Skip to main content

Torsdag den 28 juli – Berättarkväll på Ljuvliga Fiddekulla trädgård

Man hade mycket att förhålla sig till förr. Som att inte glömma att spotta tre gånger innan man började gräva som vi ju vet. Annars kunde det gå som för honom i Båldön som blev förlamad på platsen.  Ja det var ju vättarna såklart- sa man.

Innan brunnarnas tid fick man sitt vatten från ”Älvaådrorna” eller som vi idag säger Källorna. Viktiga platser som man sade skapats av Tor, Oden och Frej i deras framfart över landet i tidernas begynnelse. Vem var drakkungen och hur vann man rikedom genom Drakguld.  Vilka spelade vid Gastakullen vid Udden om Midsommarnatten?

Och  om mannen i  Långasjö som vigde sitt liv åt att jaga drakar och drakguld minsann. Och den vackra historen kring Blå Källa i Gullabo och han som på väg från Karlskrona fick en gast på släpet  och mycket, mycket annat.  En kväll med glömda och fördolda historier som nedtecknats en gång för att inte glömmas bort.

Berättarkväll i Ljuvliga Fiddekulla trädgård utanför Vissefjärda

Torsdag den 28 juli kl 1800

Gamla skrönor, sägner och historier som berättades här  i den här delen av Småland och Blekinge (För mer info om vad man kan göra i Vissefjärda, scrolla ner här på sidan)

Eftersom fika ingår i priset (150kr/person) är vi glada om ni via sms/samtal till  Åsa Halin på 070-6271401 meddelar att ni kommer. Begränsat antal platser.

I anslutning till evenemanget kommer butik och självplock i Fiddekullas trädgårdar att hålla öppet.

Hjärtligt välkomna

önskar

Lovisa, Cilla och Åsa

Pris och bokning

Pris 150 kr per person inkl. fika. inkl. moms  Vi innehar F-skattsedel och tar helst swish (betalas på plats strax innan guidningen startar)

Bokas via:

sms/tel samtal till: Åsa Halin tel: 0706271401

(invänta bekräftelse – Välkomna!)

eller

via mail på:  mail@asahalin.se  

(invänta bekräftelse Välkomna!)

~* ~

 

Vad mer kan man göra i Vissefjärda då?

I Vissefjärda kan du få en god kopp kaffe och goda praliner på Vissefjärda café (kolla deras sida för öppettiderna), Något att äta hos Pizzeria David, kanske ljuvliga Fiddekulla trädgård har öppet denna dagen med sin gårdsförsäljning och ljuvliga snittblomsodlingar- Vilken pärla!

Emmaboda golfbana ligger faktiskt i Vissefjärda och är en välbesökt och vacker golfbana med stuguthyrning, Golfrestaurang och ställ platser för husbilar mm.

hotell Prästgården kan man få en trevlig vistelse i samhället invid golfbanan.

I Vissefjärda finns även makalösa och anrika Kyrkebybränneri i Vissefjärda som erbjuder guidade visningar och snapsprovningar.

En kvällspromenad vid Vissefjärda kyrka, Stallarna som också är Vissefjärdas hembygdsgård serverar kaffe om somrarna och visar gärna sitt hembygdsmuseum intill Lyckebyån där kan du promenera från kyrkan över till Stallarna på vår nybyggda gångbro. Du kan flanera på vägen vid golfbanan utmed Kyrksjön. Vacker golf miljö. På andra sidan Kyrksjön ligger byn Klättorp  som också är en vacker by att strosa genom.

Du kan ta en tur ner till vår badplats och naturkamping Törestorps camping eller Hallarna som vi säger här. Det är en vacker udde ut i sjön Törn. Är du inte hågad för bad så kanske du bara kan flanera lite. Har du inte varit på en av mina turer vid Antamålarör kanske det skulle intressera. Vacker väg och fina bymiljöer.

Paddla kanot och fiska kan man göra i sjöarna och i Lyckebyån. Turistbyrån i Emmaboda kan hjälpa dig tillrätta med bokningar och hämtning och lämning av kanoter. Fiskekort i Törn kan köpas på ICA nära

Vill du ta en ordentlig promenad eller se vacker natur, ta en tur bortåt Torsjöleden. Besöka och övernatta på  spännande Ödevata Gårdshotell . De har många nya och spännande ideer kring ekologisk odling bland annat. Här finns många små fina vägar och miljöer. Men ta med kartan eller utnyttja kartappen i telefonen. Vackra krokvägar i den kuperade och sten beströdda terrängen. Kanske Du får se ett rådjur eller en tjäder i skogsbrynet?

Vägen bort mot Linnefors är också vacker och trevlig att promenera eller cykla. Den gamla Hovgården i Linnefors har en historia som gammalt järnbruk. Klicka här för info Där finns skyltar som berättar. Vackra Linnefors gård finns kvar men byggnaderna från bruket är sedan länge borta.

Ibland erbjuder även äldreboendet Dackegården en god husmanskost för allmänheten. Men titta på deras hemsidor för öppettider och tillgänglighet.

I Vissefjärda finns även ICA Nära Vissefjärda och behöver du tanka finns Runes bensin alldeles innan järnvägsbron om du kommer från kyrkan räknat. Intill Runes bensin har jag min ateljé i den gamla utställningshallen med skyltfönster. Där ställer jag ut min konst. Kom gärna in och titta om du är intresserad av akvarellerna. Ateljé Åsa Halin. Industrigatan 1 i Vissefjärda. Ring gärna innan och avtala tid. 070-6271401

Hjärtligt välkomna till  Vackra Vissefjärda

Åsa Halin

Konstnär, Kåsör och Ciceron om Sägner och berättelser från Sydöstra Småland.

 

anekdot, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda, att göra i kalmarlän, att göra i Vissefjärda, berättande, berättarkväll, Emmaboda, föredrag, guide, sägner, skogen, Småland, sydöstra småland, turism, turista, vandra, visit Småland, Vissefjärda