Stenar som länkar samman, kilar in sig. Legat på plats sedan inlandsisen passerade

Berättandet – Nu på YouTube också

Berättandet och berättelserna, naturen, bilder och historia. Vilken härlig blandning. Att berätta och att vandra i skogen och på byvägar tillsammans.  Berättaraftnar och att underhålla. Skratt och spänning om vart annat. Kanske väcks tankar, funderingar och ett intresse. Man kanske rentav blir inspirerad.

Så härligt.

Berättandet, berättelserna

I  Folklivsarkiven, ja, i de gamla handskrivna dokumenten där bla. Kajsa, Ingrid och Folke från byarna i denna delen av Sverige berättar sin tid, sin syn på världen. Kanske de rentav berättar om sina föräldrars tid eller vad som berättades i stugorna på den tiden. När är vi då tidsmässigt? I början av 1800talet, kanske tidigare?  Sånt de fått berättats, kanske händelser och sägner som gått från mun till mun under generationer.

 

Går vi över ån…

Så plötsligt glöms de bort. Många vilar där i arkiven (som tur är) medan vi tittar på datorn, tv, smartphonen eller lyssnar på en podd. Vi tittar på Harry Potter, Farmen, Antikrundan eller Mitt i naturen.  Så tänker jag ibland att vi går över ån efter vatten.

I berättelserna i arkiven finns trollen, drakarna, väsen och magi, spänning och mystik. Människorna och deras liv. Ibland sorgligt, ibland glatt eller dramatiskt.  I historien finns också spänningen.  Jag måste bara ”hia” mig för att fokusera på området jag jobbar med just nu. Det är lätt att dras in i ett ämne för alla är så intressanta.

Stenblock utanför Vissefjärda som lämnats i ett sten"hie" för många många år sedan. Ja. Sedan Inlandsisen hade vägarna förbi. Magiskt mäktig

Filmtittarna, Podd och ljudbokslyssnarna

I många nerteckningar finns så  spännande fragment av livet förr och berättandet. En del av dessa berättar jag på turerna och berättar aftnarna. Andra passar kanske mer just som en kort film och då kan jag berätta digitalt tänker jag.  Så närmar jag mig filmtittarna, podd och ljudbokslyssnarna.

Inspirerar till att följa med på tur? Kanske…

Och kanske, kanske inspirerar jag till att hänga med på en tur i naturen med mig som berättare istället.

Några sägner och berättelser på film

Så… äntligen förstår ni, har jag fått igång en YouTube kanal där jag kan samla filmerna. Långa och korta. Där kan jag länka och du kan följa mig på kanalen om du tycker det är spännande.

De första filmerna är lite på test och jag hoppas ni har lite överseende med kvalitén.

Klicka här och följ och dela gärna;

Klicka här: Åsa Halin Guide – YouTube

 

Stenar som länkar samman, kilar in sig. Legat på plats sedan inlandsisen passerade

Stenblock utanför Vissefjärda som lämnats i ett sten”hie” för många många år sedan. Ja. Sedan Inlandsisen hade vägarna förbi. Magiskt mäktig

 

Och du

Skriv gärna en rad här nedan. Anonymt eller ej- det går finemang. Har du sett/lyssnat på filmerna?  Har du följt med på en berättarvandring? Har du en sägen att berätta för mig? Kanske du lyssnat till mig på en berättar afton?

Skriv gärna en rad, så vet jag att någon läser och uppskattar där ute i cyber rymden.

Kolla gärna när nästa tur är. Klicka på länken här:

Guidade turer och Berättaraftnar – Åsa Halin (asahalin.se)

Stötta mig gärna genom att dela inlägg, filmer och berättande med vänner och bekanta

tusen tusen tack

Åsa Halin

Konstnär, berättare och guide

 

 

 

berättande, berättarvandringar, folklivshistoria, folktro, guidade turer, historier, jättar, sägner, skogen, skogsturer, skogsvandring, sydöstra småland, Sydöstra Sverige, troll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *