Skip to main content

Genom Trollringen – Foto och digitalt måleri i tryck

En digital penna! Vad ska jag med den? -Tänkte jag. Jag har ju mina penslar och min kamera…

Men så insåg jag att när jag svingade min digitala pensel över fotona så kom de fram- olika väsen. Ja eller de man skönjer i ögonvrån i skogarna,  ni vet. Nu förtiden kallar jag den digitala pennan för ”mitt trollspö” och jag visar de väsen man ser i ögonvrån där i naturen- eller de man såg genom ”Trollringen”. Nu erbjuder jag bilderna som numrerade och signerade tryck.

 

Kvalitéer

Signerade och numrerade tryck. Begränsad upplaga.

Foto med digitalt måleri  Åsa Halin. Trycken beställs hos ett professionellt tryckeri och trycks  på kvalitets papper i begränsad upplaga. Varje tryck signeras och numreras.

Storlek: 30 x 40cm, 30 x 45cm eller 30 x 30cm beroende på originalbildens mått. Fråga gärna om måtten på bilden du önskar

Ev. frakt tillkommer

Lämnas till tryckeriet vid beställning och levereras inom ca.1 vecka inom Sverige.

  • Fine art print på Hahnemühle, ett papper med slät,  matt yta
  • Fine Art-papperet Canson Arches 88 (310 gr) tjockare papper med slät, matt yta Jag kommer att gå över och enbart använda mig av denna kvalité fortsättningsvis.

Vissa tryck har jag i ateljén, flera av dem i kvalitén Hanhnemule. Ett fåtal i Canson. Men en beställning levereras från tryckeriet inom en vecka.

 

~ * ~

Pris:  Från 850kr inkl. moms

Begränsad upplaga, numrerad och signerad

~ * ~

 

Verk i blandteknik

Numrerade tryck, signerade i begränsad upplaga

 

Foto och Digitalt tecknande och måleri av Åsa Halin

 

Kammarbo

Ibland kunde man se honom där på skogsvägen bortåt Kammarbo. Den annars så trumpne tomten tog en tur utmed skogsvägen. Stannade då och då i och njöt av allt det granna. Den låga decembersolen bjöd på guld och kopparglitter som den strött ut i frosten bland storgranarna.

Numrerade och signerade tryck. Begränsad upplaga. Tryckt på  Fine Art-papperet Canson Arches 88 (310 gr)

Mått: fråga Åsa. Men om jag minns rätt är de 30x45cm

 

Flickan på Udden

 

Uddens vilande Lindorm

 

~ * ~

Bamsekulla

Där i den gamla jordkällaren finns bara väggarna kvar. Öde där på kullen bland granarna. Men de gamla murarna vittnar ännu om att människor levt där. Kvar är tomten. Tittar man noga kan man skymta honom även om han inte är lätt att se och kräver lite av dig som betraktare. Till jul letar han fram sin gamla röda pinnahätta – Kanhända kommer ett fat med gröt, man vet ju aldrig.

 

~ * ~

Jätten vid Ödevaten

Har man tur dimmiga vinterdagar bortåt Ödevaten och Bugehult kan man se nåt som skymtar i dimman. Är det jätten som är ute tro?

~ * ~

Tomten vid granen Piggsmålaskogen

~ * ~

Älvdans bortåt Parismåla till

 

~ * ~

Bökevaras tomte

Jag kände att någon allt satt där på mjölkpallen då jag gick förbi med kameran den där juliaftonen. Jodå. tomten är allt kvar fortfarande fast folket har flyttat.

~ * ~

Grentrollet

Lite ängsliga är de allt de där grentrollen. Inte farliga men vassa tänker har de allt. Så sträck inte fram fingret när du pratar om án. Då kan det hända att han nyper tag med sina vassa små gaddar.

~ * ~

Nyponfen

Jodå. Tittar man noga kan man ibland skönja nyponfeer där bland de skrumpna bären om hösten. Men de kräver lite av dig som betraktare. För dem som tittar noga bjuder hon gärna en och annan tröstetår.

~ * ~

 

~ * ~

 

Nätaholmsgubben

Intill sjön Nätterhövden i Blekinge. Där finns en jordkula som är så fin och iordning att han tog och flyttade in. Varma sommardagar kan ostressade flanörer få sällskap där i backen av ett väsen med röd pinnahätta. Alla känner att han är på plats,  men det är inte alla som ser honom.

~ * ~

Vissefjärda klockstapel- jätten

I dimman skönjer man ibland jättarna där vid ån. Vissa nyfiknare än andra och liksom inte kan låta bli att se efter om det är nåt gott som döljs där under kuolen.

 

~ * ~

Jättarnas tid är den blå skymingen

Då kan vissa som tar sig tid att titta,  se jätten Anta, då hon sakta vandrandrar mot månen. Ja ,bortåt Antamålarör med förklädet fyllt av stenbumlingar.

Djuramåla tomten

 

Den där julaftonen

Jag tog en promenad ner till Bredasjön. Frosten hade nupit sig fast i gräset, till och med i barren på de yviga enbuskarna. Isen var som en heltäckningsmatta av frost på sina håll.

Och tänk…där ute på bryggan satt en liten en’.

