Skip to main content

Sägnen om Lyckebyån och Mörrumsåns tillblivelse – Åsa Halin berättar Sofia Mårds sägen nertecknad 1931

Jag har ganska länge gått och tryckt på den här nerteckningen. I texten skönjer man en god berättare, bred småländska och… en knepig handstil. Det gick nog undan i berättandet ibland och texten blir otydlig. Men nu har jag gått igenom den och här återger jag Sofias sägen. Den nedtecknades under 1931 av PG Pettersson, Holmsjö.

Folklivsarkiven- en sådan skatt

Genom Trollringen

Foto och digitalt måleri av Åsa Halin (Finns som tryck- se webb utställningen här på hemsidan)

Inte visste jag att det var jätten Finn som skymtade där borta i dimman norröver från Vissefjärda räknat, när jag tittade genom trollringen i vintras. Tänk va! Nu vet jag ju, att han liksom hör ihop med vår å. -Han jätten Finn.

Hör mig berätta Sofia Mårds sägen från 1931 här nedan. Ja-min tolkning, då den inte är ordagrann av förklarliga skäl.   Sofia var född i mitten av 1800 talet och var en sjusärdeles berättare inser jag när jag försöker tyda texten som är svårtydd och på dialekt.

-Och bilden här? Ja den är från bron över Lyckebyån – där man oftast tittar mot Vissefjärda Kyrka och den nya kyrkbron över ån till stallarna. Men tittar du norröver, uppströms , ja du vet där Lyckebyån vrider sig och bildar Kroksjön. Ja precis. -Vid Kyrkebybränneri. Där maderna ligger som  en skottsk hed om höstarna. Det var där såg jag honom den där kulna vintermorgonen i februari.

I trollringen syns väsena, så sa man förr.  Och med hjälp av mitt trollspö  så framträder de. Eller med andra ord, med min fantasi och den digitala pennan så framträder de 😉

 ~ * ~

Halins berättande

Är du intresserad arrangerar jag  berättarvandringar (klicka här) på temat Histrier, historia, sägner och folktro. Jag  kan även komma till er och berätta på plats – i bussen, i föreninglokalen, under konferensen, på äldreboendet, i skolan eller kanske efter paddlingen eller vid elden på kick-offen? (Klicka här)

Åsa Halin

Vissefjärda/Emmaboda,  Sydöstra Småland

0706271401

Men nu Sägnen om hur Lyckebyån och Mörrumsån skapades en gång i tidernas begynnelse

Men nu Sofia Mårds sägen om hur det gick till när Lyckebyån och Mörrumsån skapades en gång i tidernas begynnelse- då jättarna vandrade runt i norden- trodde man

Så håll till godo

– och Du… skriv gärna en rad här nedan och återkoppla så jag vet att det finns någon som ser och uppskattar där ute i cyberrymden. Så blir jag peppad att göra fler.

 

och … tack vår skattkista i form av Folklivsarkiven. 🙂

hälsningar

Åsa Halin

Vissefjärda

Åsa Halin, Åsa Halin guide, berättande, folklivshistoria, folktro, Glasriket, historier, jättar, Jätten Finn, Lyckebyån, Mörrumsån, sägner, Sagor, skogen, Vissefjärda