Skip to main content

Flygtmuseet i Lindås, Emmaboda

Den 6 juni 2001 firade man 100 års jubileum på ”Flygt” och i samband med det slog man upp portarna till Flygtmuseet här i Lindås/Emmaboda, mitt i Glasriket.

Guidade visningar Flygt museet i Lindås- Emmaboda

 

Kontakta Åsa Halin 0706271401 för bokning och prisuppgifter.

Separata bokningar/ Gruppbokningar

Bokning görs till Firman Åsa Halin Guide och Berättare

Pris: upp till 10 personer 2000 kr inkl. moms

Fler än 10 personer: 200 kr /person

Tel eller sms 070-627 14 01 invänta bekräftelse

mail: mail@asahalin.se

Invänta bekräftelse.

 

Öppna visningar:

Entré inkl. guidad visning 150kr per person inkl. moms 

 

Dagens moderna fabriksanläggning på andra sidan Lyckebyån, har ju faktiskt en historia som tog sin början 1901 och med koppling till traktens glasbruk. Då startade formmakare och klensmeden Peter Alfred Stenberg ett gjuteri här vid Lyckebyåns strömmar och det han tillverkade var just formar till traktens glasindustri.

(Här ligger museet: Södra Lindåsgatan 6, Lindås-Emmaboda. Parkering och toaletter finns)

Historien om Flygtpumpen

1929 förändras anläggningens historia med hjälp av en liten annons i Svenska Dagbladet. Lindås gjuteri och formfabrik AB startar då ett samarbete med Ingenjör Hilding Flygts företag i Stockholm. Flygt sålde och utvecklade pumpar och sedan dess har man tillverkat pumpar och omrörare här i Lindås och där börjar historien om just Flygts pumpar.

Flygt pumpar säljs idag till hela världen, nu som ett av de ledande varumärkena i det internationella företaget Xylem, ett företag som fokuserar på vattenfrågor. Här i Lindås tillverkar Xylem fortfarande Flygt pumpar, från små bärbara till stora pumpar som förflyttar 7000 liter vatten i sekunden. Pumparna distribueras därefter ut till alla hörn av världen. För några år sedan firades försäljningen av den 5 miljonte pumpen!

Ja pumpar är en anonym produkt, men en produkt som faktiskt används dagligdags av var och en av oss, även om man kanske inte tänker på det. Xylem, som företaget heter sedan 2011, driver ännu Flygt museet och visar det för de internationella affärsbesöken till Xylems fabriksanläggning, här vid andra sidan Lyckebyån.

Men allmänheten då kanske Du tänker?

Visningar för allmänheten

Sommaren 2023 erbjuder Firman Åsa Halin  guidade visningar på Flygt museet. Vill du läsa mer om utställningen och omgivningarna eller kanske veta vem som är värd för de allmänna visningarna? Scrolla då ner en bit här i texten.

Hur Du hittar hit?

Södra Lindåsgatan 6, Lindås-Emmaboda

 

 

Visningar för allmänheten eller förbokade grupper -2023

Passa – på – datum

Ingen förbokning krävs Guidade turer är i allmänhet på svenska. Finns det möjlighet kan jag guida på engelska men inte båda språken under samma tur.

Hemsidan här uppdateras kontinuerligt med nya datum för öppna visningar. På  Facebook, Instagram ( kontot: Åsa Halin berättare) eller här på hemsidan kan du se när nästa öppna visning erbjuds. Passar inte datumet är ni välkomna att kontakta beträffande separata bokningar.

Guidade visningar Flygt museet i Lindås- Emmaboda

 

Separata bokningar/ Gruppbokningar

Bokning görs till Firman Åsa Halin Guide och Berättare

Pris från 3000kr inkl. moms

grupper över 25 personer- kontakta Åsa Halin

Sms : 0706271401

mail: mail@asahalin.se

Invänta bekräftelse.

