Vandringar på temat sägner, anekdoter och historier kring Vissefjärda -med Åsa Halin som ciceron-

Efter nästan 20 år som guide och presentatör på ett stort internationellt företag har jag nu kastat loss och beger mig ut i skogen och byarna för att berätta om sägner, anekdoter och historier från  denna delen av Småland.

Nästa guidade tur klicka här

Jag tar även separata gruppbokningar, även på engelska- ja! eller swengelska då  🙂

 

Jag fick höra sägnerna och hittade sedan fler i de gamla folklivsarkiven

Som inflyttad fick jag höra sägnerna och gjorde på skoj några illustrationer som jag lade upp på sociala medier. De fick ett varmt mottagande och några  föreslog en bok med akvareller, anekdoter, berättelser och foton. Ja vad skoj tänkte jag!

Så jag började samla anekdoter och sägner från folklivsarkiven, litteraturen och de jag fått berättat för mig. Som den berättare jag är så vill jag ju sprida de här fantastiska historierna. Så jag började med de ”lågt hängande frukterna” som man ju populärt säger idag. Föredrag/kåserier och guidade turer. Det har jag ju jobbat med i så många år nu.

Boken undrar du? Jodå den kommer, var så säker!

I vår startar jag upp natur och by turer i och kring Vissefjärda med mig som ciceron. Först ut är Antamålarör och sägnerna och historien kring gränsbygden här. Min intention är att kunna erbjuda fler turer med mig som ciceron längre fram.

Vi promenerar längs by och skogs vägar och i vissa fall stigar (uppger det i så fall i texten) medan jag berättar och kåserar om trakten och berättelserna härifrån. Så skoj och så roligt att visa och berätta om naturen och skogen som inspirerar mig så mycket i mitt konstnärskap. Att här också finns så mycket historia och sägner gör inte saken sämre. Jag berättar om hur man levde här en gång då man trodde man lika gärna kunde få träffa på ett troll eller lindorm som en varg här i skogarna.

Jag kommer att erbjuda vandringarna/kåserierna/guidningarna på svenska och engelska och året runt med reservation vädret.

Något för kompisgänget, födelsedagskalaset,  arbetskompisar, föreningar, kundbesöken eller släktträffar mm.

Kontakta mig om du är intresserad av en gruppbokning. Vid olika tillfällen kommer jag även att erbjuda guidade turer, ibland med kort varsel. Håll utkik på sociala medier. Facebook och Instagram: Åsa Halin Sägner och anekdoter

 

Guidetur nr 1

Linneas stuga i Luvön och Antamåla rör

Vi promenerar längs skogsvägar och kanske en och annan stig som slingrar sig fram och åter över gränsen mellan Blekinge och Småland. Detta var en gång dramatiska trakter där gränsen mellan Sverige och Danmark gick.  Denna delen av Småland är också känd för sin, ibland lite ovänliga men vackra natur. Här lämnade inlandsisen efter sig mycket sten. Vi talar om vad man kan se i naturen som skogsvandrare,  murar – så klart, men också husgrunder och kanske en och annan backstuga. Vi börjar vid Linneas stuga, så får se en traditionell ”stuga” ser ut och historien om just denna. Dessa stugor ser man oftast som stengrunder i skogarna idag.

För 150 år sedan eller längre tillbaks trodde man det fanns både troll, jättar och drakar här. Man spottade 3 ggr för att varna vättarna och man var lika säker på att träffa på en varg som en lindorm i skogarna. På tomten levde man samman med tomten som inte var röd och sprudlande glad som de på julkorten. Skötte man sig inte kunde man få sig en sitt upp ur tomma intet.

Med mig som ciceron promenerar vi och jag berättar om sägnerna och landskapet vi går igenom. Lite historia, lite geologi och så en massa sägner och anekdoter såklart.

Turen tar ca 2 timmar och går på skogsvägar och stigar

Kläder efter väder, bekväma skor, ta med en vattenflaska och sittdyna.

Är du intresserad av en separat gruppbokning är du välkommen att kontakta mig enl. nedan

Pris 200kr per person under maj

Inkl. moms.

