Skip to main content
Stenblock utanför Vissefjärda som lämnats i ett sten"hie" för många många år sedan. Ja. Sedan Inlandsisen hade vägarna förbi. Magiskt mäktig

Kanske du har publiken, lokalen, turistbussen eller ett evenemang?

Då kan jag erbjuda er mitt berättande av historier, sägner, historia och folktro. Guidade turer och berättar ”aftnar” året runt. Underhållande berättande med skratt, skrock, fakta och spänning om vart annat. Om vad man hade att förhålla sig till. Livet enligt människorna i gårdarna och torpen då, en gång.

Berätta och guida är ju så skoj

– Om mitt berättande

Efter 20 år som guide på ett internationellt företag inom teknik och produktion, så ville jag inte släppa det där med berättandet. Även om jag 2020 kastat loss och blev egen företagare i en helt annan bransch.

Mitt företag kretsar kring mitt konstnärskap, måleri och illustration, foto och text. Ja, jag har insett att även det är en sorts berättande för mig. Men år 2022 startade jag även upp det muntliga berättandet som en del i mitt företag. Jag tar nu avstamp i historien, sägnerna, folktron och  människorna före oss. Ja, och så  naturen förstås. 

Tekniken och industrin har jag inte helt släppt. Några av er har säkert träffat mig som en av flera guider på Kyrkeby brännvinsbränneri utanför Vissefjärda om somrarna. Även där slinker jag gärna in på sägnerna och  historierna kring denna fantastiska och intressanta gård och miljö. Guidade turer på bränneriet bokas via kyrkeby.com

Åsa Halins guidade turer och berättar-aftnar erbjuder flera teman och turer. Under 2023 kommer ytterligare teman och turer att dyka upp. (följ mig på sociala medier Instagram och Facebook på ”Åsa Halin Guide”)

 

Turer och berättar-aftnar i egen regi

Vid vissa tillfällen (Lördagar, söndagar men även veckodagar) arrangerar jag själv turer som är bokningsbara för strögäster.

Det kan vara knepigt att få ihop grupper på detta sättet. Stötta mig gärna med att dela och berätta för vänner och bekanta om evenemanget. Och för miljön och bensinpengen- samla gärna bilen full med vänner och bekanta.

Jag har samlar historier, sägner och berättelser

Historierna och sägnerna hämtar jag  framförallt från Folklivsarkivet i Lund. I arkivet finns nedteckningar från tidigt 1900 tal där personer från trakten berättar om ditt och datt. Om traditioner, minnen och sägner från äldre generationer. Kanske mormors och farfars berättelser, och då är vi på historier från början av 1800talet kanske slutet av 1700talet. Vilken fantastisk skatt, va?

Berättelser man skrivit ner för att de inte ska glömmas, för att de ska finnas för eftervärlden.

Jag återger dessa fina, spännande och ibland hisnande historierna med förhoppningen att intresse väcks för historien och platserna. Men också att de ska berättas och leva vidare. Någon skriver om lanseringen av de märkvärdiga innovationerna som plogen och telefonen. Någon annan om minnet av när den ljuset kom till byn i form av en fotogenlampa, en jul för länge sedan. Alla byns ungar som tryckte näsorna mot de frostiga fönstren för att se denna makalösa lampa.

Såklart hämtar jag information och berättelser  från lokala berättare, historiker liksom litteratur.

Jag samlar sägner, så har Du någon skröna eller historia- Berätta för mig! Det skulle vara så skoj

Flera nya turer och även ett spännande lokalt museum kommer att dyka upp i min produkt portfölj under våren. Håll koll på sociala medier och här på hemsidan.

 

 

Häng med på tur, i skogen, i bussen eller i fantasin!

Under en trevlig och skön promenad i vackra miljöer med god medlyssning. Till ett vackert bildspel i samlingslokalen eller utan bildspel och istället med hjälp av själva berättandet och den egna fantasin.

