Skip to main content

Midvinter på Fiddekulla Trädgård onsdag 21 december- Berättelser runt elden om Tomas natten och Julefriden

Längre tillbaks, ja faktiskt så sent som för 150 år sedan, då vid ett visst klockslag infann sig julfriden på gårdarna och torpen enligt den gamla traditionen som finns nedtecknad i de gamla folklivsarkiven om Vissefjärda. Då skulle spinnrocken vara undanlagd och bunden med trollknutar så att inget väsen skulle få för sig att sätta igång och spinna. Tröskningen skulle vara klar och allt skulle vara redo för att fira jul. Detta berättar någon- är enda tiden på året man fick vila- Det var julfridens tid.

Julfriden sträckte sig ända fram till Knutsdagen. Därefter kunde man åter plocka fram spinnrocken och börja med sina sysslor på gårdarna igen. Historier och skrönor om Tomasnatten och jultiden här i trakten utlovas. Någon berättar i nedteckningarna, att dessa dagar var man stillsam, tyst och försiktig för att inte dra till sig uppmärksamheten från allt oknytt som var i farten under nätterna. Kanske lite extra just på Tomasnatten och julnatten.

Andra berättar i nedteckningarna att man i byarna runt Vissefjärda samlades om Tomasnatten för att byta brännvin och stöpa ljus inför julhelgen. Brännvinet- ja det kom såklart från det gamla Malmströmska bränneriet här i Vissefjärda.

Och så lite om drakar, troll och annat spännande som man ansåg sig dela skogen med.

Spännande berättelser runt elden.

och du ta på varma kläder och skor och kanske en sittdyna

Fira Midvinter på Fiddekulla Trädgård. Onsdag den 21 december kl 17-20

Klicka här för mer info om evenemanget

 

Hjärtligt välkomna önskar vi

Åsa Halin berättar om Tomasnatten förr i Vissefjärda och om Julefriden på Fiddekullaträdgård denna kvällen

 

att göra i kalmarlän, att göra i Vissefjärda, berättande, Fiddekullaträdgård, Kalmar län, midvinter, sägner, Sagor, sydöstra småland, tomasnatt, Tomasnatten, Vissefjärda