Skip to main content

Åsa Halins olika Berättarvandringar – Teman och datum

Får jag presentera! Traditionellt berättande av sägner, historier och historia som hör trakten till. Här kan du läsa om de olika turerna och teman jag erbjuder

Inför turerna har jag varit i kontakt med markägare och sägner och berättelser har valts ut just för denna turen och sträckningen. Kanske har de anknytning till platsen eller inspirerar till att berättas här. Vissa sägner och berättelser kan återberättas på flera turer då de är övergripande får vår del av Sverige. Så är det ju, är man i Småland kan man inte undvika att prata om, ja… tex sten.
Självklart!

För jag har ännu inte blivit det man kallar ”STEN-blind” som man kallar det här i trakten.

Våren och sommaren 2024

Bokade evenemang

-*-

Sägner, historier, historia och Folktro – I berättartraditionens tecken

KÅSERI OCH ANEKDOTER I GLASRIKET

Söndag 5 maj

kl 15-17

Anmälan senast 2/5 via mejl till team@tadah.se
Berättarafton med  konstnären, berättaren och guiden Åsa Halin
Åsa, den populära konstnären som målade etiketten till vårt „Karl-Oskar“-kaffe, kommer till Lenhovda!
Åsa Halin visar bildspel och berättar på traditionellt manér historierna man berättade om kvällarna som underhållning eller som förklaringsmodeller för under tiden innan forskningen och vetenskapen berättade annat.
☕”Fika ingår: småländska ostkaka (från „Ingegerds Ostkaka“) och lokalt rostat och nybryggt kaffe från TADAH kafferosteri.
Välkomna!
250:- kr p.p.
OBS: Anmälan senast 2/5 via mejl till team@tadah.se
*************************************************
TADAH kafferosteri AB
Romarliden 2
36441 Lenhovda
0707769339
team@tadah.se
www.TADAH.se

– * –

Måndag 1 juli- Holmsjö. Berättelser under eken- Blekinges berättarvecka

sägner, historier, historia och folktro- berättartraditioner från trakten. Från tiden innan vetenskap och forskning förklarade.  Tiden när man trodde sig möta på en varg likväl som ett troll i skogarna.

mer info kommer

– * –

Tisdag 2 juli –  Berättar vandring. Det sägenomspunna Antamålarör

Åsa Halin – berättare, konstnär och guide berättar om gränsbygd  och berättartraditionen från trakten. Sägnerna och folktro från tiden innan forskning och vetenskap förklarade.

prel. kl 17.00 (ca 2,5 tim) 200kr/ pers. inkl. moms

Mer info kommer men skicka gärna ett sms om du är intresserad. Bokas med Sms till 0706271401 – invänta bekräftelse

– * –

Kyrkeby bränneri- guidade turer

Med kungliga privilegier att bränna brännvin sedan 1700talet – minsann

Under säsongen (april-oktober)  träffar man mig bland flera andra guider på Kyrkeby brännvinsbränneri här utanför Vissefjärda. Under juli månad berättar jag tillsammans med övriga guider på bränneriet om historien, tekniken kring brännvinsframställning, sägnerna och berättelserna från gården och bränneriet. Öppna guidningar Söndagar och onsdagar under juli kl 14.00. mer info på hemsidan kyrkeby.com där man även vänder sig för gruppbokningar.

 

 

~* ~

Egna berättaraftnar & guidade skogsturer samt Flygtmuseet

Under planering.

. Men HÄR kommer jag att berätta  Inbokade evenemang klicka här

~* ~

Boka egna turer för kompisgänget, arbetskamraterna, föreningen, bussevenemanget.

Klicka här

~ * ~

 

TURERNA

Det fanns en tid när man var lika säker att träffa på en varg som ett troll i skogarna i Sverige.  Man trodde att i dessa skogar fanns både Lindormar och gloson minsann. Man spottade 3 ggr för att varna vättarna och var rädd att få mask i håret om man inte täckte det.

På tomten levde man samman med tomten som inte var röd och sprudlande glad som de på julkorten. Skötte man sig inte kunde man få sig en ”sitt upp” ur tomma intet så man for ut på gödselstacken, tänka sig.

Promenader där alla hänger med och med röst förstärkare så alla hör. Berättande om sägner, folktro, historia och historier.

~*~

1. Antamåla rör, gränsbygd och Linneas stuga i Luvön -kort tur

Under promenaden berättar jag historier och sägner jag hittat i folklivsarkiven och hört berättats om jättar, stugfolk. Om tomtar, drakar och troll. Vi vandrar fram och åter över den forna landsgränsen till Danmark, så lite historia kring gränsbygden är på sin plats. Vi pratar om hur det var att leva här i Småländerna och Blekinge en gång när härarna avlöste varandra i skogsmarkerna och kungarna trängde sig på folkets vardag.

Här lämnade inlandsisen efter sig mycket sten. Vi talar om vad man kan se i naturen som skogsvandrare,  murar – så klart, men också husgrunder och kanske en och annan backstuga. Vi börjar vid Linneas stuga, så får se en traditionell ”stuga” ser ut och historien om just denna (Vi går ej in i stugan) Dessa stugor ser man oftast som stengrunder i skogarna idag.

Med mig som ciceron promenerar vi och jag berättar om sägnerna och landskapet vi går igenom. Lite historia, lite geologi och så en massa sägner och anekdoter såklart.

Pris och längd på turen

Turen är kortare än 3 km och går i långsam takt med många stopp på skogs och byvägar.

Turen tar ca 2 tim

Pris 200 kr per person inkl. moms.

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast 1 veckan innan, blir turen av kan man även boka senare) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

~*~

2. Antamåla rör, gränsbygd och botarna vid Hallasjön – längre tur

Vi tar här av från turen runt Luvön och Antamålarör och går mot Hallasjön och skogarna mot byn Slott.

