Skip to main content

Alla helgons dag lördag den 4 nov. Sägner och historier med Åsa Halin

Alla helgons dag Lördagen den 4 november.  En gång markerade denna helg  sommarens slut och vinterns intåg i bondesamhällets Sverige. Andra arbetsinsatser krävdes av folket från och med nu, och mörka kvällar väntade.

Kom och förbered er inför mörkret genom att ”kura- skymning” med berättande, soppa och en kaffetår i mysig miljö. Läs mer om denna berättar afton och om vad man kan göra i Vissefjärda denna Alla helgons dag längre ner i texten. Det stämningsfulla fackeltåget tex?

(Trollringens bilder av Åsa Halin: Jätten i Båldön. Ser du honom där i fjärran?)

Kura skymning – Berättar afton med soppa och fika

Platser finns ännu kvar men det bokar på så passa på.

Lördagen den 4 november – Allhelgonahelgen

Välkomna från kl. 17.30 för soppa och mingel

Vi erbjuder även soppa med bröd och ”go-doppa” till kaffet.

18.00 – ca. 20.30 Berättelser, sägner och folktro – Underhållande berättande av Åsa Halin

ca 18.30 Fika och ben sträckare

Lite eftersnack och gärna insamling av fler sägner efter berättar^aftonen.

~* ~

Endast förbokning – Begränsat antal platser. Förbokning med mat, senast 27 okt.

Pris

Pris: 250 kr/person inkl. moms Med soppa, bröd, kaffe och hembakt (med mat förbokas senast den 27 okt)

Pris 200 kr/person inkl. moms Endast underhållning och kaffe och hembakt

Bokas med sms till Åsa Halin 0706271401 – Invänta bekräftelse

 

Medan skymningen faller över Lyckebyåns mader, berättar Åsa Halin gamla historier, sägner och skrönor i Vissefjärdas kyrkstallar. Många av berättelserna är från trakterna runt Vissefjärda. Vissa är ruskiga, andra roliga, underhållande eller förvånande. Vi träffas lyssnar och tittar på bilder medans höstvindarna drar över Lyckebyåns mader.

 

Passa på att komma lite tidigare och gå med och upplev Vissefjärdas fackeltåg om Allhelgona.

-Ja precis! Det brukar visas på tv. Så stämningsfullt! Fackeltåget är en tradition sedan slutet av 1940 talet i Vissefjärda.  G A Hartman berättar 1954 i en nedteckning i Folklivsarkivet i Lund, att man då gick med facklor från järnvägsstationen (idag från Föreningshuset) till Kyrkan denna dag, i skymningen. Vid kyrkan lades facklorna till ett bål och en liten minnesstund hölls innan alla tågade in i kyrkan för en minnesgudstjänst. 1954 var det ”proppfullt i Kyrkan” skriver Hartman ”till och med mer folk än på julottan” minsann. Jag har hört att denna gudstjänst är välbesökt än idag.

Kura skymning – Underhållande berättande i Vissefjärdas Kyrkstallar

Denna Allhelgonadag, Lördagen den 4 november ställer jag till med berättar afton och ”kura skymning” i Vissefjärdas kyrkstallar. Välkommen att slå dig ner i stugvärmen och lyssna till  berättande, sägner och historier. Soppa, bröd och kvällskaffe med hembakt för de som önskar erbjuds också (Begränsat antal platser – Förbokas innan 27 okt- se nedan.)

”Man skulle skrivit ner berättelserna” – Vet Du? Några gjorde faktiskt det…

Kanske detta också är ett sätt att minnas generationer innan oss?  Berättelser och händelser som finns nedtecknade i bla. våra folklivsarkiv. Där skrev gamla sockenbor om händelser och berättelser från deras tid. Tidigt 1900tal eller från slutet av 1800talet. Vissa av dessa nedteckningar säkert ännu äldre, då man ofta återger berättelser som man hört äldre släktingar och vänner berätta. Många är från socknarna och byarna i grannskapet. Du vet så som vi säger- ”Man skulle ha skrivit ner…” Ja några gjorde det och sände in till arkiven. Vilken tur, visst?  Vem vet hur många generationer som hört dem berättas om kvällarna runt elden i stugorna?

Många av dem var säkert underhållning, men andra säkert till för att skrämmas eller för att förklara märkliga platser och skeenden. För även då frågade man sig hur saker och ting var skapta och varför saker och ting skedde. Man behövde förklaringsmodeller då också såklart. Ja, långt innan forskning och vetenskap gav en förklaring.

Du vet, på den tiden då man var lika säker att träffa på en varg som ett troll i skogarna. Det var minsann inte så länge sedan, som man skulle kunnat tro.

Trollringens bilder av Åsa Halin: Vindväsen bortåt Kammarbo en stormig vinterdag, tygen smäller i vinden likt flaggspel

Hjärtligt välkomna

Åsa Halin

Vad mer kan man göra i Vissefjärda då?

Promenera runt den vackra ön som är minneslund bakom kyrkan i Vissefjärda. Ta en promenad vägen som går bort vid golfbanorna. Vacker miljö. Ta en tur till Hallarna som är Törestorps camping och vår vackra badplats i sjön Törn.

Passa på att besöka Antamålarör (röse 11m högt ) och begapa denna märkliga stenformation- Än idag utbrister besökare spontant ”Men, hur har de gjort den?” Idag vet vi att det är inlandsisen men förr ställde man sig såklart samma fråga… och ett jätterör (rör=röse)  skapades såklart av en… jätte.

(Trollringens bilder av Åsa Halin: Jätten Finn som grävde Lyckebyån med sina bara händer- enligt sägnen)

Fler besöksmål

(kolla först öppettider för ditt besök)

Vissefjärda café, Pizzeria David, Ica Nära Vissefjärda, Signes Oas, Lions loppis, pensionat Prästgården, Vissefjärda Golfbana, Golfkrogen, Åsa Halins Ateljé, Fiddekulla Trädgård, Vissefjärda Golfkrog, Stolpabäck gård, Tångens gård, Viltrökeriet i Krukö,

Berättelser som man förr berättade runt brasan om mörka vinterkvällar

 

 

 

allhelgona helgen, anekdot, Åsa Halin, att göra i Blekinge, att göra i kalmarlän, berättande, berättarafton, berättelser, Blekinge, Emmaboda, Glasriket, historier, jättar, kalmarlän, kura skyming, näcken, norra Blekinge, sägner, skogen, skrönor, Småland, storytelling, tomtar, troll, vättar, Vissefjärda