med här i Sverige. Jag erbjuder idag såväl guidade turer i skogarna här i sydöstra Småland som berättar-aftnar med eller utan bildspel.

Mina texter kan Du läsa här på min blogg. Med tiden blir det en bok med bilder, sägner och sagor.

När frosten nöp i gräset- Då kom en man vandrandes – Åsa Halin (asahalin.se)

Huset där i skogen – det var ju Tomtens – Åsa Halin (asahalin.se)

Foto och digitalt måleri – redo för 2023

Så i 60 års present fick jag av familjen en digital penna. Vad ska jag med den , tänkte jag först- och så… provade jag…  och insåg att det var detta ”trollspö” jag så länge saknat. Så kan jag nu äntligen slå ihop mina foton, sägnerna och måleriet.

Inspirationen hittar jag i skogen och det är den jag vill förmedla. Ofta är mina fotografier just en trigger för betraktaren att kanske skönja väsen man förr trodde var högst levande. Vissa ser – andra behöver lite hjälp på vägen.

Som här tex. glöm inte ljudet. Välkomna till Halins Värld. Följ gärna denna delen av mitt företag på Facebook och Instagram: Åsa Halin Guide

 

Besök

Vill du se min konst, gå en guidad tur, boka en berättarkväll eller kanske som berättare under bussturen? Besök min atelje´och utställning i Vissefjärda. Den  ligger i Biltjänst gamla utställningslokal vid Runes bensin. Strax innan viadukten om man kommer från kyrkan räknat.

 

Åsa Halins akvareller i Vissefjärda -Öppettider – Åsa Halin (asahalin.se)

Guidade turer, berättaraftnar, utställningar mm.

 

Hjärtligt välkomna

Önskar Åsa Halin

 

Läs om var jag hittar min inspiration och drivkraft

Läs mer om mina utbildningar, utställningar och stipendier

 

Åsa Halin, Konstnär