Kanske runt brasan medan man grillar en korv, i samlingslokalen eller på annat ställe. Kanske under buss utflykten medan det vackra landskapet sakta strömmar förbi

Ett evenemang att tipsa din förening, arbetsplats eller kompisgänget om. Kanske ni planerar en släktträff, musik evenemang, marknad eller nåt annat skoj.

Kommande evenemang för allmänheten

Ibland arrangerar jag egna evenemang och turer. De presenteras på sociala medier och här på hemsidan.  Bland bloggarna finns en samling länkar på detta tema. Nämligen dessa

Klicka här

eller specifika:

Div evenemang (akvarellkurser, utställningar, turer, berättaraftnar,  mm.)

~ * ~

Berättar- aftnar, Guidade turer  – Erbjudanden

1. Om Halins Berättar-afton

Man hade mycket att förhålla sig till förr. Ja, som vargar men också troll, lindormar och vättar som man förr ansåg levde i skogarna.  Vad trodde man kunde hända om man glömde att spotta tre gånger innan man sätter spaden i marken? För det kunde ju gå som för mannen i byn Båldön. Han blev förlamad, där på plats, just när spaden stötte i marken.   -Det var ju vättarna såklart.

Andra berättelser talar om gården i byn Ödevata där det fanns en skatt under huset. Den vaktades av en drake, sa man. Om Botare och starka och kloka gummor och mystiska kloka gubbar som levde här i byarna förr.

Innan brunnarnas tid fick man sitt vatten från ”Älvaådrorna” eller som vi idag säger källorna. Det berättas i texterna om dessa viktiga platser som man sade skapats av Tor, Oden och Frej i deras framfart över landet i tidernas begynnelse. När kristendomen kom insåg man till sist att man inte kunde rå på kulten kring källorna och… så blev Odens källa benämnd St Sigfrids källa istället.

En afton med glömda och fördolda historier som nedtecknats en gång för att inte glömmas bort.

Under året kommer jag att erbjuda olika teman. Kanske högtider, Botare, Kloka gubbar och gummor, källor, Dacke och mycket annat.

 

Med Bildspel: Eftersom jag även fotograferar erbjuder jag ett bildspel till berättandet. För att trigga i gång fantasin kring skogen och berättelserna eller för att bara för att få njuta av de vackra miljöerna, skogen och årstiderna. Jag har egen dator och även projektor om så behövs. Ett ställe/ duk att projicera bilderna på behövs dock.

Utan bildspel: Åsa berättar sägnerna och berättelserna på ett sätt som triggar fantasin även utan bilder. Fungerar såvä i lokalen som kanske, utomhus runt elden?

Upplägg:. Min erfarenhet är att bäst kvalitet för lyssnaren är:

  • 30 min berättande
  • 15 min bensträckare eller kanske man erbjuder fika för att därefter-
  • lyssna till berättande i ytterligare 30 min.

Kanske man därefter vill ha ytterligare tid för samtal? Det kan vi resonera kring.

För god medlyssning: För bästa kvalitén för åhörarna använder jag gärna högtalaranläggning. Finns en fungerande sådan på plats? Gärna med mygg- mikrofon (Headset) så man får händerna fria och kan berätta på ett bättre sätt.

Jag har en enkel, liten högtalare som jag använder under mina guidade turer som även kan användas.

Pris från 3000 kr inkl. moms, tillkommer ev. resekostnader

Tel eller sms 070-6271401 invänta bekräftelse

~ * ~

2. Erbjudande – för Bussrese-arrangörer

Jag berättar gärna på bussen. Finns högtalaranläggning?

Pris från 3000kr inkl. moms, tillkommer ev. resekostnader

 

~ * ~

3. Erbjudande Guidade promenader/turer

 

Guidad tur alt.1

Linneas stuga i Luvön – Antamåla rör – Gränstrakter – kort runda

ca 3 km (2tim)

Hisnande Antamåla rör eller Eremiterör som det en gång hette.

Men vad är det? –rör?

Ja, en samling stenblock- Men inte vilken som helst. 11 meter hög och 150 meter lång med stenblock runt 1,5 – 2 m i diameter. Man förvånas än idag över detta säregna röse. Hur förklarade man en sådan plats förr?

