Skip to main content

September – Åh så härligt

Hej igen

Den här septemberveckan har förflutit med mycket inspiration och  glädjefylld målning. -Jag tog mig an blommorna. Har många blommor på lut i huvudet, och nu när sommaren är förbi och man inte har så mycket av sån konkurrens i sitt synfält, då är det dags att börja måla blommor.

Det är spännande att alternera mellan skrot och rost, blanka bilar och blommor och allt annat som inspirerar. Märklig kombination slår det mig. Kanske är det därför det är så lustfyllt för motiven är så olika i sin natur.

Min motion har under många år kommit från att gräva och dona i trädgården. Underskattad motion. Men mitt i grävandet eller ogräsrenset fångar olika saker ens intresse.

En liten insekt, kanske en skalbagge med nåt som ser ut som en afrikansk sköld i rött och svart på ryggen. En spindel som ändrar färg från vitt till grönt framför ögonen på mig! Det såg i alla fall ut så. Doften från The myntan. Jag inser att ingefärsmyntan med sina grön och gulbrokiga blad har en blomning som lägger sig kransar kring stammen i en perfekt lavendelblå färg. Konstiga larver som är elegant pälsklädda och som med tiden förvandlas till något ännu vackrare. En nyfiken rödhake som nyfiket kollar in mig på nära håll med sina pillerögon, för de är nyfikna- eller vad de kan vara? Den tänker nog inte att jaha så är Halin ute och donar- undrar vad hon håller på med? Eller?

Ibland stannar man upp för nåt oväsen och där är andra vackra fåglar som man knappt trodde fanns här i Sverige som tjatar på ungarna i busarna i min trädgård. Steglits. Ett stråk med gäss drar förbi och under tutande. Kan det vara påhejarna? Eller säger de – Hördudu, gåsen där borta! In i ledet!

 

Någon gång har en liten ettrig liten gärdsmyg suttit och skällt på mig en bit i från- jag tänkt att nog katten kanske varit på den för stjärtfjädrarna ser så märkliga ut- men den ser ut så, och ÄR ganska ilsken, har jag förstått.

Ibland hittar jag en skärva av en gammal vacker kaffekopp (jag samlar på kaffekoppsskärvor som jag hittaT- Knasigt va? Men jag berättar om det en annan gång 😊) Då kan man stanna upp, ta av sig de smutsiga handskarna och gnida den ren med fingret. Tankar som -Vilka satt här än gång under äppelträdet och drack kaffe? Kanske ett barn som precis druckit ur sin svartvinbärssaft och som  ”sockerboostad” rusat iväg för lek och stött till bordet, och kaffekoppen gick i tusen bitar.

Ja så kan det spinna på i huvudet på ”Greta Grävling”

Ofta tar jag rundor i trädgården för att se vad som blommar. Då gäller det att strunta i allt ogräs och alla sniglar överallt. Gör man inte det slutar promenaden i en ångestladdad tur med spade istället 😊 Var sak har sin tid- nu, Tid för njutning!

Jag har såklart kameran med på mina njutningsrundor. Med åren har jag kommit på att också det, kräver koncentration. Då är man efter en stund är ”här och nu” som det ju så populärt heter. Man fokuserar på motivet- Hur faller ljuset in i bilden? Vad syns i bakgrunden? Var är skuggan? Ser man en insekt kanske, vill jag ha med den? Jag började fotografera för att hamstra bilder och inspiration för måleriet, det nämnde jag  i mitt tidigare blogg inlägg. Nu fotograferar jag både ur ett ”motiv-hamstrings-perspektiv” men också av för att komma ner i varv och verkligen ”se” inte bara titta. Uppleva helt enkelt.

Den här veckan har jag haft flyt i måleriet. Frossat i blommor som är en passion. Men mer om detta kan du läsa i min blogg om ”Måleriet”, gjort klart min lila sommar Iris som gäckat mig så sen i juni då jag började på den. Äntligen har jag också ”tagit tag” i motiven med bolltistlarna som jag funderat på så länge. De är så vackra när man tittar nära som jag och humlorna brukar göra.

Har skissat på ett sommarminne från Dalsland och försökt fånga Gärdsmygen i en studie. Vi får se om de blir målningar här framöver.

Trevlig helg allesammans

Hälsningar

Åsa Halin alias ”Greta Grävling”( i trädgården)

Akvarell, akvareller, akvarellmåleri, fåglar, gärdsmyg, Hortensia, iris, måleri, tistlar, trädgård