Skip to main content

Måndag 11 juli – Guidad tur runt Luvön och Antamålarör

För 150 år sedan eller längre tillbaka trodde man det fanns både troll, jättar och drakar här. Man spottade 3 ggr för att varna vättarna och man var lika säker på att träffa på en varg som en lindorm i skogarna. På tomten levde man samman med tomten som inte var röd och sprudlande glad som de på julkorten. Skötte man sig inte kunde man få sig en sitt upp där bak från tomma intet.

Häng med på guidad tur i skogsmarkerna (eller i samhället) där jag berättar om sägner, händelser och berättelser från förr. Jag använder guideutrustning för att det ska vara lättare för alla att höra. (förstärkare) Läs om hur du bokar och om guidningarna här nedan. Turen runt Antamålarör och Luvön går på skogs och byvägar.

Vill du veta vad mer man kan göra i Vissefjärda? – Scrolla ner här på sidan.

Kommande guidade turer för allmänheten

Måndagen 11 juli kl. 17.00

Gamla skrönor, sägner och historier som berättades här i gränsbygden och skogarna i den här delen av Småland  (För mer info scrolla ner här på sidan)

Läs nedan för mer info om turen och hur du bokar. (längst ner på sidan finns tips på vad mer du kan göra i Vissefjärda)

Linneas stuga i Luvön och Antamåla rör

För 150 år sedan eller längre tillbaka trodde man det fanns både troll, jättar och drakar här. Man spottade 3 ggr för att varna vättarna och man var lika säker på att träffa på en varg som en lindorm i skogarna. På tomten levde man samman med tomten som inte var röd och sprudlande glad som de på julkorten. Skötte man sig inte kunde man få sig en sitt upp ur tomma intet.

Vi promenerar längs skogsvägar som slingrar sig fram och åter över gränsen mellan Blekinge och Småland. Detta var en gång dramatiska trakter där gränsen mellan Sverige och Danmark gick.  Den här delen av Småland är också känd för sin, ibland lite ovänliga men vackra natur. Här lämnade inlandsisen efter sig mycket sten. Vi talar om vad man kan se i naturen som skogsvandrare,  murar – så klart, men också husgrunder och kanske en och annan backstuga. Vi börjar vid Linneas stuga, så får se en traditionell ”stuga” ser ut och historien om just denna (Vi går ej in i stugan) Dessa stugor ser man oftast som stengrunder i skogarna idag.

Med mig som ciceron promenerar vi och jag berättar om sägnerna och landskapet vi går igenom. Lite historia, lite geologi och så en massa sägner och anekdoter såklart.

 

Pris och bokning

Turen är kortare än 3km och går i långsam takt med många stopp på skogs och byvägar. Turen tar ca 2 tim

Kläder efter väder, bekväma skor, ta gärna med en vattenflaska och sittdyna.

Pris 200 kr per person under maj-inkl. moms. Jag innehar F-skattsedel och tar helst swish  men även kort.(betalas på plats strax innan guidningen startar)

Bokas via:

sms/tel samtal till: Åsa Halin tel: 0706271401

(invänta bekräftelse där du också får nödvändig information om var, när, hur – Välkomna!)

eller

via mail på:  mail@asahalin.se  

(invänta bekräftelse där du också får nödvändig information om var, när, hur – Välkomna!)

 

~* ~

Jag tar även separata bokningar på grupper  5 personer eller fler.  Jag guidar även på engelska om det meddelas vid bokningstillfället och i separat grupp då det ju tar extra tid om guidningen ska ske både på engelska och svenska. Bokning enligt nedan

 

Läs mer om mina guidningar klicka här och scrolla ner om du vill veta vad mer man kan göra i Vissefjärda.

 

Vad mer kan man göra i Vissefjärda då?

I Vissefjärda kan du få en god kopp kaffe och goda praliner på Vissefjärda café (kolla deras sida för öppettiderna), Något att äta hos Pizzeria David, kanske ljuvliga Fiddekulla trädgård har öppet denna dagen med sin gårdsförsäljning och ljuvliga snittblomsodlingar- Vilken pärla!

Emmaboda golfbana ligger faktiskt i Vissefjärda och är en välbesökt och vacker golfbana med stuguthyrning, Golfrestaurang och ställ platser för husbilar mm.

hotell Prästgården kan man få en trevlig vistelse i samhället invid golfbanan.

I Vissefjärda finns även makalösa och anrika Kyrkebybränneri i Vissefjärda som erbjuder guidade visningar och snapsprovningar.

En kvällspromenad vid Vissefjärda kyrka, Stallarna som också är Vissefjärdas hembygdsgård serverar kaffe om somrarna och visar gärna sitt hembygdsmuseum intill Lyckebyån där kan du promenera från kyrkan över till Stallarna på vår nybyggda gångbro. Du kan flanera på vägen vid golfbanan utmed Kyrksjön. Vacker golf miljö. På andra sidan Kyrksjön ligger byn Klättorp  som också är en vacker by att strosa genom.

Du kan ta en tur ner till vår badplats och naturkamping Törestorps camping eller Hallarna som vi säger här. Det är en vacker udde ut i sjön Törn. Är du inte hågad för bad så kanske du bara kan flanera lite. Har du inte varit på en av mina turer vid Antamålarör kanske det skulle intressera. Vacker väg och fina bymiljöer.

Paddla kanot och fiska kan man göra i sjöarna och i Lyckebyån. Turistbyrån i Emmaboda kan hjälpa dig tillrätta med bokningar och hämtning och lämning av kanoter. Fiskekort i Törn kan köpas på ICA nära

Vill du ta en ordentlig promenad eller se vacker natur, ta en tur bortåt Torsjöleden. Besöka och övernatta på  spännande Ödevata Gårdshotell . De har många nya och spännande ideer kring ekologisk odling bland annat. Här finns många små fina vägar och miljöer. Men ta med kartan eller utnyttja kartappen i telefonen. Vackra krokvägar i den kuperade och sten beströdda terrängen. Kanske Du får se ett rådjur eller en tjäder i skogsbrynet?

Vägen bort mot Linnefors är också vacker och trevlig att promenera eller cykla. Den gamla Hovgården i Linnefors har en historia som gammalt järnbruk. Klicka här för info Där finns skyltar som berättar. Vackra Linnefors gård finns kvar men byggnaderna från bruket är sedan länge borta.

Ibland erbjuder även äldreboendet Dackegården en god husmanskost för allmänheten. Men titta på deras hemsidor för öppettider och tillgänglighet.

I Vissefjärda finns även ICA Nära Vissefjärda och behöver du tanka finns Runes bensin alldeles innan järnvägsbron om du kommer från kyrkan räknat. Intill Runes bensin har jag min ateljé i den gamla utställningshallen med skyltfönster. Där ställer jag ut min konst. Kom gärna in och titta om du är intresserad av akvarellerna. Ateljé Åsa Halin. Industrigatan 1 i Vissefjärda. Ring gärna innan och avtala tid. 070-6271401

Hjärtligt välkomna till  Vackra Vissefjärda

Åsa Halin

Konstnär, Kåsör och Ciceron om Sägner och berättelser från Sydöstra Småland.

 

anekdot, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda, att göra i kalmarlän, att göra i Vissefjärda, berättande, Emmaboda, föredrag, guidade turer, guide, sägner, skogen, Småland, sydöstra småland, turism, turista, vandra, visit Småland, Vissefjärda