Skip to main content

Antamålarör och botarna vid Hallasjön- Längre turen

För 150 år sedan eller längre tillbaka trodde man det fanns både troll, jättar och drakar här. Man spottade 3 ggr för att varna vättarna och man var lika säker på att träffa på en varg som en lindorm i skogarna. På tomten levde man samman med tomten som inte var röd och sprudlande glad som de på julkorten. Skötte man sig inte kunde man få sig en sitt upp ur tomma intet.

Välkomna på tur med berättande. Historia, historier, sägner och folktro. Ja och så mycket skratt, frisk skogsluft och skogens sus.

Antamåla rör, gränsbygd och botarna vid Hallasjön – längre tur

Vi tar här av från turen runt Luvön, den vackra byn Eremitemålas utkanter och Antamålarör och går mot Hallasjön och skogarna mot byn Slott.

Under promenaden berättar jag historier och sägner jag hittat i folklivsarkiven och hört berättats om jättar, stugfolk. Om tomtar, drakar och troll. Vi vandrar fram och åter över den forna landsgränsen till Danmark, så lite historia kring gränsbygden är på sin plats. Vi pratar om hur det var att leva här i Småländerna och Blekinge en gång när härarna avlöste varandra i skogsmarkerna och kungarna trängde sig på folkets vardag.

Men även om skrock och folktro förr. Om lindormar, tomtar och vättar som man trodde sig dela verkligheten med på den tiden.

Vi bryter av från rundan och går mot Hallasjön och Hallasjö ögon. Om sägner och historier om ”de kloka” och ”botarna”. Om trollgubbar och kloka gummor.

Här levde några personer som kallades ”botare” en gång i tiden. Vi talar om hur man kurerade och tänkte kring vård och bot längre tillbaks i tiden.

Pris och längd på turen

Turen tar ca 3 – 3,5 tim.

Km: ca 7 km på skogs och grusvägar och går i makligt tempo

Pris 250 kr per person inkl. moms.

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401. OBS! Invänta bokningsbekräftelse med information och gps koordinater om var vi träffas.

 

Åter till aktuella turer Klicka här