Skip to main content

Akvareller kan plötsligt ”brösta upp sig” och ”lyfta”- med rätt inramning. Samarbete med Emmaboda konst

För någon vecka sedan besökte jag Emmaboda konst.  Denna makalösa butik i vårt lilla småländska samhälle Emmaboda. Emmaboda som annars är mest känt för Flygt Pumpar och Vilhelm Mobergs Duvemåla – och det är ju inte heller fy skam. I detta blogginlägg har jag inte lyckats fotografera tavlorna så bra som jag önskat. Nåt proffs är jag inte och jag önskar att det vore UV70 glas på alla tavlorna. Vad det är? Du får ”hia” dig som vi säger här i Småland. Det står längre ner 🙂

Orsaken till besöket på Emmaboda konst var ju att jag önskar erbjuda en hel tavla om man så vill och då behövs ju inramningen så klart.

Så här är det nämligen med akvareller.

Jag visar ju mina akvareller här på webbutställningen, men för att det ska bli en snygg tavla och framförallt att den blir hållbar över tid, krävs det lite mer, nämligen en inramning.

Vad innebär det då kan man undra?

Jo när du ramar in konst som akvareller så behövs följande för bibehålla kvalitén

  • En sorts syrafri ”kartong eller papp” på baksidan
  • Något som håller distans så inte målningen ligger emot glaset- En så kallad Passepartout -också det en sorts syrafri -vi kan säga ”kartong”.
  • Och en snygg ram förstås
  • Ramen och baksidan tillsluts sedan med syrafri tejp som håller smuts och orenheter ute.

Så varför är detta så viktigt då?  Köper du en akvarell och ramar in med vanligt papper/kartong och otät ram så påverkar syran i det vanliga pappret/kartongen din målning och efter ett antal år kan  akvarellen förvandlats en skugga på pappret. Glaset blir så klart dimmigt med tiden när smuts och orenheter har fritt fram. Likaså kan pappret ändra färg.

Med syrafritt material och ram som jag berättade ovan kan den händige så klart också göra detta själv om man så vill.

En annan anledning är att en akvarell som till och med verkar rätt oansenlig, kan plötsligt lyfta, flyga och ”brösta upp sig” – med rätt ram.

Jag tänkte när jag startade mitt företag kring mitt konstnärskap att hur i ”jössenamn” ska jag lösa detta med inramningen- ALLA har ju olika smak och preferenser.

Men någon vill rama in själv och på sitt eget sätt och jag skickar bara akvarellen eller så kommer man och hämtar den – då är ju saken ”biff”. Men vad ska jag erbjuda de som vill ha hjälp med inramning?  Ska jag bara erbjuda vitt? Eller ek kanske? Hur ska de distribueras? Ja frågorna var många. Men det löste sig rätt snart under besöket.

Det är så roligt att gå runt och titta på all konst de erbjuder där i butiken. Många lokaler och enormt mycket konst att välja bland. Makalöst är mitt ord. Här finns en hel del och för Alla.

Men inramat utan glas- är det möjligt? – men det är faktiskt en synvilla

Så gick jag där och tittade och såg plötsligt en märklig liten tavla bakom disken.  Där var två identiska ”fjärilar” men den ena hade glas den andra såg ut att sakna glas. Eller?

När jag gick närmare såg jag att den andra fjärilen faktiskt också hade glas. Göran berättade att det är ett specialglas som tar bort nästan alla reflexer. Ni ser lite reflexer om ni tittar noga. Men visst är det märkvärdigt. Det är ett UV glas förstod jag det som. Riktigt imponerande för det ser verkligen ut som den inte har något glas-  detta alternativ erbjuder jag också de riktigt kräsna. Inramning med UV70 glas som det heter  Fråga gärna om detta glas och pris om du är intresserad. Målningen överst på sidan med ladugården som håller på att montera ner sig själv är inramad i en sorts box-ram och har just detta glas.