Här i skogarna trodde man det fanns både troll, jättar och drakar för 150 år sedan och ännu längre tillbaka. Vi pratar om skrock och folktro förr medan vi promenerar längs skogs och byvägar som slingrar sig fram och åter över gränsen mellan Blekinge och Småland.

Detta var en gång dramatiska trakter där faktiskt landsgränsen mellan Sverige och Danmark gick.  Vi talar om vad man kan se i naturen som skogsvandrare, murar – så klart, men också husgrunder och kanske en och annan backstuga. Vi börjar vid Linneas stuga, en traditionell ”stuga” och historien om just denna (Vi går ej in i stugan) en riktig ”herrgård” enligt många av stugfolkets mycket enklare bostäder. Är det möjligt?

Vi promenerar i lugnt mak medan Åsa Halin berättar om sägnerna och landskapet vi går igenom. Lite historia, lite geologi och en massa sägner och anekdoter såklart.

Pris och bokning

Turen är kortare än 3km och går i långsam takt på skogs och byvägar. Turen tar ca 2 tim och har många korta stopp.

Kläder efter väder, bekväma skor, ta gärna med en vattenflaska och sittdyna.

 

Pris: upp till 10 personer 2000 kr inkl. moms

Fler än 10 personer: 200 kr /person

Tel eller sms 070-627 14 01 invänta bekräftelse

 

Vid större sällskap/gruppbokningar – kontakta Åsa för pris

Hör av dig till Åsa Halin i god tid, om du vill boka på turen på engelska.

 

Guidad tur alt. 2

Luvön – Antamåla rör & ”Botarna” vid vid Hallasjön ca 7 km (Ny sträckning!)

Början av turen är i stort sett samma som ovan Alt 1 ”Luvön- Antamålarör- Gränsbygd” osv.

Här berättar vi om vad som hände innan Anta kom till Eremitemåla. Om drakar och drakguld. Om mannen i Slott som slog om från bonde till botare. Och så klart om Mualintan och som levde just här vid sjön. Hon som inte var rädd vare sig för prosten eller för att bege sig till Stockholm på uppdrag. Vid denna tiden var en Kalmar resa kanske det längsta man kom någonsin, under sitt liv.

Om en lue (ja eller grabb då) som för 150 år sedan pulsade i sina träskor här över skogen för att hämta julposten i Sidlandsmåla. Om tumma-mackor och de otäcka gastarna som vid midnatt vaktade vid grinden där på skogen mellan byarna.

Ja och så många andra berättelser och skrönor från trakten

Pris och bokning

Turen är ca 7 km och går i långsam takt med många stopp på skogs och byvägar. Turen tar ca 2,5 – 3 tim och har många korta stopp.

Kläder efter väder, bekväma skor, ta gärna med en vattenflaska och sittdyna.

 

Pris: upp till 10 personer 2000kr inkl. moms

Fler än 10 personer: 200kr /person

Tel eller sms 070-6271401 invänta bekräftelse

 

Vid större sällskap /grupp bokningar – kontakta Åsa för pris

Hör av dig till Åsa Halin i god tid, om du vill boka på turen på engelska.

 

~ * ~

 

 

Guidad tur alt. 3
-Historien om Fädingstorps gård – Om Folktron, Glos-son & Lindormar och historien om Flädingstorp

Om Flädingstorps gård. Med historia från 1200 talet. Då en gång vid namn Flextorp under Vesaborg vidare till säteri och under en period, nästintill en ”köping”.

Flädingstorp med de för våra trakter säregna och stora sandåkrarna som är  utmärkta att odla den goda Vissefjärda moroten i- minsann.  Strax intill går den gamla Kungsvägen mot Karlskrona. Vi pratar om människorna, åsarna och torpen här på gården. Men också om sägnerna från grannbyn Brombodas kyrkobygge, om trollen och älvorna på åsarna och kullarna.

Vid Bamsekullas märkvärdiga kanske förtrollade träd inspireras vi om att tala både om lindormar och gloson. Även om s sägnen om den gamla gården i Ödevata där drakguld anses ha legat begravt.

