Promenad från Sjön Skepen till den vackra byn Lida

Promenad från sjön Skepen till den vackra byn Lida- Dramatiskt kuperat landskap. Här intill gick forna landsgränsen till Danmark

Turen går på skogs/by-vägar och stigar i denna vackra del av sydöstra Småland. Backar och dalgångar. Vidsträckta hyggen som visar det dramatiska landskapet och krokvägarna som ringlar sig bortåt. Ibland genom mossig gammelskog och förbi snöbärsbuskar och murar…

Vi promenerar mellan sjön Skepen och Lida by tur och retur. Här, strax intill, gick en gång gränsen till Danmark. Dramatiska skeenden har hänt här och många berättelser berättats.

I dalgången syns Smegöl- varför heter den det kan man undra?  Vid fuktiga dagar syns dimman leka trollskt över gölen/tjärnen. Här vandrade en gång jätten Anta förbi, enligt sägnen. I trakterna syntes drakar svepa sina svansar av gnistor över trädtopparna. Kan det vara så att Anta glömde ett stenblock här på skogen en gång?

Kan det vara trollen eller kanske tomtarna som har sin boning i den stora stenen utmed vägen.  Vad hände här i gränstrakterna då, när det var orostider här vid landsgränsen? Här berättas om heroiska och sluga kvinnor som lurade den Danska hären och om skatter som gömts undan.

Historier från nu och då berättas av Åsa Halin under det att vi promenerar denna vackra väg. Spännande historier man förr berättade som underhållning eller i avskräckande syfte under kvällarna. Kanske ett uns av sanning här och där och förbättrade under århundradena. En del finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll som sägner och skrönor.

Vi kommer fram till den idylliska byn Lida. Nu på våren i sin vackraste vår skrud. Inspirerande landskap  som triggar fantasin och Lida by, så vacker där på kullen med betade hagar ner mot sjön.

Vi vänder och går tillbaks. Spännande vackra omgivningar, skog, betesmarker, utsikter och vidsträckta hyggen som visar landskapets vackra former.

Häng med vetja! Så ska jag visa och berätta för er

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3,5-4 tim inkl. fikastopp med egen medhavd fika

Km: ca 7-8 km

Pris 250 kr per person inkl. moms.

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. (senast dagen innan turen går av stapeln) OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

Nästa tur? När går den? Klicka här