Skip to main content

Långsträckta vyer, trädomgärdade hagar underbara små hus – Peak Disktrict

Under denna tid kan ju unna sig att drömma tillbaks och minnas resor man gjort. Så roligt att titta på resebilder.

Idag går tankarna till en resa i Peak District i England för några år sedan. Kanske för att det var just under denna tiden vi for, september. En fantastiskt resa i en buss med ca 8 resenärer. Vår reseledare, som brinner lika mycket för Storbritannien som för och att visa oss alla godbitarna av detta vackra och intressanta land.  Här i bloggen slår det mig att det nog kan bli både del 2 och del 3 från denna resan, för oj vad inspirerad jag blev. Men det tar vi en annan gång.

Foton Åsa Halin        Akvareller Åsa Halin

Vackra, vidsträckta och liksom böljande landskap. Grönska och friskhet. Fåren bräker sällskapssjukt. Kråkorna flyger kraxande över hagarna

 

Heden, Gräset har blivit ockragult efter sommaren, Ljungen tonar mot lila. Vidsträckt och mäktigt. Om man vore en fågel? Molnen kilar över himlen och målar nyanser över slätten.

 

På slottet går vi in genom porten. I delen andra delen av träporten än den som öppnats för oss finns en liten dörr, här har alla besökarna till slottet gått, århundrade efter århundrade och tänk- tillsammans har man steg för steg slipat ner stenen och träet med sina fötter och skor till en imponerande nersänkning. Steg för steg. Mäktigt på ett sätt, tänker jag.

Slottet som verkar lika gammalt som urberget själv träffar vi barnfamiljen vars bostad vi just besöker. Barnen tumlar med hundarna över slottsgårdens kullerstenar. Dekorationer som huggits ur stenen för hundratals år sedan blickar ner på oss från fasaderna.

Knarrande trägolv som skvallrar om ens ankomst. Små, små glasrutor av buckligt glas som sammanfogats till fantastiska fönster ut mot trädgården. Fönstren ger vackra speglingar i de gamla golven. I muren har en bräcka slagit sig ner.

Tunga trädörrar med snirkliga lås vetter in mot salarna. En nyfiken rödhake plirar mot oss från muren.

Vi tar oss upp på den mäktiga bergsryggen som delar landskapet.

Uppifrån berget blickar vi ut över landskapet. Molnbollar drar förbi och ändrar utseendet i landskapet hela tiden. Landskapet har rena former på ett sätt som ger inspiration till målningar som abstrakta lapptäcken i en akvarell.

 

Man vill liksom dra in allt syre i lungorna och le åt allt det vackra. En rovfågel har fått syn på ett byte och parerar vinden med vingarna och blicken fixerad.

 

 

I byarna vi passerar slingrar sig vägarna mellan husen.

 

…och husen! Många gånger är husen vackra som tagna ur sagor.

Andra gånger sten-grå med karaktär och spännande på ett annat sätt.  En knubbig bro i samma grå sten går över den lilla floden som ringlar genom byn.

 

Man kan ju inte be chauffören om fotostopp hela tiden. Så många vackra hus har fotats från bussen under gång. Gråa men vackra gamla pubar där man resonerar över en ”pint” vid träborden utanför , små söta vasskädda hus, hus med ljuvliga små trädgårdar.

Behöver jag säga att jag har hus för en hel utställning i huvudet 🙂

 

Är du intresserad finns vissa av akvarellerna på min webbutställning här på sidan. Vissa finns ännu kvar till försäljning.

Se ”natur och miljö” samt ”stiliserade”. Välkomna till utställningen!

Nu önskar jag er alla en trevlig helg

 

-Och du… Skriv gärna en rad här nedan, om så bara tummen upp,  anonymt går utmärkt. På så vis vet jag att någon läser och då kommer det fler blogginlägg 🙂

Är du intresserad av Per Åkerbloms fantastiska resor till Storbritannien och Irland? Maila temairland@telia.com

 

Åsa Halin

Konstnär, Vissefjärda

 

Akvarell, Åsa Halin, blogg, cottage, Emmaboda, England, hed, Inspiration, Konstnär, konstnärsblogg, Peak District, Vissefjärda

Comments (8)

Kommentarer inaktiverade.