Skip to main content

Våren och sommaren 2024

Våren 2024 innebär en del förändringar för mig. Så mycket spännande och så roliga åtaganden framledes.

 

Så mycket spännande är i görningen ska ni veta. Företaget mitt, ja där jag insett att berättandet är själva essensen.  I akvarellerna, i trollringenbilderna det är ett sorts berättande även det. Nu sedan några år även via sägnerna, historierna och historien där själva berättartraditionen är mitt verktyg. Ofta tillsammans med bilder. Underhållande berättande.

 

Ändade öppet tider i ateljén i Vissefjärda

Nu börjar snart säsongen för besökare och turism. Jag inser att det krockar. Så mina öppet tider från april till september får blir lite annorlunda. Inte ”Alltid på en torsdag 13-18” med andra ord utan – om det är möjligt.  Klicka på länken här

 

Just nu i ateljén- Beställningar på kartor, vackra hus och tjusiga bilar.

Just nu jobbas det med en informations karta över en promenad slinga. Så spännande  och skoj. Planerar och har varit och  ”rekat” några gånger. Blir så inspirerad och intresserad av byn och platsen. Kanske det blir en text. Kanske också en bild promenad som jag ibland gör på mitt Facebook konto ”Åsa Halin Berättare” där lägger jag upp sägner och berättelser till egna inspirerande bilder.-

En doppresent till en liten 

Men även på beställningar i form av Trollringens bilder från speciella miljöer som betyder nåt speciellt för en familjemedlem. Kanske en gåva till ett barn, barnbarn- ja vuxna som små. Med minnen och symboler i bilden.

En backstuga i Blekinge med sin egen tomte (Trollringens bilder. Åsa Halin foto och digitalt måleri)

Men jag kan inte alltid visa. Måste vänta på att födelsedagar passerat och högtider. Ja ni vet.

 

 

Berättar aftnar under vintern och sommaren

Tidigare i vinter begav jag mig till Södra skogsägarnas möte i vackra Fagerhult. Vilken ljuvlig miljö att få berätta sägner, historier och berättelser på. Där uppe på kullen, upplyst så vackert i snöstormen. Cirka 60talet besökare kom trotts snöstormen. En underbar kväll med så många spännande möten och trevliga människor.

Men även för Lindås Föreläsningsförening har jag visat bilder och berättat sägner. Man sa att där var ett 50tal besökare. Jag upplevde att endel var lite förvånade. Ja det händer rätt ofta faktiskt. Man har glömt bort hur fängslande och skoj det där med muntligt berättande kan vara. ”inte visste jag att jag uppskattade gamla sägner” får jag höra mellan varven.  Här var både unga och gamla. Så väldigt roligt. Jag var både smickrad och lite rörd över uppmärksamheten efter ”framträdandet”.

Så väldigt, väldigt roligt.

Även på Allaktivitetshuset Dacke, där besökare från när och fjärran sökt sig för att höra sägner och skrönor möttes jag på sina håll av förvåning. Jag visst ja! Det var så det var. Minns att man berättade som barn. Min farmor… hon kunde berätta historier… Ja du vet!  Så är det ofta. Så roligt att kunna berika och att få åhörare som vill höra de gamla berättelserna som nästan, nästan försvunnit i glömskan. Tack Folklivsarkivet och tack alla som skrivit ner i litteraturen.

Under våren och sommaren kommer jag att berätta på Tadahs underbara café i Lenhovda, delta i Berättarveckan ”Berättelser under Eken i Blekinge” och förmodligen också på ”Emmaboda kalaset” med sägner och berättande.

Vill du höra mer berättande finner du mig som en av flera guider på Kyrkeby bränneri, i sommar. Boka en gruppvisning eller kom en söndag eller onsdag i juli under de allmänna visningarna. Bokas via Kyrkeby.com

 

Glöm inte att följa mitt berättande på främst Facebook där jag berättar sägner till egna bilder på kontot ” Åsa Halin Berättare”

Och du! Stötta mig gärna genom att dela och föra vidare om du gillar mitt berättande. Tipsa föreläsningsföreningar, bibliotek, hembygdsgårdar, bussrese arrangörer( jag kan berätta på bussen), undehållning vid brasan på kick offen?

Underhållande traditionellt berättande om sägner, folktro och historia.

Det gäller även mitt konstnärskap på facebook kontot ”Åsa Halins akvareller och bilder”

Flygt museet i Lindås- Emmaboda. Spännande industri historia

Det som ligger så vackert där vid Lyckebyån, äppellunden aldeles intill. Ja ett riktigt pic nick ställe. På andra sidan ån- En spännande produktionsanläggning med över 1300 anställda som producerar pumpar till hela världen. Ja, så är det.

Var du än är i världen så kan det nog vara så att det är just en pump från Lindås, Emmaboda som pumpar upp vattnet i fontänen, eller på vattenlandet, i gruvan eller oftast… i reningsverket. Från bärbara pumpar till pumpar som är 3 meter höga och pumpar 8000 liter i sekunden.

