Guidade turer och Berättaraftnar

Vad är på gång kommande veckor?

Titta här kommande evenemang, berättar aftnar, skogspromenader, utställningar och annat skoj. Ibland med kort framförhållning- när vädret är vackert 🙂

Samla gärna ihop bekanta och intresserade så vi får ihop en bra grupp.

Fyllda bilar är bättre

Hjärtligt välkomna på tur

Åsa Halin

~ * ~

Tisdag den 24 januari
Guidad tur: Luvön – Antamålarör – Kloka-gumman vid vid Hallasjön ca 6,5 km (Ny sträckning!)

Turen går på skogsvägar och byvägar. Turen är längre än den jag erbjöd under sommarhalvåret och tempot högre så vi håller värmen. Jag berättar om gränsbygd. Om livet i Linneas stuga i Luvön och om tomtar, drakar, troll och jättar, vättar och inte minst kloka gummor och gubbar i bygden. Lite extra om Mualintan som levde just här vid sjön.

Kl 13.00 (anar att turen tar ca 2,5-3 tim)

Km: ca 6,5 km

Pris 200 kr /person inkl. moms (betalas på plats med helst  swish eller ev. jämna kontanter)

Bokas via sms till Åsa Halin 0706271401 (invänta bekräftelse med instruktioner)

~ * ~

Torsdag 26 januari kl 13.00

Guidad tur runt Flädingstorp
– Om folktro, Glos-son & Lindormar och historien om Flädingstorp

Turen går på skogsvägar, skogsstigar och grusvägar i Flädingstorps och Bamsekullas skogar. Inspirerande skogar och spännande historia som triggar fantasin.

Jag berättar delar av gårdens historia men även om vad man förr trodde sig stöta på här i skogarna som tex. Lindormar och Glos-son, drakar. Även andra spännande historier som nedtecknats för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i  folklivsarkiven. Folktro och historia.

Då det nu vintertid kan vara kyliga dagar påminner jag om varma kläder och skor. Detta är andra turen i denna speciella del av Vissefjärda.

Kl 13.00 (anar att turen tar ca 2-2,5 tim)

Km: ca 5,5 km

Bokas med sms till 0706271401 och invänta bekräftelse med instruktioner (bokas senast tom. onsdagen den 25 januari)

200 kr/person inkl. moms (betalas på plats helst med swish, eventuellt jämna kontanter)

 

sååå…

Vad mer kan man göra i Vissefjärda då?

I Vissefjärda kan du få en god kopp kaffe och goda praliner på Vissefjärda café (kolla deras sida för öppettiderna), Något att äta hos Pizzeria David, kanske ljuvliga Fiddekulla trädgård har öppet denna dagen med sin gårdsförsäljning och ljuvliga snittblomsodlingar- Vilken pärla!

Emmaboda golfbana ligger faktiskt i Vissefjärda och är en välbesökt och vacker golfbana med stuguthyrning, Golfrestaurang och ställ platser för husbilar mm.

På hotell Prästgården kan man få en trevlig vistelse i samhället invid golfbanan.

I Vissefjärda finns även makalösa och anrika Kyrkebybränneri i Vissefjärda som erbjuder guidade visningar och snapsprovningar.

En kvällspromenad vid Vissefjärda kyrka, Stallarna som också är Vissefjärdas hembygdsgård serverar kaffe om somrarna och visar gärna sitt hembygdsmuseum intill Lyckebyån där kan du promenera från kyrkan över till Stallarna på vår nybyggda gångbro. Du kan flanera på vägen vid golfbanan utmed Kyrksjön. Vacker golf miljö. På andra sidan Kyrksjön ligger byn Klättorp  som också är en vacker by att strosa genom.

Du kan ta en tur ner till vår badplats och naturkamping Törestorps camping eller Hallarna som vi säger här. Det är en vacker udde ut i sjön Törn. Är du inte hågad för bad så kanske du bara kan flanera lite. Har du inte varit på en av mina turer vid Antamålarör kanske det skulle intressera. Vacker väg och fina bymiljöer.

Paddla kanot och fiska kan man göra i sjöarna och i Lyckebyån. Turistbyrån i Emmaboda kan hjälpa dig tillrätta med bokningar och hämtning och lämning av kanoter. Fiskekort i Törn kan köpas på ICA nära

Vill du ta en ordentlig promenad eller se vacker natur, ta en tur bortåt Torsjöleden. Besöka och övernatta på  spännande Ödevata Gårdshotell . De har många nya och spännande ideer kring ekologisk odling bland annat. Här finns många små fina vägar och miljöer. Men ta med kartan eller utnyttja kartappen i telefonen. Vackra krokvägar i den kuperade och sten beströdda terrängen. Kanske Du får se ett rådjur eller en tjäder i skogsbrynet?

Vägen bort mot Linnefors är också vacker och trevlig att promenera eller cykla. Den gamla Hovgården i Linnefors har en historia som gammalt järnbruk. Klicka här för info Där finns skyltar som berättar. Vackra Linnefors gård finns kvar men byggnaderna från bruket är sedan länge borta.

Ibland erbjuder även äldreboendet Dackegården en god husmanskost. Kolla först!

anekdoter, Antamålarör, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda kommun, att göra i kalmarlän, berättande, flädingstorp, guidade turer, guide, historier, kalmarlän, promenader, promenera, sägner, skogen, skogsturer, Småland, vandra, Vissefjärda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *