Kort tur – Antamålarör, gränsbygd och Linneas stuga i Luvön

För 150 år sedan eller längre tillbaka trodde man det fanns både troll, jättar och drakar här. Man spottade 3 ggr för att varna vättarna och man var lika säker på att träffa på en varg som en lindorm i skogarna. På tomten levde man samman med tomten som inte var röd och sprudlande glad som de på julkorten. Skötte man sig inte kunde man få sig en sitt upp ur tomma intet.

~*~

 Antamåla rör, gränsbygd och Linneas stuga i Luvön -kort tur

Under promenaden berättar jag historier och sägner jag hittat i folklivsarkiven och hört berättats om jättar, stugfolk. Om tomtar, drakar och troll. Vi vandrar fram och åter över den forna landsgränsen till Danmark, så lite historia kring gränsbygden är på sin plats. Vi pratar om hur det var att leva här i Småländerna och Blekinge en gång när härarna avlöste varandra i skogsmarkerna och kungarna trängde sig på folkets vardag.

Här lämnade inlandsisen efter sig mycket sten. Vi talar om vad man kan se i naturen som skogsvandrare,  murar – så klart, men också husgrunder och kanske en och annan backstuga. Vi börjar vid Linneas stuga, så får se en traditionell ”stuga” ser ut och historien om just denna (Vi går ej in i stugan) Dessa stugor ser man oftast som stengrunder i skogarna idag.

Med mig som ciceron promenerar vi och jag berättar om sägnerna och landskapet vi går igenom. Lite historia, lite geologi och så en massa sägner och anekdoter såklart.

Pris och längd på turen

Turen är kortare än 3 km och går i långsam takt med många stopp på skogs och byvägar.

Turen tar ca 2 tim

Pris 200 kr per person inkl. moms.

Förbokas med sms till Åsa Halin 0706271401 (Senast dagen innan datumet för turen)  OBS! Invänta bekräftelse med information och gps koordinater om var vi ses. Välkomna på tur

 

Turerna Klicka här