Turen går på skogs-, grusvägar och stigar i Flädingstorps och Bamsekullas skogar. Inspirerande skogar och spännande historia som triggar fantasin.

Kanske ser vi rådjur eller  älg och säkert spår efter vildsvin.

Pris och bokning

Turen är ca 5,5 km och går i långsam takt med många stopp på skogs och byvägar. Turen tar ca 2,5-3 tim och har många korta stopp.

Kläder efter väder, bekväma skor, ta gärna med en vattenflaska och sittdyna.

 

Pris: upp till 10 personer 2000kr inkl. moms

Fler än 10 personer: 200kr /person

Tel eller sms 070-6271401 invänta bekräftelse

 

 

Vid större sällskap/grupp bokningar – kontakta Åsa för pris

Hör av dig till Åsa Halin i god tid, om du vill boka på turen på engelska.

 

sååå…

Vad mer kan man göra i Vissefjärda då?

I Vissefjärda kan du få en god kopp kaffe och goda praliner på Vissefjärda café (kolla deras sida för öppettiderna), Något att äta hos Pizzeria David, kanske ljuvliga Fiddekulla trädgård har öppet denna dagen med sin gårdsförsäljning och ljuvliga snittblomsodlingar- Vilken pärla!

Emmaboda golfbana ligger faktiskt i Vissefjärda och är en välbesökt och vacker golfbana med stuguthyrning, Golfrestaurang och ställ platser för husbilar mm.

På hotell Prästgården kan man få en trevlig vistelse i samhället invid golfbanan.

I Vissefjärda finns även makalösa och anrika Kyrkebybränneri i Vissefjärda som erbjuder guidade visningar och snapsprovningar.

En kvällspromenad vid Vissefjärda kyrka, Stallarna som också är Vissefjärdas hembygdsgård serverar kaffe om somrarna och visar gärna sitt hembygdsmuseum intill Lyckebyån där kan du promenera från kyrkan över till Stallarna på vår nybyggda gångbro. Du kan flanera på vägen vid golfbanan utmed Kyrksjön. Vacker golf miljö. På andra sidan Kyrksjön ligger byn Klättorp  som också är en vacker by att strosa genom.

Du kan ta en tur ner till vår badplats och naturkamping Törestorps camping eller Hallarna som vi säger här. Det är en vacker udde ut i sjön Törn. Är du inte hågad för bad så kanske du bara kan flanera lite. Har du inte varit på en av mina turer vid Antamålarör kanske det skulle intressera. Vacker väg och fina bymiljöer.

Paddla kanot och fiska kan man göra i sjöarna och i Lyckebyån. Turistbyrån i Emmaboda kan hjälpa dig tillrätta med bokningar och hämtning och lämning av kanoter. Fiskekort i Törn kan köpas på ICA nära

Vill du ta en ordentlig promenad eller se vacker natur, ta en tur bortåt Torsjöleden. Besöka och övernatta på  spännande Ödevata Gårdshotell . De har många nya och spännande ideer kring ekologisk odling bland annat. Här finns många små fina vägar och miljöer. Men ta med kartan eller utnyttja kartappen i telefonen. Vackra krokvägar i den kuperade och sten beströdda terrängen. Kanske Du får se ett rådjur eller en tjäder i skogsbrynet?

Vägen bort mot Linnefors är också vacker och trevlig att promenera eller cykla. Den gamla Hovgården i Linnefors har en historia som gammalt järnbruk. Klicka här för info Där finns skyltar som berättar. Vackra Linnefors gård finns kvar men byggnaderna från bruket är sedan länge borta.

Ibland erbjuder även äldreboendet Dackegården en god husmanskost. Kolla först!

anekdoter, Antamålarör, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda kommun, att göra i kalmarlän, berättande, bussevenemang, evenemang, flädingstorp, gruppbokningar, guidade turer, guide, historier, kalmarlän, promenader, promenera, sägner, skogen, skogsturer, Småland, turistgrupper, vandra, Vissefjärda