Guidade turer och Berättaraftnar

En gång i tiden var man lika säker att träffa på en varg som ett troll i skogen

Ja, det var faktiskt inte för alltför länge sedan. På den tiden försökte man förklara skeenden och anmärkningsvärda platser, åkommor och händelser efter bästa förmåga.

Vissa av berättelserna var säkert också underhållning återgivna vinterkvällar runt elden av en god berättare som visste hur man skulle fånga folks intresse. Otäcka och spännande som en rysare. Romantiska och vemodiga, förklarande, komiska eller fyllda av tokerier. Såklart man ville ha underhållning även då, för länge sedan. Även om det var en viss skillnad. På den tiden trodde man  sig dela världen med allehanda väsen och det var av högsta vikt att hålla sig väl med alla.

Gammalt skrock tänker Du? Men hur är det idag -Frågar jag? Du vet… -Det där med nycklarna på bordet? Vinnarstrumporna? A-brunnar mm.

Skogs turer med berättande under maj och juni 2023

Vi promenerar på skogs och grusvägar av olika kvalitet (bra skodon är ett tips) , ibland på stigar. Jag berättar under vandringen och har en högtalare för god medlyssning. Vi stannar då och då kan man slå sig ner. Tempot är makligt och anpassat till gruppen.

För engelskspråkiga guidningar gäller separata och enskilt förbokade turer då det påverkar kvalitén och tar längre tid att guida på två språk. Engelskspråkiga turer bokas i god tid innan.

Välkomna på tur

 

 

Följande turer är planerade kommande veckor

– Passa på att boka Din plats

Begränsat antal platser per tur.

 

~ * ~

Måndag den 15 maj kl 13.00-16.00 -Flädingstorp – Bamsekulla

Historia och historier, Lindormar och Glo-son, Folktro och sägner

Klicka här för mer info

~ * ~

Tisdag 16 maj kl 13.00-16.00 -Luvön, Antamålarör och Botarna vid Hallasjön

Historia  och historier- här gick forna gränsen till Danmark. Om troll och jättar, drakar och folktro. Och om Botarna vid Hallasjön- dit man gick med sina krämpor.

Klicka här för mer info

~ * ~

Fredag den 2 juni kl 13-17- Sjön Skepen, över skogen till underbara byn Lida

Underbar promenad från sjön Skepen och vackra Lida by. Vi promenerar på skogsvägar som leder genom skogar och över hyggen. Ja jag vet, risigt och dant men också där plötsligt landskapet träder fram. Dramatiken kan anas nu när landskapet syns.  Här är det både kuperat och inlandsisen har strösslat med stenblock. Eller…

är det månne jätten Anta som glömt ett och annat block på sin väg mot Antamålarör? Om sägner och historier. Dramatisk gränsbygd, vackra vägar genom kuperad terräng. Lida by där på kullen vid sjön. så Vacker nu på våren/försommaren. Passa på!

Nästa tur? När går den? Klicka här

~ * ~

Tisdag 13 juni kl 16-18 -Luvön och Antamålarör-den korta rundan.

Om gränsbygd, trollen och jättarna. Sägner, historia och historier.

För mer info klicka här

~ * ~

Onsdag den 14 juni kl 16.00-19.00 -Flädingstorp – Bamsekulla

Historia och historier, Lindormar och Glo-son, Folktro och sägner

Klicka här för mer info

~ * ~

24 Juni Midsommardagen  kl 14-16 – Antamålarör och Linneas stuga i Luvön, den korta rundan.

Om gränsbygd, trollen och jättarna. Sägner, historia och historier. För mer info klicka här

~ * ~

Söndag den 25 juni (Midsommarhelgen) kl 13.00-16.00 -Flädingstorp – Bamsekulla

Historia och historier, Lindormar och Glo-son, Folktro och sägner

Klicka här för mer info

~ * ~

Måndag 26 juni  kl 15.00-18.00 -Antamålarör , Linneas stuga i Luvön och Botarna vid Hallasjön

Den längre turen. Historia  och historier- Här gick forna gränsen till Danmark. Om troll och jättar, drakar och folktro. Och om Botarna vid Hallasjön- dit man gick med sina krämpor.

Klicka här för mer info

~ * ~

Fredag den 30 juni kl 15.00-19.00 – Sjön Skepen, över skogen till underbara byn Lida

Underbar promenad från sjön Skepen och vackra Lida by. Vi promenerar på skogsvägar som leder genom skogar och över hyggen. Ja jag vet, risigt och dant men också där plötsligt landskapet träder fram. Dramatiken kan anas nu när landskapet syns.  Här är det både kuperat och inlandsisen har strösslat med stenblock. Eller…

är det månne jätten Anta som glömt ett och annat block på sin väg mot Antamålarör? Om sägner och historier. Dramatisk gränsbygd, vackra vägar genom kuperad terräng. Lida by där på kullen vid sjön. så Vacker nu på våren/försommaren. Passa på!

Nästa tur? När går den? Klicka här

~ * ~

Så…

Passa på att gå med på tur.  Tips! I ateljén i Vissefjärda säljer jag även presentkort och klippkort på guidade turer.  En fin present för någon som gillar att promenera och höra berättande.

