Skip to main content

Har ni publiken, lokalen, turistbussen?- Historia, sägner och folktro- Berättarafton med Åsa

Då kan jag erbjuda er mitt berättande av historier, sägner, historia och folktro. Berättar aftnar men också berättar vandringar.  Underhållande berättande med eller utan bildspel. Skratt, sägner, fakta och spänning.

Berättelser om livet enligt folket i stugorna en gång i tiden. På den tiden då man var lika säker på att träffa på en varg som en lindorm eller troll i våra skogar. Och sägner som en gång berättades som underhållning eller kanske som förklaringsmodeller från tiden innan forskningen och vetenskapen gav andra svar. Man förklarade bäst man kunde helt enkelt.

Sägnerna finns ibland kvar, ofta bara som fragment och man inser att man skulle skrivit ner. Några gjorde faktiskt det och dessa nerteckningar återfinns i tex. folklivarkivens samlingar. Det är ofta därifrån jag samlar in mina berättelser. Tänker att det var därför de skrevs ner en gång – för att berättas. Det är där jag tar vid.

 

Pris och upplägg

Inför bokningarna försöker jag finna fler sägner och berättelser som kan vara knutna till platsen jag besöker. Jag skräddar syr och den ena berättaraftonen är aldrig den andra lik. Därför kan man komma på mina berättaraftnar flera gånger och ändå upptäcka något nytt.

Och jag samlar på sägner. Tipsa mig gärna om lokala sägner. Fragmenten kanske finns och jag kanske hittar fortsättningen.  Eller så får jag helt enkelt nya sägner till min samling, att berätta vidare.

  • Jag berättar med eller utan bildspel
  • Jag har en egen liten röstförstärkare som kan användas men har du högtalaranordning använder jag gärna den, med mygg mikrofon då jag berättar med inlevelse och använder händerna till att förstärka berättandet och man ska höra bra. Det är viktigast!
  • Hur länge vill du att jag berättar? Min erfarenhet är att 2 x 40 minuter brukar vara ett bra upplägg. Kanske en ben sträckare och kaffe i pausen? Men har ni ett annat önskemål eller upplägg så pratar vi ihop oss såklart. Jag anpassar och  förbereder jag med historier, sägner och bilder till plats, lokal och tid.

Pris: 3600 inkl. moms

Resekostnader tillkommer ev.

Bokas via SMS eller tel till 070 627 14 01

eller mail: asa.halin@telia.com

Mer om mitt berättande längre ner i texten här.

Följ mig på sociala medier (Instagram ). Framför allt på Facebook på ”Åsa Halin Berättare” där jag lägger upp bilder och berättar.

Berättandet

Nu har jag ju berättat i  över 20 år och jag en berättare,  inte en historiker. Jag samlar historier och sägner och återberättar dem.

Berättartraditionen som har kommit att ligga mig varmt om hjärtat och som jag vill föra vidare . Jag ser att det berör folk

Men min historia började som berättare inom teknik och produktion och för internationella kundbesök. Berättandet kring teknik och produktion har jag fortsatt med och erbjuder idag visningar och guidade turer i det fina Flygtmuseet i Lindås, Emmaboda. Där historien om den svenska innovationen- Flygt pumpen berättas.

Jag är också en av flera guider på det gamla vackra Kyrkeby Bränneri utanför Vissefjärda om somrarna. Produktion av potatisbrännvin a´la 1800 tal, men även historier och sägner om människorna på gården, patron och om bränneriet.

 

Berättelserna

Vi får tänka oss hur det kan ha varit innan boken infann sig i hemmen, innan radion och tv, innan datorer och smartphone tog vår tid i anspråk. Berättelserna som underhållning och tidsfördriv i stugan mörka vinterkvällar. Lustiga, romantiska, varnande, spännande eller otäcka som en värsta rysare .

Det jag berättar kan vara förklaringsmodeller till märkliga platser. Som ett berg, ett stenblock eller röse.  Historier om troll och jättar eller folk. Om hela bröllopsföljen som blivit trolltagna in i klippan. Landmärken i skogarna som en gång haft namn och en betydelse men  som ibland glömts bort tillsammans med historierna.

Folktron. Som den kring tomtar, drakar, vätteföljet, lindormar, skogsfrun, näcken, lyktgubbar, älvor och andra väsen troddes levda där vid sidan .

Sägner, sagor knutna till en släkt, tid eller en plats.

Vandringsägner

Men även historier om hur det var att tända sin första fotogenlampa- rent magiskt. Eller lanseringen av den makalösa manicken – plog, som inte bara bröt jorden utan även vände den- som trolleri. Om han som begav sig till Kalmar och mot en smärre ersättning fick höra någon som pratade med honom i Stockholm (telefonen) Makalöst!

Kanske historier och folktron kring skogen och träden, källorna och stenarna?

Om folktron kring sjukdom och vård om ””botare och ”de kloka”. Ja den vård man var hänvisad till en gång innan forskning och vetenskap.

Kanske sägnerna och historierna om Nils Dacke?

Infallsvinklarna kan vara många och olika.

 

Skogsvandringar med berättande – sägnerna, historien och folktron

Skogsturer 2024

Planerade skogsturer, berättarvandringar 2024

klicka här

Välkomna på tur

Åsa Halin

0706271401

anekdoter, Antamålarör, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda kommun, att göra i kalmarlän, berättande, bussevenemang, evenemang, flädingstorp, gruppbokningar, guidade turer, guide, historier, kalmarlän, promenader, promenera, sägner, skogen, skogsturer, Småland, turistgrupper, vandra, Vissefjärda