Under promenaden berättar jag historier och sägner jag hittat i folklivsarkiven och hört berättats om jättar, stugfolk. Om tomtar, drakar och troll. Vi vandrar fram och åter över den forna landsgränsen till Danmark, så lite historia kring gränsbygden är på sin plats. Vi pratar om hur det var att leva här i Småländerna och Blekinge en gång när härarna avlöste varandra i skogsmarkerna och kungarna trängde sig på folkets vardag.

Men även om skrock och folktro förr. Om lindormar, tomtar och vättar som man trodde sig dela verkligheten med på den tiden.

Vi bryter av från rundan och går mot Hallasjön och Hallasjö ögon. Om sägner och historier om ”de kloka” och ”botarna”. Om trollgubbar och kloka gummor.

Här levde några personer som kallades ”botare” en gång i tiden. Vi talar om hur man kurerade och tänkte kring vård och bot längre tillbaks i tiden.

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3 – 3,5 tim.

Km: ca 7 km på skogs och grusvägar och går i makligt tempo

Pris 250 kr per person inkl. moms.

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast 1 veckan innan, blir turen av kan man även boka senare) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

~*~

 

3. Promenad i Flädingstorp och Bamsekullas skogar

Turen går på skogs/by-vägar och stigar i Flädingstorps och Bamsekullas skogar. Inspirerande skogar med gamla,stora träd,  vacker gammelskog och miljöer med spännande historia som triggar fantasin.

Jag berättar historien kring gården och livet i den här delen av Småland för länge, länge sedan. Om herrskapet och ägaren som minsann ville skapa en egen ”köping” här. Om stugfolket och väglöst land. Om trollen som ordnade med åker som tack för hjälpen i grannbyn. Men även om vad man förr trodde sig kunna stöta på här i skogarna som tex. Lindormar och Glos-son, drakar och andra sägner och skrönor.

Spännande historier man förr berättade som underhållning eller i avskräckande syfte under kvällarna. En del finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll.

Folktro och historia berättas under turen.

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3 tim inkl. fikastopp med egen medhavd fika

Km: ca 6 km och går i makligt tempo

Pris: 250 kr /person inkl. moms

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast 1 veckan innan, blir turen av kan man även boka senare) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

~*~

4. Promenad från sjön Skepen till den vackra byn Lida- Dramatiskt kuperat landskap. Här intill gick forna landsgränsen till Danmark

Turen går på skogs/by-vägar och stigar i denna vackra del av sydöstra Småland. Backar och dalgångar. Vidsträckta hyggen som visar det dramatiska landskapet och krokvägarna som ringlar sig bortåt. Ibland genom mossig gammelskog och förbi snöbärsbuskar och murar…

Vi promenerar mellan sjön Skepen och Lida by tur och retur. Här, strax intill, gick en gång gränsen till Danmark. Dramatiska skeenden har hänt här och många berättelser berättats.

I dalgången syns Smegöl- varför heter den det kan man undra?  Vid fuktiga dagar syns dimman leka trollskt över gölen/tjärnen. Här vandrade en gång jätten Anta förbi, enligt sägnen. I trakterna syntes drakar svepa sina svansar av gnistor över trädtopparna. Kan det vara så att Anta glömde ett stenblock här på skogen en gång?

Kan det vara trollen eller kanske tomtarna som har sin boning i den stora stenen utmed vägen.  Vad hände här i gränstrakterna då, när det var orostider här vid landsgränsen? Här berättas om heroiska och sluga kvinnor som lurade den Danska hären och om skatter som gömts undan.

Historier från nu och då berättas av Åsa Halin under det att vi promenerar denna vackra väg. Spännande historier man förr berättade som underhållning eller i avskräckande syfte under kvällarna. Kanske ett uns av sanning här och där och förbättrade under århundradena. En del finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll som sägner och skrönor.

Vi kommer fram till den idylliska byn Lida. Nu på våren i sin vackraste vår skrud. Inspirerande landskap  som triggar fantasin och Lida by, så vacker där på kullen med betade hagar ner mot sjön.

Vi vänder och går tillbaks. Spännande vackra omgivningar, skog, betesmarker, utsikter och vidsträckta hyggen som visar landskapets vackra former.

Häng med vetja! Så ska jag visa och berätta för er

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3,5-4 tim inkl. fikastopp med egen medhavd fika

Km: ca 7-8 km

Pris 250 kr per person inkl. moms.

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast dagen innan turen går av stapeln) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

~*~

 

Nils Dacke – Historier, historia och sägner

Meddela om intresse finns för en vandring på temat ”Historier, historia och sägner kring Nils Dacke”

2500kr  (över 10 personer ytterligare 250kr per person)

~*~

Berättarvandring i Vissefjärda
-Sägner, historia och historier från och om Vissefjärda

Meddela om intresse finns för en vandring på temat Berättarvandring i Vissefjärda (bokas i god tid i förväg)

2500kr  (över 10 personer ytterligare 250kr per person)

 

Är du intresserad? maila mail@asahalin.se eller smsa 0706271401

Turer på engelska går bra om man bokar i god tid. Guidingar på svenska OCH engelska samtidigt utför jag dock inte, då det påverkar upplevelsen för samtliga deltagare.

Välkomna på tur

mvh

Åsa Halin

Vissefjärda

att göra, berättande, berättarvandringar, Blekinge, Emmaboda, guidade turer, historier, Kalmar län, Kronoberg, Nils Dacke, sägner, skogsturer, sydöstra småland, Sydöstra Sverige, utflykt, vandring, Vissefjärda