Kåserier med bildspel om sägner och anekdoter

Vilka historier! Jag hade inte hört sådana skrönor förr. Det började med jätten Anta. Hon som enligt sägnen skapade Antarör eller Eremiterör här utanför Vissefjärda. Så spännande! Men inte trodde man väl på sånt? Och fanns det fler historier tro?

Jag tog hjälp av folklivsarkivens insamlade material och där fann jag fler historier om både drakar, troll och annat ”skrymt”. Även historier om ”kloka gubbar” och ”kloka gummor” . Där fann jag också historier om mannen som bytte fioler med strömkarlen och fick spela för älvorna vid Transjön om Midsomrarna till exempel. Om kyrkklockorna som ”gick i sjön” och hur man skulle göra för att bärga dem. Om draken som bodde under golvet där i huset i Ödevata och skatten som man ”fann” och förlorade. Om värkträd och om magiska källor där man kunde höra näcken spela i gryningen i Klättorp och mycket, mycket annat spännande. Folktro och folksaga. men även historier om hur det var när telefonen kom till bygden.

Och för mig som idag vandrar  skogarna här i Sydöstra Småland, kan också jag inspireras av skogen och den steniga terrängen. Jag fotograferar  vackra miljöer och annat som inspirerar. Kanske de blir en akvarell en dag. Kanske ett troll eller en vätte i en bok om sägner och anekdoter en dag.

För jag har börjat samla på sägner, berättelser och anekdoter.

 

Nästa Berättarafton

6 oktober Berättarafton med bildspel med Åsa Halin klicka här

 

Nu erbjuder jag kåserier på temat Sägner och anekdoter

Jag visar bildspel med mina foton och akvareller och berättar och berättar och kåserar kring sägnerna. Kanske nåt för föreningen? Bussresan? Tillsammans med  arbetskamraterna? kundbesöket? släktträffen eller ett evenemang med vännerna?

Kåseri, berättaraftnar med eller utan bildspel på temat sägner & historier.

Kåseriet och bildspelet tar i regel  60minuter . Gärna 30 min, därefter kanske en fika eller bensträckare och sedan ytterligare 30minuter. Ofta vill man stanna och samtala en stund efter Kåseriet/Föredraget.

  • 2 x 30 minuters kåseri med bildspel
  • >10  mil från Vissefjärda kontakta Åsa Halin för pris
  • >40personer kontakta Åsa Halin för pris

Just nu! Prova-på-pris 2500kr inkl. moms 

Innehar F Skattsedel.

Tar helst swish men även kort och ev. faktura enl. ök

Boka med ett mail@asahalin.se (avvakta bekräftelse)

tel: 0706271401 (avvakta bekräftelse)

 

Om du besöker Vissefjärda -Vad kan man mer göra i Vissefjärda då?

I Vissefjärda kan du få en god kopp kaffe och goda praliner på Vissefjärda café (kolla deras sida för öppettiderna), Något att äta hos Pizzeria David, kanske ljuvliga Fiddekulla trädgård har öppet denna dagen med sin gårdsförsäljning och ljuvliga snittblomsodlingar- Vilken pärla!

Emmaboda golfbana ligger faktiskt i Vissefjärda och är en välbesökt och vacker golfbana med stuguthyrning, Golfrestaurang och ställ platser för husbilar mm.

hotell Prästgården kan man få en trevlig vistelse i samhället invid golfbanan.

I Vissefjärda finns även makalösa och anrika Kyrkebybränneri i Vissefjärda som erbjuder guidade visningar och snapsprovningar.

En kvällspromenad vid Vissefjärda kyrka, Stallarna som också är Vissefjärdas hembygdsgård serverar kaffe om somrarna och visar gärna sitt hembygdsmuseum intill Lyckebyån där kan du promenera från kyrkan över till Stallarna på vår nybyggda gångbro. Du kan flanera på vägen vid golfbanan utmed Kyrksjön. Vacker golf miljö. På andra sidan Kyrksjön ligger byn Klättorp  som också är en vacker by att strosa genom.

Du kan ta en tur ner till vår badplats och naturkamping Törestorps camping eller Hallarna som vi säger här. Det är en vacker udde ut i sjön Törn. Är du inte hågad för bad så kanske du bara kan flanera lite. Har du inte varit på en av mina turer vid Antamålarör kanske det skulle intressera. Vacker väg och fina bymiljöer.

Paddla kanot och fiska kan man göra i sjöarna och i Lyckebyån. Turistbyrån i Emmaboda kan hjälpa dig tillrätta med bokningar och hämtning och lämning av kanoter. Fiskekort i Törn kan köpas på ICA nära

Vill du ta en ordentlig promenad eller se vacker natur, ta en tur bortåt Torsjöleden. Besöka och övernatta på  spännande Ödevata Gårdshotell . De har många nya och spännande ideer kring ekologisk odling bland annat. Här finns många små fina vägar och miljöer. Men ta med kartan eller utnyttja kartappen i telefonen. Vackra krokvägar i den kuperade och sten beströdda terrängen. Kanske Du får se ett rådjur eller en tjäder i skogsbrynet?

Vägen bort mot Linnefors är också vacker och trevlig att promenera eller cykla. Den gamla Hovgården i Linnefors har en historia som gammalt järnbruk. Klicka här för info Där finns skyltar som berättar. Vackra Linnefors gård finns kvar men byggnaderna från bruket är sedan länge borta.

Ibland erbjuder även äldreboendet Dackegården en god husmanskost för allmänheten. Men titta på deras hemsidor för öppettider och tillgänglighet.

I Vissefjärda finns även ICA Nära Vissefjärda och behöver du tanka finns Runes bensin alldeles innan järnvägsbron om du kommer från kyrkan räknat. Intill Runes bensin har jag min ateljé i den gamla utställningshallen med skyltfönster. Där ställer jag ut min konst. Kom gärna in och titta om du är intresserad av akvarellerna. Ateljé Åsa Halin. Industrigatan 1 i Vissefjärda. Ring gärna innan och avtala tid. 070-6271401

Hjärtligt välkomna till  Vackra Vissefjärda

Åsa Halin

Konstnär, Kåsör och Ciceron om Sägner och berättelser från Sydöstra Småland.

 

 

anekdoter, Antamålarör, Antarör, Att göra Emmaboda, Att göra Emmaboda kommun, att göra i Vissefjärda, Bildspel, Emmaboda Kommun, föredrag, guidade turer, jättar, Kalmar län, Kåseri, sägner, Småland, sydöstra småland, Vissefjärda