Skip to main content

Gamla vägar i pudersnö och vackra hyggen i vintersol

Så har äntligen snön kommit och brutit vinterns gråväder här i Småland. Inte för att jag tycker illa om gråväder men det är bra med lite ombyte kan jag tycka.  När det första tunna lagret med snö bäddat in landskapet här i Småland för några veckor sedan, så kom också solen.

Under våra promenader i skogarna här kring Vissefjärda brukar jag förvånas över hur kuperat landskapet är och såklart stenigt. All sten som inlandsisen en gång lämnat i denna bygden. Det är inte lite kan jag säga.  Här finns till och med mindre berg av sten bumlingar på mer än 1,5m i diameter. Mycket imponerande (se Antamåla rör och Kanaberg)

Denna vackra miljö är svår att se och få grepp om. Den är också svår att fånga på bild pga. all skog eller just på grund av all sten och allt ris. Det slog mig att ett ny hygge, pudersnö och solsken borde göra susen. Det skalar liksom ner färger och former.

Så kom den där perfekta dagen. Sol och pudersnö.

Såklart åkte jag fel, som jag alltid gör på alla småvägarna här ute i skogen. Men kom fram till Kammarbovägen och den vägen jag hade utsett till sist. En sån vacker och  klar morgon. I fjärran hördes… röjrsågar men inne i skogen kunde man höra de där småfåglarna man sällan ser om vintern. Snöfallet hade bäddat in och markerat stammar och grenar i vitt på ett vackert sätt.

Foto: Åsa Halin

Vägen slingrade sig ut över hygget bort mot skogsbrynet. Man anade att det en gång varit en gångstig där många fötter, klövar och tassar liksom mejslat ut stigen (som nu blivit väg) mellan stenblock och klippor i landskapet. Minsta motståndets väg,  inga raka linjer.

Akvarell: Åsa Halin

Här ute på hygget såg man också tydligt de branta, steniga kullarna. Sankmarkerna i dalgångarna. All sten! En kvarlämnad tall, för fåglarna att söka sig till. Den fångade vackert upp ljuset från solen där ute på hygget. Färgerna var milda och sparsmakade.

På vägen tillbaks genom skogen. Solen som strilar in mellan träden och lägger sig mot en stam eller mot mossan som frusen skymtar där under floret av snö.

Foto: Åsa Halin

Solen som också tagit vägen genom skogen och målat granarna i varma färger. Hur fångar man det i en akvarell? Kallt men också varmt? Och snön som i en akvarell är utsparingar av vitt omålat papper? Och vi människor som  alltid strävar efter att fylla pappret med färg, ända ut i kanterna som man sa i skolan. Hå hå ja ja! Det är sånt jag funderar på under mina promenader ibland.

Att måla men inte för mycket. Att måla precis det som behövs för att förklara det jag vill visa? Knepigt, knepigt! Ibland målar man för mycket, och då kan det bli nåt helt annat. Nåt man ser efter att ha lagt målningen i skämshögen ett bra tag. Tills man glömt vad det var man ville fånga.  Då! helt plötsligt ser man att- oj! Den blev ju jättefin- men det blev inte en vinter utan en … höstbild kanske. Så är det med måleri. Jag har lite svårt att se bortom det specifika jag vill visa. Men jag lär mig 😉

Betraktaren har alltid rätt så någon konstnär en gång till mig och så är det nog.

Foto: Åsa Halin

Ja det blev några fotografier där ute i skogen den där morgonen. Fingrarna blev stela men jag blev glad. Vilken fantastisk morgon. Och tänk på vägen tillbaks träffade jag på ett gäng grabbar som jobbade med skogen. Ett globalt möte blev det där. Polen, Tjeckien, Eritrea.  Jag älskar globala möten. Ja, vem hade kunnat ana det den där vinterförmiddagen i januari mitt ute i vinterskogen? Underbart!

Akvarell: Skogsväg i mild, låg vintersol

Vid tjärnen sedan där jag  parkerat bilen. Sista fotot.  Andlöst vackert med blygrå himmel, vass i guldockra, skog i sepia och kritvit snö… Ja det blir fler vinter akvareller från Kammarbo. Det är jag säker på.

Ja, vinter motiven från denna morgon gick inte av för hackor. Det är många motiv jag inte är klar med.

Foto: Åsa Halin

Tycker mycket om färgkombinationerna en sån här dag. Fjolårsgräs i guldockra, kallblå och mycket ursparningar i vitt

Akvarell: Fjolårsgräs i snö

 

Tycker du om att läsa mina blogginlägg här på sidan?

Dela dem gärna på sociala medier tex. med vänner och bekanta och skriv gärna nåt kort här nedan. På så vis vet jag att någon inläggen där ute i cyberrymden. (skriv bara ett x om sidan begär hemsida tex. ej obligatoriskt fält)

 

Hälsningar från Småland

 

Åsa Halin

Konstnär

Vissefjärda

Akvarell, Åsa Halin, avverkning, blogg, Emmaboda, friluftsliv, hygge, Inspiration, kammarbo, konstnärsblogg, miljöskildringar, promenader, schweden, skog, swedishnature, timmer, vandringar, vinter, vinterfärger, vinterfunderingar, Vissefjärda

Comments (1)

Kommentarer inaktiverade.