Jag innehar F-skattsedel och jag tar swish inom kort även kort 🙂

Nästa tillfälle klicka här

Bokas via mail@asahalin.se (invänta bekräftelse)

Åsa Halin tel: 0706271401 (invänta bekräftelse)

Vad mer kan man göra i Vissefjärda då?

I Vissefjärda kan du få en god kopp kaffe och goda praliner på Vissefjärda café (kolla deras sida för öppettiderna), Något att äta hos Pizzeria David, kanske ljuvliga Fiddekulla trädgård har öppet denna dagen med sin gårdsförsäljning och ljuvliga snittblomsodlingar- Vilken pärla!

Emmaboda golfbana ligger faktiskt i Vissefjärda och är en välbesökt och vacker golfbana med stuguthyrning, Golfrestaurang och ställ platser för husbilar mm.

hotell Prästgården kan man få en trevlig vistelse i samhället invid golfbanan.

I Vissefjärda finns även makalösa och anrika Kyrkebybränneri i Vissefjärda som erbjuder guidade visningar och snapsprovningar.

En kvällspromenad vid Vissefjärda kyrka, Stallarna som också är Vissefjärdas hembygdsgård serverar kaffe om somrarna och visar gärna sitt hembygdsmuseum intill Lyckebyån där kan du promenera från kyrkan över till Stallarna på vår nybyggda gångbro. Du kan flanera på vägen vid golfbanan utmed Kyrksjön. Vacker golf miljö. På andra sidan Kyrksjön ligger byn Klättorp  som också är en vacker by att strosa genom.

Du kan ta en tur ner till vår badplats och naturkamping Törestorps camping eller Hallarna som vi säger här. Det är en vacker udde ut i sjön Törn. Är du inte hågad för bad så kanske du bara kan flanera lite. Har du inte varit på en av mina turer vid Antamålarör kanske det skulle intressera. Vacker väg och fina bymiljöer.

Paddla kanot och fiska kan man göra i sjöarna och i Lyckebyån. Turistbyrån i Emmaboda kan hjälpa dig tillrätta med bokningar och hämtning och lämning av kanoter. Fiskekort i Törn kan köpas på ICA nära

Vill du ta en ordentlig promenad eller se vacker natur, ta en tur bortåt Torsjöleden. Besöka och övernatta på  spännande Ödevata Gårdshotell . De har många nya och spännande ideer kring ekologisk odling bland annat. Här finns många små fina vägar och miljöer. Men ta med kartan eller utnyttja kartappen i telefonen. Vackra krokvägar i den kuperade och sten beströdda terrängen. Kanske Du får se ett rådjur eller en tjäder i skogsbrynet?

Vägen bort mot Linnefors är också vacker och trevlig att promenera eller cykla. Den gamla Hovgården i Linnefors har en historia som gammalt järnbruk. Klicka här för info Där finns skyltar som berättar. Vackra Linnefors gård finns kvar men byggnaderna från bruket är sedan länge borta.

Ibland erbjuder även äldreboendet Dackegården en god husmanskost för allmänheten. Men titta på deras hemsidor för öppettider och tillgänglighet.

I Vissefjärda finns även ICA Nära Vissefjärda och behöver du tanka finns Runes bensin alldeles innan järnvägsbron om du kommer från kyrkan räknat. Intill Runes bensin har jag min ateljé i den gamla utställningshallen med skyltfönster. Där ställer jag ut min konst. Kom gärna in och titta om du är intresserad av akvarellerna. Ateljé Åsa Halin. Industrigatan 1 i Vissefjärda. Ring gärna innan och avtala tid. 070-6271401

Hjärtligt välkomna till  Vackra Vissefjärda

Åsa Halin

Konstnär, Kåsör och Ciceron om Sägner och berättelser från Sydöstra Småland.

 

 

 

Akvarell, Akvarellkonstnär, anekdot, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda, att göra i kalmarlän, att göra i Vissefjärda, Emmaboda, föredrag, guidade turer, guide, sägner, Vissefjärda