Skip to main content

Ljuvliga Juni – Trädgårdarna

Några av er kanske anat att hos mig bor det en trädgårdsnörd också. Då kallar jag mig ”Greta Grävling” . Jag härstammar också från ”familjen Flinta” från Roslagen. Där finns det också sten. Inte i samma mängd som i Småland men ändå.

Och varifrån kommer trädgårdsintresset då?

Min far arbetade med sten i hela sitt liv. Grävde, schaktade, krossade och flyttade jord och sten. Han visade mig porfyrbrott i Roslagen då jag var en måttligt intresserad tonåring som ännu inte förstått det magiska i sten och porfyr.

Han berättade lite upprört som skillnaden mellan makadam och singel och grus. Det var som att slänga pärlor till grisarna, kära pappa Kjelle! Jag minns inte hur det var nu med alla sorter, dimensioner, kvalitéer – men jag minns att det var viktigt.

När man under bilutflykten såg siluetten av ett krossverk över skogs topparna, då var det dags för kaffe och rökpaus. Man har olika intressen, olika passioner. Det är väl härligt?

Mina föräldrar har varit trädgårdsamatörer sedan 70talet. De grävde gärna fram stenen istället för att gräva ner eller schakta bort sten från trädgården. Såg det vackra i dem. Ja för en Smålänning är det näst intill som att svära i kyrkan. Men som sagt riktigt så mycket sten fanns inte i Roslagen och det med generationer nedärvda eländet med sten i åkrar och hagar har vi nog inte haft på samma sätt i Roslagen.

Mina föräldrar anlade först en ljuvlig liten trädgård i Svanberga utanför Norrtälje, Roslagen. Det var där jag lärde mig se de små växterna, vackra lövverk, färger och former blan blommor, löv och stammar.

Många trädgårdsamatörer och andra intresserade har nog besökt den när det begav sig. Det var När pappa dog flyttade Mamma Gittan ner till Småland och anlade en ”kolloniträdgård” intill våran trädgård här i Vissefjärda, Småland.

Besöka Gittans Trädgård  i Vissefjärda?

Tror jag ska berätta om Gittan Janssons ljuvliga trädgård här i Vissefjärda en annan gång. Vill du besöka och titta på trädgården och prata blommor, kontakta mig  så bokar vi en tid för trädgårdsvisning. Kanske funkar en spontanvisning med kort varsel.

Testa att ringa mig så hör vi med Gittan om hon kan. Gittan pratar gärna blommor och kan även visa min trädgård om ni är intresserade. När hon var yngre kom ibland bussar med trädgårdsnördar på besök.

Jag brukar säga att jag har många, många fler blommor än Gittan, för mitt ogräs står kvar på sina håll 😉 Är du intresserad av någon planta under besöket, kan du bara höra med Gittan 🙂

Våra trädgårdar som gränsar till varandra är för mig en källa till ro, motion, glädje och inspiration. Äntligen kan jag använda mitt måleri till dessa fantastiska motiv.

Akvarell: Engelsk vallmo

Genom åren, i brist på tid har jag tagit foton för att sedan måla när tid finns. Nu är fotografierna nästan lika viktiga som måleriet för mig i mitt kreativa skapande. Det har blivit en ytterligare del i mitt skapande inte bara ett redskap för måleriet.

Jag bjuder här på några bilder jag fotograferade i går kväll, när det fortfarande var varmt i luften. Humlorna brummade överallt i blommorna. Myggen var vänliga mot mig. Häng med på trädgårdstur och kanske, kanske kommer ni att känna igen några motiv i kommande målningar.

Så  håll till godo mina vänner. Här bjuder jag på bilder i skymningen från Gittan Janssons  och Åsa Halins trädgårdar i Vissefjärda, Sydöstra Småland.

och du… har du vägarna förbi. Hör av dig så kanske vi kan ordna ett besök i Gittans underbara lilla trädgård.

 

 

 

Tack för att du hängde med på kvällspromenaden

Skriv gärna en rad här nedan så jag vet att det finns läsare där ute i cyber rymden.

Underbara junihälsningar från Grönvägen i Vissefjärda

Åsa Halin/Greta Grävling

Konstnär

Vissefjärda, Småland

Akvarell, Akvarellkonstnär, Åsa Halin, blommor, Emmaboda i våra hjärtan, en del av glasriket, engelskvallmo, Gittans trädgård i Vissefjärda, Inspiration, juni, sydöstra småland, trädgård, trädgårdsamatör, Vackra Vissefjärda, Vissefjärda