Skip to main content

Valborgshelgens turer – Flädingstorp/Bamsekulla och Sjön Skepen till Lida by. NY TUR!!

Ja äntligen vår och värme. Blåsippor och vitsippor pryder backarna och fågelkvitter. Nu vill man ut och vandra. Häng med mig på tur vetja! Under turen som går i maklig fart med stopp här och där, berättar jag historier och historia, sägner och skrönor från denna delen av Småland.

Vi promenerar på skogs och grusvägar av olika kvalitet (bra skodon är ett tips) , ibland på stigar. Jag berättar under vandringen och har en högtalare för god medlyssning. Vi stannar då och då så man kan slå sig ner. Tempot är makligt och anpassat till gruppen. Bokas via SMS enligt angivet nedan. Invänta bekräftesle där du får gps kordinater om var vi ses och lite info om vad som kan vara bra att ha med sig på turen.

Välkomna på tur med berättaren, guiden  och konstnären Åsa Halin

Denna helgen erbjuder jag två guidade promenader nämligen Flädingstorp och Bamsekulla på lördag den 29 april och Söndag den 30 april (valborg) då promenerar vi den spännande och vackra turen mellan sjön Skepen och Lida by.

läs mer om turerna här nedan.

Välkomna med er bokning senast dagen innan turen


Foto: turen Skepen-Lida

Lördag 29 april

Flädingstorp och Bamsekulla i blå och vitsippstider

Turen går på skogs/by-vägar och stigar i Flädingstorps och Bamsekullas skogar. Inspirerande miljöer med spännande historia som triggar fantasin.

Jag berättar historien kring gården och livet i den här delen av Småland för länge, länge sedan. Om herrskapet och ägaren som minsann ville skapa en egen ”köping” här. Om stugfolket och väglöst land. Om trollen som ordnade med åker som tack för hjälpen i grannbyn. Men även om vad man förr trodde sig kunna stöta på här i skogarna som tex. Lindormar och Glos-son, drakar och andra sägner och skrönor.

Spännande historier man förr berättade som underhållning eller i avskräckande syfte under kvällarna. En del finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll.

Folktro och historia berättas under turen.

Kl 13.00 (turen tar ca 3 tim)

Km: ca 6 km

Barn från 10 år

Pris: 250 kr /person inkl. moms- ungdom  16-18 år 100kr (betalas på plats med swish eller jämna kontanter)

Förboka era platser. Dock senast senast dagen innan turen  via sms till Åsa Halin 0706271401 (invänta bekräftelse)

 

Valborg -Söndag den 30 april

Turen går på skogs/by-vägar och stigar i denna vackra del av sydöstra Småland. Backar och dalgångar. Vidsträckta hyggen som visar det dramatiska landskapet och krokvägarna som ringlar sig bortåt. Ibland genom mossig gammelskog och förbi snöbärsbuskar och murar…

Vi promenerar mellan sjön Skepen och Lida by tur och retur. Här, strax intill, gick en gång gränsen till Danmark. Dramatiska skeenden har hänt här och många berättelser berättats.

I dalgången syns Smegöl- varför heter den det kan man undra?  Vid fuktiga dagar syns dimman leka trollskt över gölen/tjärnen. Här vandrade en gång jätten Anta förbi, enligt sägnen. I trakterna syntes drakar svepa sina svansar av gnistor över trädtopparna. Kan det vara så att Anta glömde ett stenblock här på skogen en gång?

Kan det vara trollen eller kanske tomtarna som har sin boning i den stora stenen utmed vägen.  Vad hände här i gränstrakterna då, när det var orostider här vid landsgränsen? Här berättas om heroiska och sluga kvinnor som lurade den Danska hären och om skatter som gömts undan.

Historier från nu och då berättas av Åsa Halin under det att vi promenerar denna vackra väg. Spännande historier man förr berättade som underhållning eller i avskräckande syfte under kvällarna. Kanske ett uns av sanning här och där och förbättrade under århundradena. En del finns nedtecknade för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i folklivsarkiven. Andra berättas än idag på sina håll som sägner och skrönor.

Vi kommer fram till den idylliska byn Lida. Nu på våren i sin vackraste vår skrud. Inspirerande landskap  som triggar fantasin och Lida by, så vacker där på kullen med betade hagar ner mot sjön.

Vi vänder och går tillbaks. Spännande vackra omgivningar, skog, betesmarker, utsikter och vidsträckta hyggen som visar landskapets vackra former.

Häng med vetja! Så ska jag visa och berätta för er

Turen startar Kl 13.00 (turen tar ca 3,5-4 tim)

Km: ca 7-8 km

Pris: 250 kr /person inkl. moms- Ungdom  16-18 år 100kr (Betalas på plats med swish eller jämna kontanter)

Förboka era platser innan via sms till Åsa Halin 0706271401 (invänta bekräftelse med info om var vi ses och lite info.) -dock senast senast Lördag 29 april 21.00


 

 

välkomna på tur 🙂

Hälsar

Åsa Halin


 

menerasägnerskogenskogsturerSmålandvandraVissefjärda

anekdoter, Antamålarör, april 2023, Åsa Halin, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda kommun, att göra i kalmarlän, att göra i Kronoberg, berättande, Blekinge, flädingstorp, guidade turer, guide, historia, historier, husbilssemester, kalmarlän, Påskutflykt, promenader, promenera, sägner, skogen, skogsturer, Småland, utflykt, vandra, Vissefjärda