Han satt och blickade ut över sjön och allt det vackra glittret som den milda solen spridde över isen. En liten figur med vitt skägg.

Han satt där, Nissen i sin ”pinnahätta” och bredvid honom låg vantarna som han plockat upp bak’ kyrkan för många hundra år sedan.

på bilden här är verket beskuret för att bättre visa tomten förstorad, där ser man vantarna och ja, minsann. sitter han inte och viftar på foten där på bryggan.

 

I och med det tog han jobbet som tomte där i Djuramåla. Det var ju så man gjorde när man ville ha en tomte till hjälp. Placerar vantarna bakom kyrkan vid jul. Var de sedan borta dagen efter- Ja, då visste man ju att en tomte skulle komma till gården.

Han trivdes där i Djuramåla. Nu till jul skulle han äta av gröten som man satte ut. Ja så var seden.

En annan tomte inne i Vissefjärda fick en plats dukad till sig vid bordet. Ja, där på hörnet-sådan kunde också seden vara längre tillbaka. Till och med in på 1900 talet gjordes så på sina håll. Inget man talade om (man ville ju inte verka okristligt vidskeplig och obildad såklart) men en trevlig sed som var… vem visste hur gammal? Så kunde tomten äta närhelst han ville under julaftonsnatten eller på morgonen, vid julottan.

Folktro och kristendom sida vid sida.

Men tomten i Djuramåla kände sig inte bekväm att sitta där vid bordet. Han föredrog gröten i skålen såsom det alltid varit.

Där satt han tomten

…jag hämtade andan, tyst.

Så backade försiktigt undan- och tänkte ”God jul tomten”

~ * ~

Djuramåla tomten – närmare

~ * ~

Djuramåla tomten- På håll

~ * ~

Stubbtroll med pipan

Jo stubbtroll, de är säregna och speciella. Som det vid skogen i Målatorp. Sena kvällvandrare känner en doft av piptobak där i backen. Hunden stannar till och tittar nyfiket. Men stubbtroll är det inte många som ser. Man får allt titta noga.

~ * ~

Jätten Finn vid Hörnsjön i Lyckebyån

Enligt Sofia Mårds sägen i Folklivarkiven så var det jätten Finn som grävde Lyckebyån. Han vann den vackra jättinnans Singas gunst i tävlingen mot Pavo. Pavo grävde Mörrumsån och stötte på berg precis innan havet. Så blev Vissefjärda och inlandet dränerat från inlandsisens vatten. Pavo- han var en dålig förlorare men slutatde sina dagar vid Pavo stenar som idag kallas Gnettrud stutar.

 

~ * ~

Frostfen vid Bryggaregatan i Vissefjärda

Kan ibland ses frostiga soluppgångar där på Bryggaregatan. Morgontrötta hundar kan ibland rygga till där hon står och ler in i soluppgången.

~ * ~

Snöbärsälvan

Dröjer sig kvar där vid grunden långt efter det att huset och människorna flyttat. Älvstoft som gör en god och glad sprider hon till vandrare som ger sig tid att se. Och älvstoft, det kan man inte få för mycket av.

~ * ~

Vallmoälvan

ses ibland bland vallmona där i trädgården.

 

 

~ * ~

Vindgasten

Hon trivs bäst där på högstubben vid odlingsröset i skogskanten. När vinden viner hörs ett vinande ljud där från stubbens topp. Då sjunger hon en sällsam sång som ger ro och tröst.

 

~ * ~

Sommartomtar

Ja du kanske undrar var tomtarna håller till om sommaren. Hejta sommardagar syns de vila i svalkan i mossan vid bäcken. En och annan nyckelpiga håller dem sällskap,.

~ * ~

Vallmo älva

Henne är det inte alla som ser.

~ * ~

Vindväsen vid Kammarbo

Vindpinade dagar när man går där på hyggena vid kullarna vid Kammarbo,  hör man ett smäckande ljud.  Ja, Som flaggor som smäcker i vinden. Hennes  namn är sedan länge glömt men hon hör till jättarnas folk. Vinden är hennes element och hennes skratt hörs ibland i vindbyarna.

~ * ~

Grishuset

I det övergivna grishuset , där håller han till.

~ * ~

Kammarbovättar

Och här är närbilder, beskurna från originalet ovan

~ * ~

Fen i  Sjunnamålaskogen

Bortåt Sjunnamålas skogar där vid klippan som stupar brant. Där kan man se henne och enhörningen. Tur betyder det för vilsna skogsvandrare.

~ * ~

Fler Trollringenbilder finns. Kom in i ateljen eller fråga Åsa. Jag skickar mot porto om du inte bor i närheten.

Fråga om mått och kvalitet

Signeringen görs bild för bild. Alltså inte som de syns här, där de är gjorda digitalt.

Kanske en present? Första lägenheten? Studenten? Konfirmationen? Bröllopet? eller din egen vägg?

kontakta Åsa Halin via – sms eller till mail@asahalin.se eller sms till 0706271401

Åsa Halin

Konstnär, berättare

Vissefjärda

0706271401

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

älvor, Åsa Halin, digitalabilder, digitaltmåleri, elfs, fairys, foto, gigants, gnomes, illustrationer, jättar, jätte, jul, julbilder, presenter, sägner, Sagor, Småland, tavlor, tomtar, tomte, väsen