Skip to main content

Berättarkväll & bildspel med Åsa Halin på Ölands museum-Himmelsberga

Det är så roligt att kunna erbjuda denna kväll i samarbete med  Ölands museum-Himmelsberga. Miljön där är så inspirerande. Ni som ännu inte besökt dessa underbara gårdsmiljöer på Öland kan passa på nu. Man erbjuder också intressanta utställningar. Där finns en trevlig museishop och ett ljuvligt café där man kan ta en god fika under Valnötsträdet om man så önskar- eller kanske inomhus? Inne i cafét kommer jag torsdagen den 11 augusti att visa bildspel med foton från skogarna i Sydöstra Småland och berätta sägner och historier. För det är i de trakterna mina vandringar ofta går.

Man hade mycket att förhålla sig till förr. Ja som vargar men också troll,  lindormar och vättar som man förr ansåg levde i våra skogar.  Jag berättar om vad som kan hända om man glömmer att spotta tre gånger innan man sätter spaden i marken. För det kunde ju gå som för mannen i byn Båldön. Han som blev förlamad på plats, just där spaden satts i marken.  Ja -för det var ju vättarna såklart- sa man.

Andra berättelser talar om gården i byn Ödevata där man berättar om både en skatt och en drake boende under golvet i ett av rummet. Om starka och kloka gummor och mystiska kloka gubbar som levde här i byarna förr.

Innan brunnarnas tid fick man sitt vatten från ”Älvaådrorna” eller som vi idag säger källorna. Det berättas i texterna om dessa viktiga platser som man sade skapats av Tor, Oden och Frej i deras framfart över landet i tidernas begynnelse.  Och vilka var det som om midsommarnatten spelade så sagolikt vackert  nedanför Gastakullen vid Kyrksjön i Vissefjärda.

Den vackra historien kring Blå Källa i Gullabo och många andra sägner och historier. En kväll med glömda och fördolda historier som nedtecknats en gång för att inte glömmas bort.

Berättarkväll med Åsa Halin i Himmelsberga- Ölandsmuseum

Torsdag den 11 augusti kl. 1800

Pris och bokning

 

Vill du veta mer om vad som är på gång och när jag har turer eller berättarkvällar? Följ Åsa Halin Guide på Facebook och Instagram. Ibland berättar jag sägner och historier på sidorna via korta filmer eller texter med illustrationer eller foton.

 

Hjärtligt välkomna till Ölands Museum-Himmelsberga

Åsa Halin,Konstnär, kåsör och guide tillsammans med Ölands Museum Himmelsberga

 

anekdot, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda, att göra i kalmarlän, att göra i Vissefjärda, berättande, berättarkväll, Emmaboda, föredrag, guide, sägner, skogen, Småland, sydöstra småland, turism, turista, vandra, visit Småland, Vissefjärda