Skip to main content

FULLBOKAT! Söndag den 20 nov i Nybro-Qvarnaslät. Julens sånger och historia samt lokala sägner

Evenemanget är nu fullbokat och det går ej att boka platser längre.

Äntligen, äntligen närmar sig advent och  juletiden. Och vi : Mia, Saga och Åsa passar på att slå ihop våra påsar för att erbjuda er en stämningsfull, mysig och underhållande kväll i julens tecken. Traditioner, musik och historier från förr Söndagen den 20 nov kl 18.00 Julmys på underbara Qvarnaslät i Nybro.

Får vi presentera oss?

Mia Johansson, Etnolog och berättare. Mia kommer att berätta om den fornnordiska och hedniska julen. Om julens tid som en ryslig tid i midvinter och mörker. Glasriketguide och Ölandsguide som bla. erbjuder populära häxvandringar och spökturer på Öland, (Facebook kontot Disa)

Saga Björling, Artistnamn ”Starur”  syns lokalt i Öländska folkmusikbandet Rotation, nationellt i medeltidspunkbandet Jordbrand och internationellt spelade hon förut i det tyska medeltidsbandet ”Poeta Magica”. Med fokus på folkmusiken och dess mystik kommer hon bjuda på julklingande toner denna afton. (Facebook Starur )

Åsa Halin, Konstnär, berättare och guide med inriktning folktro och lokala sägner och historier. Åsa erbjuder vandringar/guidade turer bla. runt det sägenomspunna Antamålarör utanför Vissefjärda.  Du även möta Åsa på Kyrkeby bränneri under vår, sommar o höst,  där hon är en av guiderna.(asahalin.se, Facebook kontot Åsa Halin Guide & Åsa Halins Akvareller och bilder)

Evenemang

Stämningsfull kväll i julens tecken. Musik, historia och lokala sägner och historier från regionen.

Underhållning

Saga Björling musicerar och bjuder på traditionell julmusik och annan stämningsfull musik

Mia Johansson, Bjuder på sina kunskaper inom folktron och berättar historien om julen förr. Som tex. varför var Tomasnatten så viktig?  Vem red runt knutarna och oroade folket denna natten?

Åsa Halin har grävt i folklivsarkiven och hittat lokala sägner och historier. Varför tryckte grannungarna näsorna  och med gapande munnar tittade in genom fönstren den där julen i mitten av 1800talet  Varför kärnade grannkäringen sitt smör på gödselstacken och gapade och skrek? – Och vad hände egentligen där vid ”Svankällan” i samband med julen en gång enligt nedteckningarna från förra början av förra seklet. Hur gjorde man för att blidka gårdstomten. Den där gråa, lite buttra tomten som återfinns i folktron. Ja och så andra spännande sägner och historier från förr.

 

För frågor SMS 076-8269162 Mia

 

Hjärtligt välkomna önskar

Mia, Saga och Åsa

 

berättande, folktro, histoira, jul, Mia Johansson, musik, nybro, qvarnaslätt, Saga Björling, sägner, Småland