Skip to main content

Julens guidade turer

Vad är på gång kommande veckor? Titta här kommande evenemang, berättar aftnar, skogspromenader, utställningar och annat skoj.

~ * ~

Onsdag den 28 december
Guidad tur runt Flädingstorp
– Om folktro, Glos-son & Lindormar och historien om Flädingstorp

Turen går på skogsvägar, skogsstigar och grusvägar i Flädingstorps och Bamsekullas skogar. Inspirerande skogar och spännande historia som triggar fantasin.

Jag berättar historien kring gården men även om vad man förr trodde sig stöta på här i skogarna som tex. Lindormar och Glos-son, drakar. Jag berättar även andra spännande historier som nedtecknats för eftervärlden och nu återfinns i våra skatter i  folklivsarkiven. Folktro och historia.

Då det nu vintertid kan vara kyliga dagar påminner jag om varma kläder och skor. Detta är första turen i denna speciella del av Vissefjärda.

Kl 13.00 (anar att turen tar ca 2 tim)

Km: ca 5,5 km

Bokas med sms till 0706271401 och invänta bekräftelse med instruktioner

Jul pris: 100 kr/person inkl. moms (betalas på plats med swish eller jämna kontanter)

~ * ~

 Torsdag den 29 december
Guidad tur mellan Skepen och byn Lida och tillbaka om gränsbygd och folktro

Vacker väg med spännande historia. Om gränsbygd och folktro och hiskeliga historier från förr.

Turen går på skogsvägar genom ett kuperat landskap med vackra vyer. Här finns en hel del hyggen, men titta bortom dem och se landskapet och det inlandsisen skapat och lämnat efter sig… eller var det kanske jätten Anta, Ja ni vet hon med det besvärliga förklädet då för länge, länge sedan.

I den här delen av bygden finns så mycket spännande historia. Jag kommer att utveckla turerna här i trakten under våren för den här historien kan man inte visa och berätta på några timmar och under en tur.

Jag väljer trots detta att starta upp den här delen för att turen ligger mig varmt om hjärtat då den är vacker och inspirerande. Jag kommer att berätta delar ur historien men också om folktro och sägner. Om att fiska i sjön Skepen, om gränsbygd en gång, om sägnen om Smedgöl, om vad jätten Anta höll på med här, om tomtar, drakar, vättar, troll och annat som man i folktron trodde sig dela verkligheten med.

Kl 12.00 (anar att turen tar ca 3 – 3,5 tim)

Km: ca. 8,5 km

Jul pris: 100 kr /person inkl. moms (betalas på plats med swish eller jämna kontanter)

Bokas senast onsdag 28 dec via sms till Åsa Halin 0706271401 (invänta bekräftelse med instruktioner)

~ * ~

Nyårsafton Lördag 31 december
Guidad tur: Luvön – Antamålarör – Kloka-gumman vid vid Hallasjön ca 6 km (Ny sträckning!)

Turen går på skogsvägar och byvägar. Turen är längre än den jag erbjöd under sommarhalvåret och tempot högre så vi håller värmen.

Jag berättar om gränsbygd. Om livet i Linneas stuga i Luvön och om tomtar, troll och jättar, vättar och inte minst kloka gummor och gubbar i bygden. Lite extra om Mualintan som levde just här.

Kl 13.00 (anar att turen tar ca 2,5-3 tim)

Km: ca6 km

Jul pris: 100 kr /person inkl. moms (betalas på plats med swish eller jämna kontanter)

Bokas via sms till Åsa Halin 0706271401 (invänta bekräftelse med instruktioner)

~ * ~

Första januari 2023

Nyårsdagen Söndag 1 januari
Guidad tur: Luvön – Antamålarör – Kloka-gumman vid vid Hallasjön ca 6km     (Ny sträckning!)

Turen går på skogsvägar och byvägar. Turen är längre än den jag erbjöd under sommarhalvåret och tempot högre så vi håller värmen.

Jag berättar om gränsbygd. Om livet i Linneas stuga i Luvön och om tomtar, troll och jättar, vättar och inte minst kloka gummor och gubbar i bygden. Lite extra om Mualintan som levde just här.

Kl 13.00 (anar att turen tar ca 2,5-3tim)

Km: ca 6km

Jul pris: 100 kr /person inkl. moms (betalas på plats med swish eller jämna kontanter)

Bokas via sms till Åsa Halin 0706271401 (invänta bekräftelse)

 

 

mvh

Åsa Halin 0706271401

~ * ~

 

sååå…

Vad mer kan man göra i Vissefjärda då?

I Vissefjärda kan du få en god kopp kaffe och goda praliner på Vissefjärda café (kolla deras sida för öppettiderna), Något att äta hos Pizzeria David, kanske ljuvliga Fiddekulla trädgård har öppet denna dagen med sin gårdsförsäljning och ljuvliga snittblomsodlingar- Vilken pärla!

Emmaboda golfbana ligger faktiskt i Vissefjärda och är en välbesökt och vacker golfbana med stuguthyrning, Golfrestaurang och ställ platser för husbilar mm.

På hotell Prästgården kan man få en trevlig vistelse i samhället invid golfbanan.

I Vissefjärda finns även makalösa och anrika Kyrkebybränneri i Vissefjärda som erbjuder guidade visningar och snapsprovningar.

En kvällspromenad vid Vissefjärda kyrka, Stallarna som också är Vissefjärdas hembygdsgård serverar kaffe om somrarna och visar gärna sitt hembygdsmuseum intill Lyckebyån där kan du promenera från kyrkan över till Stallarna på vår nybyggda gångbro. Du kan flanera på vägen vid golfbanan utmed Kyrksjön. Vacker golf miljö. På andra sidan Kyrksjön ligger byn Klättorp  som också är en vacker by att strosa genom.

Du kan ta en tur ner till vår badplats och naturkamping Törestorps camping eller Hallarna som vi säger här. Det är en vacker udde ut i sjön Törn. Är du inte hågad för bad så kanske du bara kan flanera lite. Har du inte varit på en av mina turer vid Antamålarör kanske det skulle intressera. Vacker väg och fina bymiljöer.

Paddla kanot och fiska kan man göra i sjöarna och i Lyckebyån. Turistbyrån i Emmaboda kan hjälpa dig tillrätta med bokningar och hämtning och lämning av kanoter. Fiskekort i Törn kan köpas på ICA nära

Vill du ta en ordentlig promenad eller se vacker natur, ta en tur bortåt Torsjöleden. Besöka och övernatta på  spännande Ödevata Gårdshotell . De har många nya och spännande ideer kring ekologisk odling bland annat. Här finns många små fina vägar och miljöer. Men ta med kartan eller utnyttja kartappen i telefonen. Vackra krokvägar i den kuperade och sten beströdda terrängen. Kanske Du får se ett rådjur eller en tjäder i skogsbrynet?

Vägen bort mot Linnefors är också vacker och trevlig att promenera eller cykla. Den gamla Hovgården i Linnefors har en historia som gammalt järnbruk. Klicka här för info Där finns skyltar som berättar. Vackra Linnefors gård finns kvar men byggnaderna från bruket är sedan länge borta.

Ibland erbjuder även äldreboendet Dackegården en god husmanskost. Kolla först!

anekdot, att göra i Blekinge, att göra i Emmaboda, att göra i kalmarlän, att göra i Vissefjärda, berättande, Emmaboda, föredrag, guidade turer, guide, sägner, skogen, Småland, sydöstra småland, turism, turista, vandra, visit Småland, Vissefjärda