Skip to main content

Berättarkvällar och inspiration i ateljén

Det har varit fokus på den delen av verksamheten som står för berättarkvällar och guidade turer i sommar. Men jag har även testat nya samarbeten. Så spännande och intressant.

Berättarkvällar och guidade skogs o by turer

Så skoj och roligt att ha kommit i gång med detta som ligger mig så varmt om hjärtat. Att berätta och nåt så intressant som hur man såg på världen förr, naturen och folksagor. Vilken rik berättartradition det har funnits! Det fantastiska är att man nedtecknat dem i början av 1900 talet. Idag är många av dem helt bortglömda. till och med så att jag har svårt att få information om källor som ska ha legat rätt centralt i samhället under 1800talet, platser och deras namn har glömts bort. Men skam den som ger sig.

I ateljén har det färgat av sig.

Jag har måst illustrera dessa historier jag funnit. Det blev en liten tomte. Ni vet de där som inte alltid är så glada och muntra. De som månade lite extra om djuren på gården och som inte brydde sig om det var ägaren eller pigan som han hjälpte.

Min tomte här hör nog till en gård ute skogarna. En liten gård där hobben med påskliljor ännu blommar om våren mellan de stenarna man inte kunnat bända loss framför stugan. Idag är bara grunden kvar. Tomten sitter där på trappstenen och samtalar med den glänsande baggen som är hans sällskap. Jovisst vet han att den är en riktig ”sladderbagge” men ibland lyssnar han i alla fall. (Åsas skröna)

Vill du veta mer om vad som är på gång och när jag har turer eller berättarkvällar? Följ Åsa Halin Guide på Facebook och Instagram. Ibland berättar jag sägner och historier på sidorna via korta filmer eller texter med illustrationer eller foton.

Utställning på Himmelsberga Ölands Museum med Grafik99 Bildverket

I början av juli begav jag mig till Himmeslberga på Öland med bilen fylld av tavlor. Vi var ett antal konstnärer från Grafik 99 Bildverket som ställde ut. Under varma juli var det många som besökte denna vackra miljö och passade på att besöka utställningen.

 

Tack för de värmande orden i gästboken som jag blev så glad och överraskad av.

Ateljé Stensjömåla utanför Ryd

Under juli inbjöds jag att delta på ett evenemang som ateljé Stensjömåla utanför Ryd hade. En marknad i denna fantastiska miljö. Så roligt att få visa min konst och samtidigt få ge smakprov på skrönorna och anekdoterna

En mus från Lina på Ateljé Stensjömåla fick flytta in i ateljén. Hon får nu symbolisera mina illustrationer och akvareller på temat sägner, anekdoter och folktro. Såklart blir hennes namn Saga.

Nu tar jag semester några dagar och öppnar ateljén igen under vecka 32. Då ska jag samla mig inför Berättarkvällen på Himmelsberga den 11 augusti och Utställningen i Mönsterås som ska bli såå spännande. Mer info kommer.

 

Trevlig sommar

önskar

Åsa Halin

konstnär, guide och kåsör

anekdot, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda, att göra i kalmarlän, att göra i Vissefjärda, berättande, berättarkväll, Emmaboda, föredrag, guide, sägner, skogen, Småland, sydöstra småland, turism, turista, vandra, visit Småland, Vissefjärda