Skip to main content

Maj och juni 2021 i ateljén

 

 

Nu är det precis ett år sedan jag började mitt företag kring mitt konstnärskap. Det känns bra. Ser målningarna jag gjorde i maj 2020 och minns känslan. Lite hisnande sådär. Företagande… konstnärskapet… Vad innebar det egentligen? Och Corona som kom och knackade på dörren precis när jag stod i begrepp att slänga mig ut. Corona som vände upp och ner på hela världen och mig naturligtvis. Jag fick utnyttja min kreativitet på ett nytt sätt. Nåja, idéer har jag ju sedan länge. Men de kring bild-föreläsningar, kursverksamhet, utställningar och annat skoj – det var bara att lägga åt sidan och tänka om.

Så här ett år senare är jag så glad och tacksam för hjälp, råd och stöttning från alla som följer mig på vägen. Kanske inte minst via sociala medier faktiskt. Det är ju där man träffat människor under dessa knasiga månader. To-do-listan som är lång får man bocka av allt eftersom, försöka hitta synergier så man börjar i rätt ände. Man får vara innovativ och ja… kreativ. Ringa och blotta sin okunskap i allt detta nya. Nyttigt och utvecklande.

Influenser och Jante

För det mesta känner jag mig stark och på gång. Men ibland knackar såklart Jante en på axeln och påminner om ens litenhet och frågar ”vem tror du egentligen att du är Ås?”.  Det finns så många fantastiska, duktiga och kreativa människor ju både yrkesaktiva konstnärer och de som gör det på kul. Man tänker att åh… om man kunde… Men så tänker jag att fy tusan så kul att de är så duktiga på ”sin grej”. Lerin vår stora akvarellist som satt vår konstform på kartan, målar på sitt vis.  Bauer som illustrerade Troll och skog, målade akvarell på sitt vis och alla andra fantastiska akvarellister. Tänk om man kunde måla som dem…

Men, jag målar som Halin. Jag har mitt eget formspråk och min egen palett. Mina egna vättar och tomtar och jättar. Mina egna bilar, skrot Mackapärer, mina blommor och miljöer. Allt detta utvecklar jag. Vem vet hur det ser ut om några år. Men en Halin ska man se att det är.  Så får det bli helt enkelt.

Utställningshallen och ateljén i vackra Vissefjärda, Småland

Jag är fantastiskt glad över min lokal här i Vissefjärda. Där jag finner ro till att måla och där jag kan visa min konst, och ni kan faktiskt titta på konsten oavsett om jag är på plats eller ej- dygnet runt- 24-7. Det gillar jag. Man kan till och med sitta kvar i bilen och titta- men glöm inte fönstret runt hörnet 🙂

Försöker piffa till den gamla bilhallen med blommor (mer kommer det att bli) Stockarna som ligger utanför är för att de som vill kan sätta sig och titta i lugn och ro. Det är faktiskt recycling. Ett gammalt träd som föll förra våren när min dotter tog studenten 😮  på grannens tomt. Vi sparade dem utan att veta riktigt varför, men det var ju hit de skulle, inser jag idag. Vackert och bekvämt.

Jag skriver oftast texter till mina målningar och foton

Jag har blivit ombedd att skriva dem invid verken. Vilket jag gjort både här på utställningen på webben liksom i skyltfönstret. Kanske finns det förbättringspotential där . 😉

Filmer och livesändningar där jag berättar om min konst

På sociala medier har jag startat med livesändingar där jag berättar om någon eller några akvareller. Bakgrunen till den och hur jag tänkte när jag målade den. Det är väldans skoj men jag kan inte säga att jag helt begriper tekniken. Mina stackars följare får ibland nog både en och två utsändningar och lite extra på köpet när jag inte hittar av-knappen. Men det bjuder jag på 🙂

Kommer försöka lägga upp här på webben också när jag lärt mig hur jag gör. Kanske en egen You-tube kanal. Det vore nåt det.

Jag är glad att jag satsade på webb utställningen här på sidan

På så vis når jag ut längre än via sociala medier.  Jag är också glad att jag har mina bloggar, även om jag ännu inte fångat och förstått ”algoritmen” kring dessa än. Skam den som ger sig.

 

Samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Emmaboda kommun

Nästa steg är nu, när Corona börjar falla undan ( hoppas vi) Jag har startat ett sammarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Emmaboda kommun.Jag ska ha sommarkurser i figurativ målning för Mellan och högstadiet – akvarell. SÅ kul!

Studieförbundet Vuxenskolan och jag planerar också traditionella kurser i akvarell (Veckoslutskurser. lö o sön) under hösten.

 

Sommar kurs för vuxna?

 

Kanske jag kan ha en sommar kurs också i nybörjar akvarell här i Vissefjärda. Är Du nyfiken på det? Skicka gärna ett mail till mail@asahalin.se

Jag deltar på Himmelsberga Vårsalong, Öland -2021

och tänk att jag deltar med två verk på Himmelsbergas Vårsalong på Öland.  Det är så roligt. Har Du varit där?

Mitt hjärtebarn detta året och det jag flikar in i mitt liv så fort jag får en chans är projektet kring ”anekdoter och berättelser”. Jag har fått så många råd och tips. Länkar och litteratur och hittar fantastiska dokument i gamla arkiv med nedtecknade minnen som är underbara. Inte lättlästa men fantastiska. jag lärde mig skriva maskin under min gymnasietid och det har gynnat mig i att översätta vad det står. Endel ser man tydligt men så inser man att detta är nedskrivet talspråk och på mål. Gammal småländsk dialekt. Hå hå ja ja. Gav nästan upp!

Men så tänkte jag att jag skriver det jag ser och anar utan att fundera så mycket på innebörden. Roligt och nästan lite meditativt faktiskt 🙂

SÅ läser jag igenom och jag ler för mig själv. Till och med skrattar tyst åt vissa ”goa” uttryck. En liten gumma hukandes av en böjd rygg som sitter lutad över ett bord med en kaffekopp mellan händerna. Knotiga händer efter år av slit. Ådrigt ansikte, kanske ett huckle? Markerad näsa, lite tung så där. Född under mitten av 1800talet har hon hört om alla berättelserna. Trollen, vättarna vad man skulle passa sig för. Vad man borde göra.  Skarpa ögon under hucklet som följer mig med blicken… uppmanande.

Ja jag måste tyda, skriva, illustrera, författa egna historer och fotografera för denna boken. Så är det bara. Samtidigt söker jag ett sätt att finansiera denna forskning, arbete och utgivning. Har du tips är du välkommen att maila mig. mail@asahalin.se

I december har jag tänkt att ge ut den.

Nu ska jag bege mig ut i trädgården och jobba lite. Slå lite gräs och fixa och dona. En annan passion som jag har här i livet vid sidan av skogsvandringar, gammal teknik, katter, historia, Italien och ja… akvarell så klart

Vi hörs

och du… jag blir så glad om du skickar en hälsning eller bara en kommentar här nedanför. Klicka i ett komma eller nåt på fälten du inte vill fylla i

Hälsningar

Åsa Halin

Konstnär, Vissefjärda, Småland

 

Akvarell, Akvarellkonstnär, akvarellutställning, anekdoter, Åsa Halin, att göra i kalmarlän, Blekinge, drakar, folklivshistoria, forska, hemester, Illustrera, kalmarlän, Litteratur, Sagor, Småland, svemester, sydöstra småland

Kommentar

Kommentarer inaktiverade.