 

Välkomna på tur

Åsa Halin – Berättare

070-6271401


 

Passar inte datumen eller kanske ni har ett eget evenemang?

Stämmer inte datumen? Ja men dra då ihop ett gäng vänner och bekanta, vetja! Minst 10 personer. Pris per person ligger på runt 200 – 300 kr inkl. moms beroende på längden på turen.

Här ser du mina olika teman Klicka här

Jag kommer jag gärna och berättar på plats, vid elden under grillningen på kvällen, med kompisgänget som brukar promenera tillsammans, Kick-offen med kollegorna, affärsbesöket, konferensen. Hund-flanörerna, Släktträffen, eller kanske på bussen för resenärerna som har svårare att gå själva.

Kontakta mig så syr vi ihop en tur Åsa Halin 070-627 14 01

 

Betalning

Jag tar swish (separat företagsnr) samt kort (Meddela mig vid bokningen om du vill betala med kort så ordnar vi betalning via länk) och kan även ta jämna kontanter men föredrar swish då det kommer direkt in på företagskontot.

 

Hur du bokar

Skicka ett sms enl. nedan där du berättar hur många ni är och vilken tur och datum ni är intresserade av.

Invänta bekräftelsen jag skickar tillbaks med info om var vi ses (gps koordinater bla.) och lite tips och ”glöm ej” inför turen. Ja ni vet- vattenflaska, snacks och sköna skor tex.

Åsa Halin 0706271401 (sms nr)

Passa på att köpa klippkort/presentkort på mina turer. En bra present?

Klicka här för att alltid se evenemang, kurser osv som jag erbjuder kommande veckor

Vad mer kan man göra i Vissefjärda då?

I Vissefjärda kan du få en god kopp kaffe och goda praliner på Vissefjärda café (kolla deras sida för öppettiderna), Något att äta hos Pizzeria David, kanske ljuvliga Fiddekulla trädgård har öppet denna dagen med sin gårdsförsäljning och ljuvliga snittblomsodlingar- Vilken pärla!

Emmaboda golfbana ligger faktiskt i Vissefjärda och är en välbesökt och vacker golfbana med stuguthyrning,, Golfrestaurang och ställ platser för husbilar mm.

Ställplatser finns också på golfbanan samt på Törestorps naturcamping (Ljuvligt vacker vid Törns strand)

På hotell Prästgården kan man få en trevlig vistelse i samhället invid golfbanan.

I Vissefjärda finns även makalösa och anrika Kyrkebybränneri i Vissefjärda som erbjuder guidade visningar och snapsprovningar.

En kvällspromenad vid Vissefjärda kyrka, Stallarna som också är Vissefjärdas hembygdsgård serverar kaffe om somrarna och visar gärna sitt hembygdsmuseum intill Lyckebyån där kan du promenera från kyrkan över till Stallarna på vår nybyggda gångbro. Du kan flanera på vägen vid golfbanan utmed Kyrksjön. Vacker golf miljö. På andra sidan Kyrksjön ligger byn Klättorp  som också är en vacker by att strosa genom.

Du kan ta en tur ner till vår badplats och naturkamping Törestorps camping eller Hallarna som vi säger här. Det är en vacker udde ut i sjön Törn. Är du inte hågad för bad så kanske du bara kan flanera lite. Har du inte varit på en av mina turer vid Antamålarör kanske det skulle intressera. Vacker väg och fina bymiljöer.

Paddla kanot och fiska kan man göra i sjöarna och i Lyckebyån. Turistbyrån i Emmaboda kan hjälpa dig tillrätta med bokningar och hämtning och lämning av kanoter. Fiskekort i Törn kan köpas på ICA nära

Vill du ta en ordentlig promenad eller se vacker natur, ta en tur bortåt Torsjöleden. Besöka och övernatta på  spännande Ödevata Gårdshotell . De har många nya och spännande ideer kring ekologisk odling bland annat. Här finns många små fina vägar och miljöer. Men ta med kartan eller utnyttja kartappen i telefonen. Vackra krokvägar i den kuperade och sten beströdda terrängen. Kanske Du får se ett rådjur eller en tjäder i skogsbrynet?

Vägen bort mot Linnefors är också vacker och trevlig att promenera eller cykla. Den gamla Hovgården i Linnefors har en historia som gammalt järnbruk. Klicka här för info Där finns skyltar som berättar. Vackra Linnefors gård finns kvar men byggnaderna från bruket är sedan länge borta.

anekdoterAntamålaröratt göra i Blekingeatt göra i Emmaboda kommunatt göra i kalmarlänatt göra i Kronobergberättandeflädingstorpguidade turerguidehistoriahistorierkalmarlänpromenaderpromenerasägnerskogenskogsturerSmålandvandraVissefjärda

anekdoter, Antamålarör, april 2023, Åsa Halin, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda kommun, att göra i kalmarlän, att göra i Kronoberg, berättande, Blekinge, flädingstorp, guidade turer, guide, historia, historier, husbilssemester, kalmarlän, Påskutflykt, promenader, promenera, sägner, skogen, skogsturer, Småland, utflykt, vandra, Vissefjärda