Det…är inte illa pinkat. Eller hur?

Mitt i Småland. och vet du vad? Historien började med ett gjuteri som tillverkade gjutformar till alla glasbruken i trakten. Häftigt va? Jag var på kulturen i lund och såg där ett fat från ett av våra gamla glasbruk… gjutformen den finns och är tillverkad här. Spännande

För oss Pump-nördar (Ja faktiskt)  så är pumparna från Flygt någonting alldeles speciellt- precis som historien kring Flygt och fabriken här i Lindås.

Sedan ett år tillbaks kan jag stolt över att kunna ta emot bokningar för visningar av vårt fina och intressanta Flygtmuseum i Lindås, Emmaboda. Det ligger  vackert där vid Lyckebyåns strand och kommer man när äppelträden blommar… ja då får man en extra upplevelse där i Stenbergarnas gamla äppelpark. Toalett finns och filmvisning på svenska såväl som på engelska. Alla utrymmen är inte handikappanpassade (ring mig om du har frågor)

Flygtmuseet. Ett av Sveriges Arbetslivsmuseer minsann.  Jag erbjuder guidningar på svenska och engelska (men inte samtidigt- meddela mig om du vill ha engelskspråkig guidning) Intressant historisk film om produktionen och historien.

Efter 25 år inom ”Flygt” pratar jag gärna pumpar och produktion. Nu då jag även är en  ”Berättare” på ett annat plan (sägner, historia och folktro) är min plan att även ta mig an, och berätta om människorna i historien kring produkten, produktionen och företaget. Det finns en hel del, det vet jag.  Men 2024 startar jag detta projekt så smått. Jag har gått och grunnat på det ett bra tag och tänker att … nu eller aldrig.  Jag börjar samla in information och berättelser kring människorna bakom.

Ett digert jobb som kan ta lite tid- så får det bli. Jag tar hjälp av Emmabodabygdens fantastiska arkiv. Där ingår bla. Xylems historiska/museala arkiv om varumärket och produkten Flygt pumpen och fabriken här i Lindås vid Emmaboda.

Så har du tips på människor som vill berätta- kontakta mig. (mail@asahalin.se eller tel 0706271401)

Meddelar på sidan och på sociala medier. Jag kommer att öppna museet några dagar under vår-höst och då visa museet för allmänheten. Så Passa på! Jag meddelar via sociala medier och lägger även upp hör på sidan för Flygtmuseet. Annars är man välkommen att boka visning(Engelska och Svenska men inte samtidigt)  Klicka här för Flygtmuseet

Kanske nåt för ditt företag? kick offen?  Kundbesöket? Bussrese arrangören? Teknikintresserade? Historiskt intresserade? Underhållande berättande kring teknik, pumpar och historia.

välkomna 0706271401 (mai@asahalin.se)

Guidade skogs turer under våren och sommaren

Planerade skogsturer, berättarvandringar 2024

klicka här

Följ  socialamedier: Facebook och Instagram: Åsa Halin Berättare

Välkommen till min ateljé i Vissefjärda

Se nedan för öppettider vecka för vecka (uppdateras vecka för vecka)

Öppet tider klicka här

 

Då jag har flera strängar på min lyra har jag svårt att ha fasta öppet tider. Men ring eller SMSa  gärna 070-627 14 01 och avtala tid om du vill se mina akvareller eller Trollringsbilderna (blandteknik, Foto och digitalt måleri) Prata bokningar av guidade turer, arrangera berättar aftnar eller göra en beställning på ett konstverk. Kanske Du är intresserad av mina akvarellkurser Läs mer här 

Jag är en av företagen i 122an Lantliv och design. En fantastisk anslutning av små, mysiga butiker, ateljéer och caféer på landet. Vid vissa tillfällen har vi gemensamt samma öppettider. Dagar ni vill besöka oss utöver dessa- kolla öppet tiderna innan du planerar rutten. Gör du det- lovar jag dig en underbar dag med kreativa, inspirerande butiker och glada möten med oss butiksägare. Välkommen till 122:an Lantliv & Design – 122:an (122an.com)

Och du … så stöttar Du oss småföretagare på landet- För en levande landsbygd ju 🙂

 

 

 

Hjärtligt välkomna till en annan del av Glasriket

 

En alldeles egen plats

Nära Blekinge, Nära Kronoberg -och i  Smålands södra kant

Hälsningar

Åsa Halin

0706271401

 

 

 

Här hittar Du mig på sociala medier:

Konst:

Facebook: Åsa Halins akvareller och bilder.

Instagram: asahalin.se

Berättande

Facebook och instagram: Åsa Halin Berättare

 

 

akvareller, arbetsamsmuseer, arbetslivsmuseum, art, artist, Åsa Halin, Åsas atelje, ateljen, att göra, blommor, Chrystal Kingdom, Emmaboda, Emmabodakommun, friluftsliv, Glasriket, Konstnär, öppettider, öppettider i ateljen, presentartiklar, sägner, semester, Småland, tales, trädgårdsblommor, Vissefjärda, watercolor, watercolorartist