Skip to main content

Kort tur – Antamålarör, gränsbygd och Linneas stuga i Luvön

För 150 år sedan eller längre tillbaka trodde man det fanns både troll, jättar och drakar här. Man spottade 3 ggr för att varna vättarna och man var lika säker på att träffa på en varg som en lindorm i skogarna. På tomten levde man samman med tomten som inte var lika sprudlande glad som de är idag på julkorten.

Under promenaden berättar jag historia men också sägner och berättelser jag funnit bland annat i folklivsarkiven. Om jättarna, tomtar, drakar och troll. Välkomna på tur med berättande. Historia, historier, sägner och folktro. Ja och så mycket skratt, frisk skogsluft och skogens sus.

~*~

Antamåla rör, gränsbygd och stugfolk -kort tur

Vi vandrar fram och åter över den forna landsgränsen till Danmark, så lite historia kring gränsbygden är på sin plats. Vi pratar om hur det var att leva här i Småländerna och Blekinge en gång när härarna avlöste varandra i skogsmarkerna och kungarna trängde sig på folkets vardag.Om stugfolk och om hur man försökte förklara anmärkningsvärda platser som hur det 11 meter höga Antamålarör (röse) en gång blev till. Om jättar, troll och annat oknytt man trodde sig kunna möta här i skogarna en gång.

och så pratar vi lite sten, vi är ju i Småland ändå!

Med Åsa Halin som ciceron promenerar vi genom landskapet samtidigt som Åsa berättar historia, historier och så en massa sägner och anekdoter såklart.

 

Pris och längd på turen

Turen är kortare än 3 km och går i långsam takt med många stopp på skogs och byvägar.

Turen tar ca 2 tim

Pris 200 kr per person inkl. moms.

Förbokas med sms till Åsa Halin 0706271401  OBS! Invänta bekräftelse med information och gps koordinater om var vi ses. Välkomna på tur

 

Åter till aktuella turer Klicka här