Skip to main content

Konst, Kaffe och Praliner – Utställning på mysiga Vissefjärda Café

Vilken bra ”kombo” va?

Efter höstpromenaden eller cykelturen kanske. Klar luft, blå himmel eller kanske dimma som virvlar framför en. Luft som känns som ett glas svalkande vatten. ”Det är livet det” som någon sa en gång.  Att därefter få gå in i värmen på ett mysigt café och ta en kopp kaffe eller nåt gott te. Värma händerna runt muggen och ta en litet bett på den goda pralinen- Från Vissefjärda. Eller äta upp hela på en gång- Det är också njutningsfullt.  -och så lite konst till det. Det vore väl nåt?

Åka en runda, se nåt annat ? -Ja, varför inte till vackra Vissefjärda, i sydöstra Småland på gränsen till Blekinge.

 

Vad ska man göra där då? tänker du.

Man kan så klart promenera. ta en titt på stallarna som är hembygdsgård (Vissefjärda hembygdsförening) och ligger vackert vid Lyckebyån. Man bygger nu en bro över till Vissefjärda Kyrka som ligger i blickfånget när man kör in till Vissefjärda, ute på udden där Lyckebyån rinner ut i Kyrksjön. Gå ut en sväng på ön bakom kyrkan som är en vacker minneslund. Kanske du tar en tur mot golfbanan som ligger intill. Du kan äta på Golfkrogen om det är öppet och  knske spela golf -om det är säsong?

Vill man, kan man följa vägen förbi golfkrogen utmed den fint byggda muren och mellan ”greenerna”.  På andra sidan Kyrksjön ser man den fina byn Klättorp och den gamla gården Udden.

Jag skulle heller inte missa att cykla/köra/promenera ner till vår lilla trivsamma camping och badplats som heter ”Hallarna” eller ”Törestorps camping”. Den ligger vackert på holmen i sjön Törn. Sjön som förövrigt sträcker sig i vikar och vindlingar ända upp till Emmaboda. Ibland ser man kanotister som tyst tar sig fram utmed strandkanterna.

Om man önskar kanske man kan köpa ett fiskekort på ICA och fiska lite?  Eller varför inte boka in en guidad tur och snapsprovning på Kyrkeby bränneri  men det måste dock bokas i förväg.

Gillar man natur och skog kan man köra, cykla eller kanske vandra de slingriga vägarna mot Eremitemåla (vackert namn, visst?) Där hittar man nämligen Antamålarör. Det är vad vi i Roslagen kallar ett röse. Men jag hade nog aldrig sett ett sånt jätteröse som detta, innan jag flyttade hit.  Men har jag förstått att inlandsisen forslade med sig mängder med sten och klippblock från ”gud vet var” och så släpptes de av här i Småland.  Antamålarör är stora, stora stenblock som inlandsisen lämnat i form av ett  ”berg” som nästan skjuter över trädtopparna. Ser onekligen märkvärdigt ut.

Eller… som man lyssnar på sägnen här i bygden, så var det ju faktiskt jättens förkläde som till sist brast under tyngden av alla stenblocken. Hon var så irriterad och hade samlat så många stenblock att slänga på Vissefjärdas klockstapel som väsnades så.

Du kan faktiskt se ett av de blocken hon hann slänga, detta kom dock grovt på avvägar från klockstapeln då det ligger vid sidan av vägen till Eremitemåla, i första backen på vänster sida.  Det blocket har  fått namnet ”klockstenen” pga denna berättelsen har jag fått veta.

Man kan ju också besöka Målatorps rökeri och kanske köpa en av de godaste isterbanden man kan hitta, eller nåt annat gott rökt kött som de gör så bra där.

Här finns kanotutställning i gamla macken vid Runes bensin om man är intresserad av att köpa en ny kanot- vackra är de också kan jag säga. (om du inte vill nöja dig med att titta genom skyltfönstret bör du kontakta Esker outfitters  i förväg.

En promenad eller cykeltur genom fina byn Klättorp är mysigt och är det säsong kan du besöka Fiddekulla som också har en fin liten bymiljö att promenera genom med ljuvliga Fiddekulla trädgård som säljer vackra blommor- om det är rätt säsong. Vägen från Vissefjärda bort mot Linnefors är också en vacker väg att promenera eller cykla och Linnefors är en fin liten by med en intressant historia med järnbruk en gång i tiden.

Här finns också skönhetsvård och nagelvård (Vissefjärda salong) samt frisör.  blir du sugen på pizza finns Pizzeria David som gör pizzor som inte går av för hackor.  Och du! -Vill du kan du t.om. tatuera dig (Två tjejer tatoo) Men det bör nog bokas i förväg -anar jag.

Här finns också Monikas Quilt – kolla öppettiderna då jag vet att de är begränsade innan du planerar ditt besök.

Allt detta (och lite till ) i lilla Vissefjärda- Tänka sig! 

Värt ett besök med andra ord. Men kolla först så butikerna och restaurangerna du vill besöka är öppna under ditt besök.

Framförallt är här vackert både i och omkring Vissefjärda

Men vad har det med mitt måleri att göra? Jo för det är här jag hämtar all inspirationen ju 😉

Och

För att nu mina vänner har jag äntligen lämnat (inte helt) den digitala världen.

Vi har ordnat en utställning med mina akvareller. Jag och en annan av våra entreprenörer här  i Vissefjärda-  nämligen vårt mysiga ”Vissefjärda Café”.

I två av cafeets rum har vi satt upp numrerade tryck och akvareller målade av mig. Information finns på plats. Vill du köpa ett verk finns info på plats. Caféts personal hjälper dig. Eller så kontaktar du mig.

Utställningens tema är mest teknik och bilar, blanka men även de med mer ”patina” om ni förstår vad jag menar 😉 Du hittar också mojänger jag målat av likväl som  interiörer från Kyrkeby bränneri.

Men här finns också akvareller  målade från när och fjärran.

Där finns akvareller men också signerade tryck i begränsat antal.

 

Så varför inte planera en dag i Vissefjärda. Ta med cykeln och/eller promenadskorna och flanera lite och ta sedan en kopp kaffe och en ljuvlig pralin på Vissefjärda café och titta på mina målningar. Vi har även tågstation.

Och du – vill du stanna längre finns här ett pensionat, nämligen Pensionat Prästgården

Välkomna till Vackra Vissefjärda

Ps: Och du! Skriv gärna en rad här nedan. Anonymt går utmärkt så jag vet att ni finns där ute – och att någon läser mina bloggar 🙂

 

Åsa Halin

Konstnär

akvareller, Åsa Halin, att göra i Vissefjärda, att göra kring emmaboda, besöka, besöksmål, Blekinge, choklad, emmaboda golfbana, ford fairlane, industrihistoria, kalmarlän, karlskrona, konst, konstutställning, kultur, mojänger, natur, praliner, Småland, sydöstra småland, Teknik, vandra, veteranbilar, Vissefjärda, vissefjärda café