Skip to main content

Vem är Åsa?

Åsa Halin, född och uppvuxen i Norrtälje, Roslagen. Via Italien, Åland och Stockholm har slutligen landat i den underbara byn Vissefjärda utanför Emmaboda i Småland.

Efter ett yrkesliv inom turism, teknik och kommunikation startade jag ”eget” 2020. Mitt företag kretsar kring mitt konstnärskap. Där ingår sedan 2022 även det muntliga berättandet, som jag jobbat med i 25 år , men även texterna.

Idag inser jag, att även mina bilder faktiskt alltid varit en del av mitt berättande. Jag utrycker mig ibland lite Lutherskt, som att mitt skapande kanske det är en aning spretigt? – Eller kanske det är det mångsidigt? Såsom en konstförening uttryckte det.

 

 

 

Akvarell

Akvarellmåleriet har varit som en röd tråd i mitt liv sedan 80 talet. Pigment och ett vackert papper, så underbart.

 

Ja, och så ett motiv såklart. Jag har ju alltid sökt ett sätt att kommunicera, berätta och peka på sådant som jag tycker är märkvärdigt, fantasieggande och vackert. Sådant som man ofta och lätt tittar förbi utan att reflektera så mycket över.

Det kan vara solljuset som strömmar ner i klädnype-korgen och ut genom gliporna mellan de flätade spånen.

Eller kanske de vackert välvda kronbladen på en blomma. Ljus och skugga. Insekter som man ofta bara viftar bort, men som är vackra och säregna när man tar sig tid att titta.

Speglingar i lacken på en nypolerad bil eller rosten i en annan, för mig abstrakt mackapär. Eller så beger jag mig ut på ”penselresor” i minnena. Ofta blir det då Italien, där en del av mitt hjärta nog blev kvar.

Ibland blir det gubbar och tomtar, damer och andra porträtt.

 

Jag erbjuder även akvarellkurser

I vackra Vissefjärda, sydöstra Småland eller kanske i din trakt?  Jag är flyttbar.

Hör av Dig kanske vi kan smida planer. (0706271401 eller mail@asahalin.se)

Nybörjare hösten 2023

Fortsättning- Olika teman hösten 2023

 

 

Allt flätas samman -Foto, berättande och digitalt måleri – Bilderna ”Trollringen”

Jag fotograferade motiven under många år, i hopp om att få tid att måla dem en dag. Idag är foto blivit en annan del av mitt skapande.

Och så förde mig det muntliga berättandet vidare från ett yrkesliv med berättande om teknik och produktion till det ljuvliga i att berätta sägner, historier, historia och folktro.

När jag sedan fyllde 60 år 2022 fick jag en digital penna. – Vad ska jag med den till? – tänkte jag först. Jag har ju mina penslar.  Men så slog det mig en dag att jag kanske kunde slå samman foto, sägner & väsen med måleri?

Jag kallar nu min digitala penna för mitt trollspö och bilderna där foto och digitalt måleri förs samman för ”Trollringen”. Så sa man nämligen en gång. Hade man bara en trollring så kunde man få se väsen som annars var osynliga.

Man kanske inte upptäcker dem direkt. De kräver nämligen ibland lite av Dig om betraktare. Att verkligen se, inte bara titta.

Ja så är det ju med väsen – sägs det. Det är inte alltid man ser dem. Ser du Nyponälvan, tro?

Beställningar

Jag utmanar mig med att ta beställningar.

Det är en bra utveckling i mitt måleri. Bilar med blank lack.  Någons darling i form av en älskad häst eller glad hund.


Hus och stugor i olika miljöer.

Eller modernt

 

Texter

Fantasin är det inget fel på. Texter har jag skrivit i hela mitt liv. Korrekturläsare är dock inte min starka sida. Ofta presenterar jag mina målningar och foto tillsammans med kortare texter. Längre berättelser finns  återgivna i tex. Emmaboda Tidning.

Några exempel på berättelser kan Du läsa här på min blogg. Med tiden blir det en bok med bilder, sägner och sagor är min förhoppning.

När frosten nöp i gräset- Då kom en man vandrandes – Åsa Halin (asahalin.se)

Huset där i skogen – det var ju Tomtens – Åsa Halin (asahalin.se)

 

Foto

Fotograferingen har utvecklats under alla åren jag inte hann måla. Jag fotograferade i hopp om att få tid att måla motivet en dag. Idag fotograferar jag mycket under mina vandringar här i skogsmarkerna. På Instagram : asahalin.se_foto och på Facebook : Vissefjärda Historiers foton kan du se många av mina bilder från trakten.

Men så vill jag berätta, både muntligt och i form av texter

Guidade turer och Berättar aftnar

Jag saknade berättandet som varit en central del av mitt yrkesverksamma liv.  Jag arbetade med internationella kundbesök där jag berättade och visade det senaste inom teknik och produktion. Vad skulle jag berätta om nu?  Varför inte alla de där fantastiska sägnerna och historierna som pö om pö hamnar i glömska. Idag då man hämtar underhållningen från datorn, tv eller smartphones. Kanske även väva in historia från den här intressanta delen av Sverige? Här borta i skogen låg ju riksgränsen mot Danmark  en gång i tiden. Här levde Nils Dacke, som startade upproret mot Gustav Vasa en gång.

Men här finns också sägner om jättar, drakar, tomtar, lindormar och troll. Kloka gummor och gubbar och annat spännande. Ja, det man en gång faktiskt ansåg sig dela verkligheten med här i Sverige. Jag erbjuder idag  berättar-aftnar med eller utan bildspel såväl som berättarvandringar

Berättarvandringar Klicka här

Berättaraftnar Klicka här

 

Trollringen – redo för 2023

Så i 60 års present fick jag av familjen en digital penna. Vad ska jag med den , tänkte jag först- och så… provade jag…  och insåg att det var detta ”trollspö” jag så länge saknat. Så kan jag nu äntligen slå ihop mina foton, sägnerna och måleriet.

Inspirationen hittar jag i skogen och det är den jag vill förmedla. Ofta är mina fotografier just en trigger för betraktaren att kanske skönja väsen man förr trodde var högst levande. Vissa ser – andra behöver lite hjälp på vägen.

Som här tex. glöm inte ljudet. Välkomna till Halins Värld. Följ gärna denna delen av mitt företag på Facebook och Instagram: Åsa Halin Guide

 

Besök

Vill du se min konst, gå en guidad tur, boka en berättarkväll eller kanske som berättare under bussturen? Besök min atelje´ i Vissefjärda. Den  ligger i Biltjänst gamla utställningslokal vid Runes bensin. Strax innan viadukten om man kommer från kyrkan räknat.

Åsa Halins akvareller i Vissefjärda -Öppettider – Åsa Halin (asahalin.se)

Guidade turer, berättaraftnar, utställningar mm.

 

Hjärtligt välkomna

Önskar Åsa Halin

Läs om var jag hittar min inspiration och drivkraft

Läs mer om mina utbildningar, utställningar och stipendier

 

Åsa Halin, Konstnär