Skip to main content

Promenad från Sjön Skepen till den vackra byn Lida

För 150 år sedan eller längre tillbaka trodde man det fanns både troll, jättar och drakar här. Man spottade 3 ggr för att varna vättarna och man var lika säker på att träffa på en varg som en lindorm i skogarna. På tomten levde man samman med tomten som inte var röd och sprudlande glad som de på julkorten. Skötte man sig inte kunde man få sig en sitt upp ur tomma intet.

Välkomna på tur med berättande. Historia, historier, sägner och folktro. Ja och så mycket skratt, frisk skogsluft och skogens sus.

Promenad från sjön Skepen till den vackra byn Lida- Dramatiskt kuperat landskap. Här intill gick forna landsgränsen till Danmark

Turen går på skogs/by-vägar och stigar i denna vackra del av sydöstra Småland. Backar och dalgångar. Vidsträckta hyggen som faktiskt visar det dramatiska landskapet som man bjuds på här. Krokvägarna som ringlar sig bortåt. Kullar och dalgångar som ströstlats med block och sten. Ibland går turen genom mossig gammelskog där vinden susar i grantopparna , eller förbi snöbärsbuskar och murar…

Vi promenerar mellan sjön Skepen och Lida by tur och retur. Här, strax intill, gick en gång gränsen till Danmark. Dramatiska skeenden har hänt här och många berättelser berättats.

I dalgången syns Smegöl- varför heter den det kan man undra?  Vid fuktiga dagar syns dimman leka trolskt över gölen/tjärnen. Här vandrade en gång jätten Anta förbi, enligt sägnen. I trakterna syntes drakar svepa sina svansar i gnistregn över trädtopparna. Kan det vara så att Anta tappade några stenblock här på skogen en gång?

Vad hände här i gränstrakterna då, när det var orostider vid landsgränsen? Byar som brändes och härjades av de olika härerna som drog fram och åter under de olika krigen. Om gränsfolket som ville leva i ro och fred och sköta sig själva oavsett vem som regerade.

Här berättas om heroiska och sluga kvinnor som lurade den Danska hären och om skatter som gömts undan. Är det trollen eller kanske tomtarna som har sin boning i den stora stenen utmed vägen. Vågar Du sträcka in handen i sprickan?

Historier från nu och då berättas av Åsa Halin medans vi promenerar denna vackra väg. Spännande historier man förr berättade som underhållning eller i avskräckande syfte under kvällarna. Kanske ett uns av sanning här och där och förbättrade under århundradena. En del finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll som sägner och skrönor.

Vi kommer fram till den idylliska byn Lida, så vacker där på kullen med betade hagar ner mot sjön.

Vi vänder och går tillbaks. Spännande vackra omgivningar, skog, betesmarker, utsikter och vidsträckta hyggen som visar landskapets vackra former.

Välkomna på tur!

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3,5-4 tim inkl. fikastopp med egen medhavd fika

Km: ca 7-8 km

Pris 250 kr per person inkl. moms.

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

 

Åter till aktuella turer Klicka här