Skip to main content

Berättarafton på Allaktivitetshuset Dacke

Allaktivitetshuset Dacke i Vissefjärda arrangerar berättar afton med Åsa Halin. Skratt, spänning och underhållande berättande till bildspel. Bilderna tagna av Åsa Halin från trakten. Kanske en och annan illustration smyger sig in i bilderna. Förbokas innan 12 januari.

Kanske är detta sista julklappen? Kanske samla vännerna och köra till Vissefjärda för en trevlig afton?

Hjärtligt välkomna till Vissefjärda

 

Om Åsa Halin och berättandet

Åsa Halin konstnär, berättare och guide i Vissefjärda, sydöstra Småland.

Foto och illustration: Åsa Halin Kammarbo krokvägar

Några av er har kanske mött henne som en av guiderna på Kyrkeby Bränneri om somrarna. Med 25 år som guide och berättare om teknik och produktion har Åsa nu som egen företagare velat fortsätta med berättandet. Sedan några år har Åsa  fördjupat sig i Historier, historia, sägner och folktro. Samlat berättelser som (tack och lov)  nedtecknats i litteratur och arkiv. Berättelser som man förr underhöll sig med om kvällarna, på kalasen. Vissa glada, tokiga, förklarande. Andra allvarsamma och kanske en smula otäcka, ja som en riktig rysare. Vi får samtidigt ha i åtanke att det var på den  tiden var man lika säker på att träffa på en varg såsom ett troll i skogen.

Ibland är sägnerna och berättelserna förklarande. För frågorna har alltid ställts. Även långt innan forskning och vetenskapen gav oss förklaringar. Man förklarade bäst man kunde, helt enkelt.

Många av dessa historier nedtecknades i början av 1900 talet och är berättelser som gamla sockenbor delat med sig av. Historier och sägner som deras förfäder berättat för dem en gång. Många gånger glömda.

Man skulle skrivit ner!

Vilken tur! kan man tänka. För visst är det så hos oss alla att där finns en berättare i släkten? Hur många gånger har man hört, eller kanske sagt… ”Man skulle skrivit ner!”

Men så är det, vissa gjorde det och det är de berättelserna Åsa letat fram och berättar igen.

Insamling av berättelser

Och Du! Åsa samlar, så har du några- berätta dem gärna för henne.

Evenemang

Underhållande berättande till bildspel, Fika

100kr till Allaktivitetshuset Dacke

Bokning

Välkomna att boka med

Lotta Bogren på Allaktivitetshuset Dacke.

Tel 010-3531632 (senast 12e januari)

Samtliga foton och illustrationer: Åsa Halin

 

 

 

Åsa Halin, Att göra Emmaboda kommun, att göra i Blekinge, berättande, berättarafton, berättartradition, Emmaboda Kommun, en del av glasriket, evenemang, folklivshistoria, folktro, Glasriket, historia, historier, Kalmar län, sägner, Småland, sydöstra småland, Vissefjärda