Skip to main content

Berättarafton Emmaboda Folketshus- Sägner och historier från trakten

Så roligt att få visa bilder och berätta sägner och berättelser från trakten denna torsdag. Jag har grävt i folklivsarkiven och hittat så många spännande berättelser. Man förundras över hur folk levde sina liv en gång .  Så många fantastiska berättelser från förr. I början av 1900talet samlade man in och skrev ner dessa historier och sägner för att de inte skulle glömmas bort. Sägner om drakar, skatter, vättar, troll, trolldom och jättar som man ansåg dela skogarna med här. Men jag berättar även några historier som gläntar på dörren till hur man levde och tänkte förr. Som tex vad som hände när den första fotogenlampan kom till byn eller när man betalade entre i Kalmar för att höra någon tala i Stockholm. Tänka sig.

Innan de grävde och borrade brunnarnas tid gick man  till källan för att hämta vatten och det var inte det enda man gjorde vid källan. För vissa källor var heliga skapade av Tor, Oden och Frej vid tidens begynnelse.  Vid andra höll näcken och strömkarlen till. Om midsommarnätterna hörde man deras fiolspel över nejden. Som vid Kyrksjön i Vissefjärda. I Holmsjö sägs det att man drack källa vid ”Föllekällan” som låg intill kyrkan för ett gott kommande år.

I Långasjö såg  lillpigan frön som flöt omkring på vattenytan vid källan och frågade när hon kom hem. Inte kunde hon veta att det var förtrollat drakguld som visade sig på det viset. När hon skyndade tillbaks var de såklart borta. I Gullabo finns den fantastiska historien om pesten och  ”Blå Källa” och i Ödevata bodde någon under golvet. Vem kan det ha varit?

Till sägnerna visar jag mina foton från regionen och en och annan akvarell.

Hjärtligt  välkomna till Emmaboda Folkets hus

Förköp gärna biljetter här

 

Åsa Halin, berättarafton, Emmaboda, sägner