 

Hjärtligt välkomna till Flygt museet i Lindås utanför Emmaboda, Mitt i Glasriket

Museet och omgivningarna

  • Visningar erbjuds på Svenska eller Engelska. Kortare filmer på båda språken, kan även visas i utställningen.
  • I anslutning till museet finns toaletter.
  • Museet och toaletterna är handikappanpassade, men meddela gärna i förväg så förbereder vi rullstolsramp.
  • Museet är inrymt i den gamla ombyggda stärkelsefabriken invid Lyckebyån.
  • I samband med 100 års jubileet ställdes också en vacker park i ordning på denna sidan ån. Här låg en gång ”Stenbergarnas äppelträdgård” och några av de gamla träden finns ännu kvar.
  • Parkering finns uppe vid Södra Lindåsgatan (Skyltat)   GPS Koordinater: 56,617252, 15,567726

Tips: Ta gärna lite tid att strosa runt i parken som anlagts ner mot Lyckebyån och som inbjuder till en picknick. Extra vacker är miljön just när äppelträden blommar om våren.

 Företaget Åsa Halin – Guide

Åsa Halin har arbetat på Xylem under 25 år och då främst med internationella kundbesök och guidade visningar av anläggningen. Åsa satt också med i projektgruppen för Flygt museet 2001.

Sedan 2020 driver Åsa sitt eget företag kring sitt konstnärskap men erbjuder även guidade skogsturer/berättaraftnar på temat historia, historier och sägner. Åsa driver en ateljé i Vissefjärda inte långt från Emmaboda. Dit är man välkommen om man är intresserad av Åsa Halins konst eller berättar vandringar/ berättaraftnar.

Se även asahalin.se

Åsa om  Flygt och anläggningen i Lindås

” -Det är roligt att kunna använda kunskapen och erfarenheten från mina 25 år med Flygt pumpar för att berätta Flygt historien.  Det är dessutom väldigt kul att kunna erbjuda visningar av Xylems fina Flygt museum här i Lindås, för allmänheten idag. ” Hälsar Åsa Halin, Guide

Så .Hjärtligt välkomna till Flygt museet i Lindås, utanför Emmaboda.

 

Vill du veta mer om utställningen? Läs här nedan

Utställningen

Här ställs allt ifrån gjutformar till glasindustrin till radialborrmaskiner ut. Faktum är att man här tillverkade gjutformarna till de Svenska Coca Cola flaskorna en gång i tiden. Även Karl-Erik båt motorn, som var så populär bland båtentusiaster tillverkades här.

Marknadsförings material av olika karaktär och ifrån olika årtionden syns också här. Filmvisning ingår i utställningen.

Den legendariske Lennart Nilssons bilder

Vi är stolta att här kunna visa en mindre utställning av foton tagna av den legendariske fotografen, Lennart Nilssons. I sin ungdom besökte han fabriken i sin roll som industri fotograf.

Flygt pumpens historia

En mängd Flygt pumpar ifrån olika år finns utställda här. Dränerings pumpar, såväl som avlopps pumpar.

 

Designprinsen Sigvard Bernadotte

Här finns även föremål designade av Designprinsen, Sigvard Bernadotte. Han var känd som formgivare, illustratör och industridesigner. Många av våra vanligaste föremål i hushållet är av Sigvard Bernadottes design. Varför han är med i vår utställning om Flygt pumpar kan man undra?

Följ med på tur så berättar Åsa Halin om historien.

Välkomna till Lindås utanför Emmaboda

 

 

 

 

Arbetsams museer, Åsa Halin, avloppspumpar, designprinsen, drängeringspumpar, Emmaboda, Flygt, FLygtmuseet, flygts pumpar, Glasriket, industrihistoria, industrimuseum, itt flygt, Kalmar län, lennart Nilssons industrifotograf, Lindås, lindås gjuteri och formfabrik, pressglasformar, Sigvard Bernadotte