Den blev så bra. Den rivna kanten på målningen blev snygg här. – Ja den bröstade faktiskt upp sig 😉

 

 

Följande inramingsalternativ har jag  att erbjuda:

Akvareller med ”Råa kanter”

Vissa akvareller har en ”rå kant”. Något som kan vara en del av akvarellen och ge ett mycket vackert intryck.  Har du en mindre akvarell än 76x58cm med rå kant som du vill rama in enligt förslagen nedan- skicka mig ett meddelande så får du ett prisförslag. För pris på akvareller i  formatet 76x58cm, se längre ner i listan.

.

Alternativ 1

Du ramar in själv eller nyttjar din lokala butik för inramning

Och valen är då följande

  • Oinramad Akvarell – komma och hämta
  • Oinramad Akvarell – skickas med posten och du betalar extra för emballage och porto. Jag meddelar kostnad för detta.

Alternativ 2

Inramning erbjuds av mig

  • Ek
  • Vit
  • Silver
  • Guldbrons

Priserna på respektive verk anges med och utan inramning med standard ramarna ovan. Vissa är redan inramade och då är priset endast inklusive ram, det är tydligt angivet. Oinramat har jag skrivit prisförslag på standardram enl. bilden här.

 

UV70 glas inramning

Med detta alternativ blir inramingeskostnaden den dubbla. Kontakta mig så får du priset på inraming med UV70 glas.

 

 

 

Inramning av större akvareller 76 x58cm

Ofta har dessa akvareller i större format råa kanter som jag skrivit om tidigare i texten här.

Jag kan tillsammans med Emmaboda konst erbjuda följande alternativ.

 

 

 

1. Direkt mot glas. Ingen passepartout

dvs ingen distans till glaset. Endast bakre, syrafri ”kartongen” syns mellan målning o ram

inramingspris: 7

800kr

 

 

 

 

 

2. Frihängande/mellanrum mellan Passpartout (som då gör distans till glas)

synligt mellan akvarellens råa kanter och passepartoun är den bakre syrafria ”kartongen”.

inramingspris: 1100kr

 

3.a. Lådram med standardglas. Frihängande utan passepartout med större distans till glaset. (se nedan)

Vit eller svart ram. (På bilden med vit ram syns bättre hur akvarellen blir monterad i ramen, dvs. med en lätt distans mot bakre syrafria ”kartongen”)

 

 

 

 

Frihängande i vit lådram

inramingspris: 1100kr

 

 

 

 

Frihängande i svart lådram

(bilden är tagen med ett ramprov. Ej monterad,  varuprov därav den lilla skadan på ramen)

inramingspris: 1100kr

 

 

 

 

3.b Lådram som förslagen ovan på 3a , men med effektfullt UV70glas som till stor del tar bort reflexer i glaset och ger intryck att det inte finns nåt glas. (På bilden med vit ram syns bättre hur akvarellen blir monterad i ramen med en lätt distans mot bakre papp.)

 

Dubbelt inramingspris när du har denna glas kvalite.

 

4. Traditionell inramning med passepartout som täcker akvarellens kant.

Är det en rå och snygg kant på Din akvarell som Du tycker om? Då bör du tänka efter innan du väljer detta alternativ då den försvinner inunder passepartoun. Kanske alternativen ovan passar din målning bättre?

 

 

 

Emballage och porto

Väljer Du  att jag postar tavlan? Maila mig då, så ska jag ta fram en  prisuppgift för emballage och porto.

Annars är Du välkommen till min ateljé i Vissefjärda

Och du!

-Har du vägarna förbi Vissefjärda, Emmaboda och är konstintresserad föreslår jag också ett besök hos Emmaboda konst.

Jag lovar att du får ditt lystmäte tillgodosett. Där finns konst för ALLA smaker och inriktningar. Hälsa från mig 😉

Klicka här för Emmaboda konst

 

Har du frågor kring inramning är du välkommen att höra av dig

Hälsningar

Åsa Halin

mail@asahalin.se

akvareller, Åsa Halin, emmaboda konst, inraming, inramning av akvareller, kvalité, tavlor, uv70